Iskanje in izposoja gradiva 

Univerzitetna knjižnica Maribor omogoča iskanje gradiva preko računalniškega kataloga, ki je dostopen na računalnikih v vseh knjižnicah, ki uporabljajo sistem COBISS. Lokacijski podatki o gradivu so bistveni za iskanje, saj označujejo mesto, kjer je gradivo shranjeno. Elektronski viri so dostopni preko zavihka Elektronski viri, pri čemer je za dostop potrebno vpisati uporabniško ime in geslo. Oddaljen dostop je na voljo študentom Univerze v Mariboru ali zaposlenim na Univerzi v Mariboru, ki imajo veljavno (podaljšano) članstvo v knjižnici, izbrano osebno geslo za uporabo storitev Moja knjižnica ali Libroam, niso v dolgovih in ne kršijo pravil, ki veljajo v omrežju Eduroam/Libroam. Medknjižnična izposoja je plačljiva storitev, ki omogoča naročanje gradiva iz slovenskih in tujih knjižnic ter posredovanje lastnega gradiva v tiskani in elektronski obliki drugim knjižnicam. Storitev se obračuna po veljavnem ceniku Univerzitetne knjižnice Maribor. Več o tem si preberi na povezavi: https://ukm.um.si/hitri-povezavi/studenti pod sklopom »Kako začeti?«. 

Citiranje 

Orodja za urejanje referenc so pomembna za avtorje besedil, ki potrebujejo dokumentacijo, organizacijo in uporabo bibliografskih zapisov. Ta orodja so se razvila zaradi naglega porasta znanstvene literature po svetu. Z shranjevanjem citatov v knjižnice referenc so citati hitro dostopni in pripravljeni za ponovno uporabo ter generiranje bibliografij. Sodobna orodja omogočajo integracijo z urejevalniki besedil, samodejno vnašanje citatov med pisanjem in izdelavo bibliografij.  

EndNote 20 je program za upravljanje referenc in citiranje, ki omogoča zbiranje informacij iz elektronskih in tradicionalnih virov, organizacijo referenc po lastnih potrebah, sinhronizacijo s spletno različico EndNote Basic, neomejen spletni pomnilniški prostor za hrambo referenc in priponk, vodenje več samostojnih knjižnic referenc, razvrščanje referenc v poljubne skupine, deljenje knjižnic z drugimi uporabniki, prilagajanje citatnih slogov, zajemanje in shranjevanje bibliografskih informacij s spletnih strani, integrirano iskanje po podatkovnih bazah, izvoz v različne formate, dodajanje priponk k referencam, iskanje primerne znanstvene revije za objavo članka in še veliko več. Endnote 20 je za študente brezplačno dostopen preko univerzitetne knjižnice v Mariboru, več informacij o tem pa je na spletni strani https://ukm.um.si/znanstveno-publiciranje

Objavljanje v znanstvenih revijah 

Univerzitetna knjižnica Maribor nudi pomoč avtorjem pri objavi člankov s številnimi informacijskimi viri, ki so dostopni na njihovi virtualni knjižni polici. Založnik Nature Publishing Group tudi svetuje avtorjem, kako pripraviti članek za objavo v njihovi reviji, medtem ko vsaka revija ima svoja navodila za avtorje, ki se jim je potrebno natančno držati. Obstaja tudi veliko spletnih virov z nasveti o znanstvenem publiciranju, na primer objavljenih na www.scidev.net in spletni strani založnika Elsevier. 

ISO standardi za oblikovanje besedil so pomembni pri oblikovanju disertacij in podobnih dokumentov ter pri navajanju bibliografskih referenc in citatov informacijskih virov.Pri izbiri znanstvenih revij za objavo članka je priporočljivo izbrati priznane revije, ki so odprto dostopne, kar lahko preverite v podatkovnih zbirkah Journal Citation Report in UlrichsWeb. Seznam odprto dostopnih revij v Web of Science in Scopus je na voljo za pomoč pri raziskovanju. 

Več o možnostih znanstvenega objavljanja si preberi na naslednji povezavi:  https://ukm.um.si/znanstveno-publiciranje.  

Pomoč strokovnega referenta pri raziskovanju 

Strokovni referenti v Univerzitetni knjižnici Maribor skrbijo za kakovostno in vsebinsko obdelavo knjižničnega gradiva ter posredujejo informacije z določenega strokovnega področja. Sodelujejo s fakultetami in drugimi knjižnicami Univerze v Mariboru, kar prispeva k raziskovalnemu in učnemu procesu. Poleg tega organizirajo tudi tečaje informacijskega opismenjevanja za vse uporabnike knjižnice. 

Kdaj lahko poiščete pomoč strokovnega referenta? Če iščete zahtevnejše informacije s specifičnega strokovnega področja, vam bodo strokovni referenti v pomoč. Pri iskanju splošnih informacij pa lahko poiščete pomoč pri glavnem informatorju. 

V Univerzitetni knjižnici Maribor redno postavljajo na ogled izbor novitet knjižničnega gradiva, ki jih najdete v izposoji v prvem nadstropju ob oknih. Če imate predloge za nakup gradiva, ki bi dopolnjevalo njihovo zbirko, jih lahko posredujete preko ikone “Sodelujte z UKM” na vstopni strani. Poleg tega ponujajo tudi module izobraževanja, med drugim tudi tečaje informacijskega opismenjevanja za študente in ostale uporabnike knjižnice. 

Več o pomoči pri raziskovanju in seznamu referentov za posamezna znanstvena področja lahko najdeš na sledeči povezavi: https://ukm.um.si/strokovni-sodelavci.  

Knjižnične zbirke – Digitalna knjižnica UM (DKUM) 

Če ste pripravljeni oddati svojo diplomsko, magistrsko ali doktorsko nalogo, vam priporočamo uporabo DKUM – Digitalne knjižnice Univerze v Mariboru. Prijava v sistem DKUM poteka preko avtentikacijskega sistema ArnesAAI, kjer morate vnesti podatke vaše digitalne identitete UM, podobno kot za prijavo v AIPS. Po uspešni prijavi kliknite na “Oddaja zaključnega dela za študente” in sledite navodilom na strani. 

Za oddajo vašega zaključnega dela je potrebna ena datoteka formata PDF. V prilogah spodaj boste našli navodila za pretvorbo v PDF in navodila za oddajo zaključnega dela. V primeru težav z uporabo DKUM, preglejte pogosto zastavljena vprašanja ali se obrnite na dkum@um.si. Pri sporočilu navedite ID študenta, ne vpisne številke. 

Pozor: Po zaključku študija (po uspešnem zagovoru) imate 14 dni časa, da v DKUM oddate končno verzijo zaključnega dela. Po preteku roka oddaja dela za študente ni več možna. V takem primeru sledite navodilom referata vaše fakultete. V DKUM najdete tudi dodatna navodila, dosegljiva na vsaki strani oddaje ali preko vgrajene pomoči, ki jo odprete s klikom na ikono. 

Več o digitalni knjižnični zbirki UM najdeš tukaj

Uporabljeni viri: