Vljudno vabljeni na predavanje zasl. prof. dr. Glavič z naslovom “Okoljski in ogljični odtis”, ki se bo odvijalo 11. 5. 2023 ob 15. uri v Glazerjevi knjižnici v UKM. 

Vljudno vabljeni na predavanje zasl. prof. dr. Glaviča z naslovom “Okoljski in ogljični odtis”, ki se bo odvijalo 11. 5. 2023 ob 15. uri v Glazerjevi knjižnici v UKM. Predavanje bo obravnavalo ključne teme o okoljskem odtisu, biokapaciteti, ogljičnem odtisu in izpustih toplogrednih plinov. Poleg tega bo zasl. prof. dr. Glavič predstavil, kako izračunati odtis in kako zmanjšati osebni in kolektivni odtis.

Predavanje se bo osredotočilo na pomen razumevanja odtisa in izračuna obeh odtisov – okoljskega in ogljičnega. Okoljski odtis meri, koliko ozemlja je potrebno za podporo določenemu načinu življenja, ki ga živi posameznik ali skupina, medtem ko je biokapaciteta ozemlja tista, ki je na voljo za proizvodnjo vsega, kar potrebujemo. Če je okoljski odtis večji od biokapacitete, pomeni, da porabljamo več, kot lahko na dolgi rok nadomestimo.

Zasl. prof. dr. Glavič bo predstavil tudi nekaj praktičnih načinov, kako lahko posamezniki in organizacije zmanjšajo svoj odtis. Tako lahko zmanjšamo porabo energije, prevozimo krajše razdalje peš ali s kolesom namesto z avtomobilom, zmanjšamo količino odpadkov in recikliramo. Prav tako bo predstavil primere ukrepov, ki jih lahko sprejme Univerza v Mariboru, da bi postala podnebno nevtralna in zmanjšala svoj odtis.

Vabljeni k udeležbi na predavanju zasl. prof. dr. Glaviča in spoznajte, kako lahko prispevate k bolj trajnostnemu in odgovornemu življenju ter k zmanjšanju negativnega vpliva na okolje.