Tekom rožnatega oktobra smo vas že seznanili z razširjenostjo raka dojke, pomenom samopregledovanja in preventivni ukrepi.

V spodnjem članku pa vam predstavljamo intervju z združenjem Europa Donna, katere glavni cilj je pomagati bolnicam z rakom dojk in rodil ter njihovim svojcem. Več o njih si lahko preberete na njihovi spletni strani.

  1. Kako deluje vaše združenje?

V Združenju Europa Donna Slovenija že 25 let povezujemo zdrave ženske, bolnice in njihove svojce, zdravnike in strokovne organizacije ter podpornike. Z različnimi akcijami in dogodki osveščamo o raku dojk in rakih rodil in opozarjamo na pomen zdravega načina življenja in zgodnjega odkrivanja bolezni ter si prizadevamo za celostno obravnavo bolnic z rakom dojk in raki rodil, učinkovito zdravljenje, ustrezno rehabilitacijo in psihosocialno podporo bolnicam in njihovim svojcem. Že od ustanovitve pripravljamo informativne materiale z informacijami o boleznih in organiziramo različna predavanja in seminarje, ki so posvečeni raku dojk in rakom rodil. Vse pomembne informacije so objavljene tudi na naši spletni strani, ki jo redno ažuriramo. Pomemben del naših dejavnosti predstavljajo programi, ki so namenjeni bolnicam in njihovim svojcem. Ti programi nudijo podporo ženskam v času zdravljenja in po njem ter nudijo  pomoč v stiski na psihosocialnem, pravnem in finančnem področju.

  1. Približno koliko žensk v Sloveniji diagnosticirajo za rakom dojk na leto, najpogosteje v kateri fazi in kako najpogosteje sploh ugotovijo? Kakšen procent žensk pa se popolnoma ozdravi?

Rak dojk je v Sloveniji, podobno kot v večini razvitih držav, najpogostejši rak pri ženskah, saj je vsak peti nov primer raka pri ženskah, rak dojk. Rak dojk pa ni izključno bolezen žensk, saj sta med obolelimi tudi eden do dva odstotka moških. Po podatkih slovenskega Registra raka je bilo v letu 2019 na novo odkritih 1.583 primerov raka dojk, od tega 1.568 pri ženskah in 15 pri moških, umrlo pa 433 žensk in 10 moških. Preživetje žensk z diagnozo rak dojk se povečuje, petletno preživetje žensk, ki so zbolele v obdobju 2014 – 2019 je 87,3 odstotkov.  Število žensk, ki so se zdravile ali se zdravijo zaradi raka dojke, je v Sloveniji več kot 19.000.

  1. Katere ženske spadajo v rizično skupino?

Rak je bolezen starejših ljudi, tudi rak dojk. Okoli 80 odstotkov žensk, ki vsako leto zbolijo za rakom dojk je starejših od 50 let, zbolijo pa lahko tudi mlajše. Proučevanje dejavnikov tveganja je eno izmed pomembnih področij obvladovanja raka dojk. Na nekatere dejavnike, ki lahko pripomorejo k nastanku raka dojk, lahko vplivamo z zdravim načinom življenja in redno telesno dejavnostjo. Na druge kot so ženski spol, starost in dednost ne moremo vplivati. Med dejavnike tveganja za nastanek raka dojk sodijo tudi izpostavljenost ionizirajočemu sevanju, nekateri reproduktivni dejavniki in nezdrav življenjski slog (alkohol, neuravnotežena prehrana z nasičenimi maščobnimi kislinami, debelost, telesna neaktivnost).

  1. Kakšen je pomen samopregledovanja dojk?

Redno mesečno samopregledovanje pripomore k zgodnjemu odkrivanju raka dojk. Vsaka ženska bi morala že v mladosti začeti s samopregledovanjem in spoznati svoje dojke. Do menopavze naj bo to reden pregled vsak sedmi do deseti dan po začetku menstruacije, kasneje pa na izbrani dan v mesecu. Pri samopregledovanju dojk je treba skrbno pregledati in pretipati obe dojki in biti pozoren na zatrdline, spremembe v velikosti in obliki dojk ter barvi kože, uvlečenost bradavice ali izcedek iz nje ali zatrdline. Pri morebitnih spremembah se je potrebno posvetovati z izbranim zdravnikom, ki bo presodil ali so potrebne dodatne preiskave. Rak dojk je namreč zelo dobro ozdravljiv, če je odkrit začetnih stadijih.

  1. Ali se lahko potrdi povezava med jemanjem kontracepcijskih tablet in pojavom raka dojk?

Tako je, kontracepcijske tablete zmerno povečajo nevarnost za raka dojk v obdobju jemanja. Zato strokovnjaki priporočajo redne ginekološke preglede in redno mesečno samopregledovanje pri ženskah, ki jemljejo kontracepcijske tablete. Pomembno je, da se ženska o dolžini trajanja terapije posvetuje z zdravnikom, ki ji je kontracepcijo predpisal.

  1. Lahko ženske kaj naredimo, da preprečimo nastanek raka dojk?

Številne raziskave kažejo močno povezavo med zdravim načinom življenja in manjšim tveganjem za razvoj raka dojk. Zdrav način življenja z rednim gibanjem, zdravo in uravnoteženo prehrano ter ohranjanje primerne telesne mase, brez kajenja in uživanja alkohola lahko zmanjša možnost za nastanek raka dojk.

  1. Lansko leto ste izdali dnevnik za bolnice z naslovom Nekaj mojega. Ga lahko na kratko predstavite in poveste zakaj dnevnik priporočate vsem bolnicam.

Dnevnik Nekaj mojega je zasnovan kot praktični vodnik skozi zdravljenje, hkrati pa usmerja bolnico skozi izkušnjo bolezni in čustva, ki se ob tem prebujajo. Diagnoza rak dojk ne prizadene samo telesa bolnice, ampak vpliva tudi na njeno psihično zdravje in medsebojne odnose. Med zdravljenjem raka je pomembno ohranjanje kakovostnega življenja in dobrega psihičnega počutja, ki lahko pomembno vpliva na izid zdravljenja. Namen dnevnika je pomoč ženski na njeni poti od diagnoze, spremljanju poteka zdravljenja, iskanju psihosocialne podpore in jo vodi skozi izkušnjo bolezni in iskanju globljega stika s seboj.