Študenti smo pred izpitnim obdobjem vrženi v zelo stresno obdobje. Vse nočne ure učenja in zgodnji jutranji izpiti ne ustvarjajo samo pritiska, povzročajo tudi veliko pomanjkanje spanca in veliko tesnobo. Vse to skupaj izčrpava um in telo. Čeprav študentska leta ne trajajo večno, jih lahko preživimo brez velikega stresa.

Za obvladovanje stresa ti ni treba plačevati dragih tečajev ali porabiti veliko časa za preizkušanje različnih metod. V članku smo ti pripravili nekaj brezplačnih aplikacij za tvoj mobilni telefon, ki ti bodo pomagale pri odpravljanju stresa pred in med izpitnim obdobjem.

  • Headspace

Z brezplačno različico aplikacije lahko dostopaš do desetih brezplačnih meditacij za boj proti stresu. Vsaka seansa je vodena in se osredotoča na čuječnost, vodi jo strokovnjak meditativne prakse. Za boljšo meditacijo uporabljajo tudi posebne animacije.

Aplikacija ponuja kratke seanse, dolge med 3 do 10 minut in tematske seanse za obvladovanje panike, stresa, tesnobe. Meditacija ni za vsakogar, vendar je to praksa, ki bi jo moral preizkusiti vsakdo.

  • Stop, breathe and think

Tudi ta aplikacija se osredotoča na meditacijo pri stresu. Pri tej aplikaciji se boš lahko naučil številnih dihalnih tehnik, povezanih z umirjanjem uma v različnih situacijah. Aplikacija je zasnovana tako, da opišeš svoje občutke in razpoloženje. Na podlagi teh informacij, ti bo potem priporočila ustrezno meditacijo. Pomagala ti bo razviti navado, da si vzameš trenutek in razmisliš o trenutni situaciji, v kateri se nahajaš.

V brezplačni verziji dobiš 30 brezplačnih 10 minutnih dejavnosti meditacije, število dejavnosti pa lahko povečaš z nakupom Premium različice.

  • Happify

Aplikacija je bila ustvarjena z namenom, da bi pomagala med napadom tesnobe ali panike. Z uporabo pozitivne psihologije, kognitivne vedenjske terapije in pozornosti, ti pomaga, da dosežeš bolj pozitivno stanje duha. Ko se naučiš trenirati možgane, da se osredotočijo samo na pozitivne stvari v življenju in da se umirijo, se boš veliko lažje otresel treme.

Aplikacija ponuja razne igre za lajšanje stresa, motivacijske članek in posnetke strokovnjakov iz podrčćja kognitivne psihologije. Happify je brezplačna za uporabo, le za nekaj dodatnih funkcij je potrebno doplačilo.

  • Sleep cycle

Dober spanec je bistvenega pomena za uspešen dan. V času pred izpitnega in izpitnega obdobja, se je zelo težko dobro naspati. Velikokrat se naš urnik vrti okoli ponavljanja snovi, popravljanja diskusij in poročil, na spanje pa kar pozabimo.

Aplikacija Sleep cycle poskrbi, da neboš pozabil in zanemaril spanja. Fazo prebujanja lahko nastaviš na 10 do 90 minut. Takoj ko bo aplikacija zaznala lahkotno spanje, te bo zbudila.

Aplikacija je brezplačna in na voljo na andoridih in na ios sistemu.

  • Pacifica

Aplikacija Pacifica je namenjena spremljanju razpoloženja. Na podlagi izbranih informacij, ti bo aplikacija samodejno pošiljala predloge, ki te bodo pomirili in zmanjšali stres in občutek tesnobe. Aplikacija je kombinacija meditacije in uporabe kognitivne vedenjske terapije. S tem lahko hitro ustvari vzdušje sproščenosti.

  • Colorfy

Aplikacij aponuja različne oblike in vzorce, ki jih lahko pobarvaš. Z barvanjem si lahko zbistriš glavo in hkrati sprostiš stres. Aplikacija omogoča tudi, da lahko dodaš svojo risbo in jo nato pobarvaš.

Na voljo so brezplačne različice slik za barvanje in plačljive različice, ki imajo še več dodatnih slik in barv za barvanje.

  • Breathe2Relax

Aplikacija Breathe2Relax je v celoti brezplačna. Ustvarjalci so želeli, da bi aplikacija lahko pomagala čim več judem pri obvladovanju stresa. Gre za izobraževalno aplikacijo, ki uporabnike nauči različnih tehnik dihanja, s katerimi se lahko umirijo v stresnih okoliščinah. S pomočjo teh tehnik dihanja boš lažje premagoval vse stresne in tesnobne trenutke.

Stres se v življenju pojavi zaradi različnih razlogov. Ko odkriješ glavni razlog, se z njim veliko lažje spopadaš in lahko se naučiš, kako se izogniti stvarem, ki ti ga povzročajo. Namesto da vedno iščeš le začasne rešitve za obvladovanje stresa in tesnobe, raje poišči način, ki ti bo pomagal pri izboljšanju zdravja in ti bo pomagal, ko boš preobremenjen.

Vse kar moraš storiti je, da si poiščeš aplikacijo z metodo, ki ti najbolje odgovarja in počasi začneš z izvajanjem vaj. Ni pomembno, ali gre za meditacijo, jogo, dihalne vaje ali barvanje. Ena od zgoraj naštetih aplikacij, ti bo zagotovo pomagala.