Branje knjig je ena najboljših navad, ki jih lahko razvijemo kot študenti. Knjige nam omogočajo, da razširimo svoje obzorje, izboljšamo svoje znanje in razvijemo kritično razmišljanje. Vendar pa se mnogi študenti soočajo s težavo, kako si zapomniti vsebino prebrane knjige in jo uporabiti v svojih študijskih dejavnostih. Čeprav je vsak posameznik drugačen, obstaja nekaj načinov, ki ti lahko pomagajo povečati sposobnost pomnjenja med branjem knjig. V nadaljevanju ti predstavljamo pet učinkovitih načinov, kako si med branjem knjig zapomniti več. 

Sistematično označevanje in zapisovanje pomembnih informacij 

Med branjem si ustvari sistem, ki ti bo pomagal označiti in zabeležiti pomembne informacije. Uporabi oznake, podčrtavanje ali zapisovanje povzetkov ključnih točk. S tem boš olajšal ponovno branje in si pomagal pri utrjevanju prebranega gradiva. Lahko si tudi ustvariš osebno knjižnico zaznamkov ali beležk, ki ti bodo omogočili, da se hitro vrneš k pomembnim delom knjige. 

Poleg tega lahko uporabiš tudi druge tehnike, ki ti bodo pomagale še bolj izkoristiti tvoje bralno gradivo. Na primer, lahko ustvariš sistem barvnega označevanja, kjer vsaka barva predstavlja drugačno vrsto informacije ali pomembnosti. Na primer, lahko določiš, da rdeča označuje ključne ideje, modra pa pomembne citate ali primerjave. S takšnim sistemom barv boš hitro pregledal svoje zaznamke in takoj vedel, kateri deli so ti najbolj pomembni. 

Posluži se tehnike aktivnega branja 

Namesto zgolj pasivnega prehajanja skozi besedilo, te spodbujam, da poskusiš uporabiti tehniko aktivnega branja, ki ti bo omogočila boljše razumevanje in pomnjenje prebranega gradiva. Med branjem postavljaj sebi vprašanja glede vsebine, ki jo preučuješ, ter nato poskusi nanje odgovoriti. To bo aktiviralo tvoje možgane, spodbudilo razmišljanje in omogočilo bolj interaktivno branje. 

Ko postavljaš vprašanja, si lahko pomagaš z uvodnimi stavki, naslovi poglavij ali ključnimi besedami, ki se pojavijo v besedilu. To te bo usmerilo k pomembnim informacijam in hkrati spodbudilo kritično razmišljanje ter analizo prebranega gradiva. Poskusi si odgovoriti na zastavljena vprašanja, bodisi v mislih bodisi z zapisovanjem odgovorov. S tem boš dejavno sodeloval pri procesu branja in krepil svojo sposobnost razumevanja prebranega. 

Poleg tega, da postavljaš vprašanja, je prav tako pomembno, da povežeš novo gradivo z obstoječim znanjem. Med branjem išči povezave in vzporednice med novo informacijo ter tistim, kar že veš. To bo pomagalo pri boljšem razumevanju in pomnjenju ter ti omogočilo, da gradiš celostno sliko in konceptualni okvir. S tem boš lažje razumel kompleksne koncepte, saj jih boš povezoval s svojim že pridobljenim znanjem. Poskusi to tehniko uporabiti pri vsakem branju, da bo tvoje učenje bolj globoko, interaktivno in učinkovito. 

V branje vključi več čutov 

Povečaj svoje možnosti zapomnitve z vključevanjem več čutov med branjem. Poskusi si živo predstavljati opisane prizore ali like, kot da so pred teboj. Poslušaj v svoji glavi dialoge, ki jih bereš, in si jih predstavljaj kot resnične zvoke. Prav tako lahko poskusiš naglas prebrati nekaj pomembnih odstavkov, da se ti besede bolje vtisnejo v spomin. 

