Pred nami so vedno daljši in sončni dnevi, popolni za vikend izlete. V članku sem zate pripravila nekaj predlogov, kam se lahko odpraviš na vikend izlet v tujino. Hkrati sem izbrala lokacije, ki so iz Slovenije dostopne z avtom ali vlakom/ avtobusom.

ITALIJA

  • San Marino, Cesenatico, Ravenna in Rimini

Simpatičen izlet je obisk mini državice San Marino med pokrajinama Emilia-Romagna in Marche. Ta del je poln zgodovine in umetnosti, najdejo pa se tudi čudoviti razgledi, dobra kulinarika, zaživite pa lahko popolni italijanski utrip. Rimini je obalno mesto z bogato zgodovino. Je tudi kraj, kjer je umrl slavni italijanski pesnik Dante Alighieri, ki je avtor Božanske komedije. Cesenatico je majhno ribiško mestece, popolno za pobeg, če ne marate turističnih središč.

  • Verona

Verona velja še za eno italijansko mestece, ki je odlična izbira za vikend izlet. Tam si lahko ogledaš hišo, balkon in kip Julije in nato še Duomo (Veronska stolnica), Baziliko svetega Zena. Sprehodiš se lahko po veronskih ulicah in si privoščiš pravi italijanski gelatto (sladoled). Pomembna znamenitost je tudi glavni trg Piazza Bra, kjer stoji tudi Arena di Verona.

  • Trst

Trst, mesto v Tržaškem zalivu, je kot nalašč za enodnevni vikend izlet. Sprehodiš se lahko po sprehajališču ob morju, na glavnem trgu si privoščiš italijansko kavo, kasneje pa se lahko zapelješ še do grada Miramar. V centru mesta je veliko majhnih butikov, kjer si lahko privoščiš malce nakupovanja.

  • Milano

Veliko ljudi, ko sliši za mesto Milano, ga smatra kot sivo in industrijsko mesto, kjer ni nič posebnega. Če bi izlet v Milanu radi prepotovali s študentskim budgetom, priporočam, da obiščeš kavarne, bare in restavracije, ki niso oblegane s strani turistov. Pogosto bodo takšne restavracije v stranskih ulicah, cenejše pa je tudi, če kavico spiješ kar za pultom in se ne usedeš za mizo (takrat plačaš še pogrinjek in strežbo). V mestu si moraš ogledati znamenito arkadno zgradbo Galerria Vitorrio Emanuele II in Milansko katedralo. Če se želiš umakniti od mestnega vrveža, je pravi naslov obisk parka Sempione. V Milanu pa si lahko ogledaš tudi znamenito fresko Leonarda da Vincija, Zadnja večerja.

HRVAŠKA

  • Hrvaška Istra

Mnogim je hrvaška Istra poznana zgolj po preživljanju poletnih počitnic, vendar Istra ponuja veliko več kot zgolj namakanje v vodi in sončenje. Tukaj najdemo veliko slikovitih majhnih mestec, ki so primerni za vikend oddih. Imajo ogromno markiranih kolesarskih poti, zanimiv je tudi vodni park Istralandija. Največ obiskovalcev se odloči v Istri prenočiti v okolici Umaga ali Novegagradu, vendar priporočam še ogled Rovinja, Monkodonja ali Vrsarja. Prav Vrsar ima kar 18 km dolgo urejeno kolesarsko pot, ki je primerna tako za pare kot tudi za družine.

  • Velebit

Velebit je gorski greben v Jadranskem primorju, leži jugovzhodno od Reškega zaliva in otoka Krk. Je odlična lokacija za aktiven vikend oddih, saj ponuja čudovite razglede! Malo planin na svetu se lahko ponaša s statusom narodnega parka, Velebit pa nam ponuja kar dva: NP Paklenica in NP Severni Velebit. Samo planota NP Severni Velebit ima okrog 30 planinskih poti, na planoti so urejene tudi kolesarske in plezalne poti.

  • Otok Rab

Je zelo priljubljen otok v Kvarnerju in velja za 10 največji hrvaški otok. Zaradi svoje neokrnjene narave in čudovitih peščenih plaž je idealen za vikend pobeg. Rab ima veliko označenih kolesarskih poti in veliko renesančnih zgradb. Ena izmed lepših je palača Dominis Nimira. Tukaj potekajo tudi Rabske viteške igre, ki so ohranjene kot spomin na branjena vitezov Raba pred raznimi nevarnostmi.

SLOVAŠKA

  • Bratislava

Zaradi svoje bližine je Bratislava idealna za vikend izlet. Od Maribora do Bratislave nas ločijo le dobre tri ure vožnje z avtom. Ozke ulice so polne zgodovine, trgovinic, restavracij, pivnic,… Uživaš lahko v odličnem pivu, golažu ali kruhovih cmokih, ki so tamkajšnja specialiteta. V okolici Bratislave je ogromno znamenitosti, eden izmed veličastnejših gradov je grad Devin.

AVSTRIJA

  • Dunaj

Za Dunaj ti priporočam, da se tja odpraviš za podaljšan vikend in ne le za en dan. Ogledaš si lahko Schonbrunn park, živalski vrt, se sprehodiš skozi muzeje in obiščeš gradec Belvedere. Obvezno pa si moraš privoščiti pravo sacher torto in dunajski zrezek.

  • Schladmin in Sky walk Dachstein

Nori razgledi, narava, gore in adrenalin. Če te to navdušuje, potem bo to idealen izlet zate! Ne glede na to da je Schladming znan zaradi smučanja, je tam veliko pohodniških poti. Obiščeš lahko ledenik Dchstein, se odpraviš čez tamkajšnji viseči most in obiščeš slavni Sky Walk.

NEMČIJA

  • Berchtesgarden

Odlična destinacija za enodnevni ali vikend izlet. Je primerna destinacija za vse ljubitelje narave in pohodništva. Z zgodovinsko gondolo se lahko popeljete do čudovitih poti v Nemških Alpah. V bližini je še Orlovo gnezdo, jezero Konigssee ter rudnik soli, ki je zagotovo vreden ogleda.

  • Waldwipfelweg

Na obrobju bavarskega gozda leži tematski park, ki bo navdušil prav vse generacije. Primeren je za enodnevni izlet, lahko pa obisk Waldwipfelwega kombiniramo z obiskom Munchna in tako naredimo podaljšan vikend. Waldwipfelweg je zanimiv predvsem zaradi številnih doživetij kot je Sky walk, narobe  hiše, imajo tudi zanimivo učno pot, alpake in jamo z iluzijami.

  • Munchen

Velja za bavarsko prestolnico, verjetno najbolj znano po Oktoberfestu in pivu. Vendar Munchen ponuja veliko več kot le dobro pivo … Ogledamo si lahko Olimpijski stadion, BMW muzej, vsi ljubitelji nogometa lpa ahko obiščejo Allianz Areno. Imajo ogromno muzejev, zagotovo najbolj znana in vredna ogleda sta mestni in tehniški muzej. Bolj adrenalinski, pa se lahko poslužite tudi surfanja na reki Isar.