Potrebuješ še kakšno idejo za kratek enodnevni izlet po Sloveniji? Danes ti predstavljamo Primorsko regijo, kjer si lahko v enem samem dnevu ogledaš veliko zanimivih mest in znamenitosti, ter počneš ogromno zanimivih stvari!

Primorska regija se nahaja na zahodnem delu Slovenije. Je prelepa pokrajina, edina v Sloveniji, ki ima obalo. Tam se nahaja tudi Univerza na Primorskem, ki ponuja študij raznovrstnih študijskih programov. Kaj pa si lahko ogledaš na Primorskem v enem samem dnevu? Zate smo pripravili nekaj idej:

  • PIRAN

Piran je majhno obmorsko mesto v Slovenski Istri, ki ima okoli 3700 prebivalcev. Najbolj znan tam je Tartinijev trg, ki je definitivno vreden ogleda. Hkrati si lahko mesto ogledaš tudi z vrha hriba, ki leži nad mestom, ali pa se mimo popelješ z ladjico in si ga ogledaš z druge strani.

  • PORTOROŽ

Portorož je mesto, ki se nahaja na severni obali Piranskega zaliva. Je pomembno turistično in zdraviliško središče s številnimi hoteli in igralnicami, ki vsako leto privabi ogromno število turistov. Tam lahko najdeš tudi Bernardin, znan turistični kompleks, v katerega zaide veliko turistov. Tudi mesto samo je lepo in vredno ogleda, če ti čas dopušča, se sprehodi ob obali in si ga oglej!

  • KOPER

Tudi mesto Koper se nahaja v Slovenski Istri in je drugo največje mesto tam. Najbolj poznana tam je Luka Koper z razvejano mrežo pomorskih in železniških povezav. Koper je hkrati staro mesto, kjer si lahko ogledaš veliko znamenitosti, kot je Titov trg, pokrajinski muzej, plaža Žusterna in Da Pontejev vodnjak.

  • VIPAVSKA DOLINA

Vipavska dolina je zelena pokrajina na severu Primorske regije, ki meji na Kras. Tam si lahko ogledaš mesto Vipava, izvir reke Vipave, dvorec Zemono, grad Rihemberk in še več!

  • SEČOVLJE

Sečovlje so malo naselje v Slovenski Istri in imajo okoli 800 prebivalcev. Mesto je najbolj poznano po čudovitih solinah, ki jih lahko obiščeš. To so največje slovenske soline, ki so razcvet doživele že v času Avstro-Ogrske. Del solin ni več delujoč, tam pa se nahaja tudi znamenit Muzej solinarstva, ki je vreden ogleda.