Ko vključiš več čutov, aktiviraš različne dele svojih možganov, kar pripomore k boljšemu pomnjenju vsebine. Vizualizacija pomaga ustvariti slikovne podobe, ki se bolje vtisnejo v spomin. Ustvarjanje dialogov pa omogoča, da se poglobiš v zgodbo in se bolje povežeš z liki. Če naglas prebereš pomembne odstavke, boš hkrati vključil govorne in slušne sposobnosti, kar dodatno okrepi povezave v možganih. Z vključevanjem več čutov med branjem knjige si boš tako bolje zapomnil njeno vsebino. Poskusi izkoristiti svojo domišljijo, zvoke in svoj glas, da knjiga zaživi v tvoji zavesti. To ti bo pomagalo pri krepitvi povezav v možganih ter poglobitvi in ohranjanju spomina na prebrano gradivo. 

Pisanje povzetkov prebranega besedila 

Ko končaš z branjem, si vzemi nekaj časa, da napišeš povzetek prebrane knjige ali poglavja. S tem boš aktivno obdelal informacije in jih prenesel v svoje lastne besede. Pisanje povzetka je izjemno učinkovit način, s katerim lahko preveriš svoje razumevanje prebranega gradiva ter si pomagaš pri dolgoročnem pomnjenju vsebine. 

Med pisanjem povzetka se osredotoči na ključne točke, pomembne ideje in glavne argumente, ki si jih pridobil med branjem. Poskusi te informacije predstaviti na način, ki je razumljiv tebi in zapisan v tvojem slogu. Pisanje povzetka bo pripomoglo k temu, da se še enkrat spomniš in obdelaš ključne elemente knjige, kar bo utrdilo tvoje razumevanje ter pomagalo pri dolgoročnem pomnjenju. 

Poleg tega, da ti pisanje povzetka omogoča preverjanje razumevanja, je to tudi odličen način, da ustvariš lastno referenčno gradivo. S tem boš imel pri roki pregledno in strukturirano podobo prebrane knjige, ki jo lahko kasneje uporabiš kot vir informacij ali za ponovno obnavljanje gradiva. Pisanje povzetka je tako učinkovito orodje, ki ti bo pomagalo pri krepitvi spomina in uporabi prebrane vsebine v tvojih študijskih dejavnostih. 

Razprava in deljenje znanja 

Ena najboljših metod za utrjevanje in poglobitev razumevanja prebrane knjige je, da se pogovoriš o njej z drugimi ljudmi. Pogovarjaj se o knjigi s sošolci, prijatelji ali profesorji. Deli svoje misli, vprašanja in ugotovitve. Sodelovanje v razpravah ti bo pomagalo razširiti perspektive, se bolje zavedati različnih interpretacij in ti omogočilo, da si še bolj zapomniš ključne koncepte. Med razpravo lahko izmenjuješ mnenja, razpravljaš o zanimivih delih knjige, analiziraš like, tematiko in sporočila ter iščeš povezave z lastnimi izkušnjami. S tem boš pridobil nove vpoglede in razumevanje prebrane vsebine. Sodelovanje v razpravah ti bo omogočilo tudi, da se soočiš z drugačnimi interpretacijami, kar bo razširilo tvoje razumevanje in kritično razmišljanje. 

Poleg tega, da boš pridobil nove perspektive, ti bo razprava pomagala tudi pri utrjevanju prebranega gradiva. Ko razložiš koncepte in jih povežeš z lastnimi besedami, boš še bolj konsolidiral svoje znanje. Hkrati bodo tudi mnenja drugih ljudi in njihove razlage knjige pripomogle k temu, da si ključne koncepte še bolj zapomniš. 

Zaključek 

Zapomniti si več med branjem knjig je veščina, ki jo lahko razviješ s pravilnim pristopom in nekaj prakse. Sistematično označevanje, aktivno branje, vključevanje več različnih čutov, pisanje povzetkov in razprava z drugimi so načini, ki ti bodo pomagali izkoristiti tvoje bralne izkušnje na najboljši možen način. Z uporabo teh tehnik boš lahko bolj učinkovito izkoristili svoj čas za branje in si zapomnil več informacij, kar ti bo koristilo tako v študijskem kot tudi osebnem življenju. 

Uporabljeni viri: