V zadnjih mesecih smo se najbrž prav vsi srečali s Chat GPT-jem. Kot revolucija interneta pred 30. leti se tokrat uveljavlja umetna inteligenca, vendar z eno razliko – tokrat to poteka veliko hitreje. 

Kaj zares je Chat GPT? Vprašali smo kar Chat GPT. 

Chat GPT po osnovnih funkcijah izgleda zelo podoben klepetalnici, kjer v pogovorno vrstico napišeš, kar te zanima, odgovor pa generira takoj. Odgovor lahko vedno generiraš znova in ga prilagajaš tako dolgo, dokler z njim nisi v celoti zadovoljen. Boljša navodila mu daš, boljši odgovor bo podal. Govori vse jezike, vendar ni vedno zanesljiv. Pravilen način uporabe Chat GPT je dialog, kjer sproti vnašamo podvprašanja in prilagajamo odgovore z dodatnimi informacijami.   

Ima tudi svoje omejitve. Včasih podane informacije niso resnične – temu pravimo, da halucinira. Virov ne citira oziroma citira lažne vire, izogiba se političnim stvarem, nevarnim informacijam in etično spornim stvarem. Jezikovni model Chat GPT je svoje učenje zaključil konec leta 2021, tako da do novejših podatkov ne more dostopati. 

Chat GPT je razvit s strani organizacije OpenAI (https://chat.openai.com/). Na spletu je na voljo brezplačna verzija 3.5, ki ima določene omejitve v hitrosti in dolžini. Ker je omejitev uporabnikov v brezplačni verziji 3 milijone na dan, pogosto naletimo na to, da ni na voljo. Novejša verzija že obstaja, vendar je plačljiva (20$/mesec). 

Tehnologija in s tem tudi svet napreduje. Na žalost s tem prihaja tudi do goljufij. Chat GPT je izjemno uporabno orodje za študij, vendar ga je treba uporabljati etično. Sledi nekaj primerov, kako lahko uporabimo Chat GPT med študijem. 

Načini uporabe 

Chat GPT lahko uporabljamo na različnih področjih. 

 1. Pripravite učne načrte za hitro učenje 

Chat GPT lahko ustvari učni načrt. Čim več relevantnih podatkov mu posredujemo, bolj natančen bo odgovor. 

Čeprav je nastali učni načrt dober, je na voljo še veliko prostora za spremembe. Za boljšo izboljšavo rezultatov lahko uporabimo dodatne informacije. Chat GPT lahko na primer prosimo, da bolj poudari določene teme, določi točno število odmorov, nameni več časa praktičnim vajam ipd. 

2. Prevajanje in lektoriranje 

Ena izmed najbolj zanimivih uporab Chat GPT za študente je prevajanje in lektoriranje besedil. Mnogi omenjajo, da deluje veliko boljše kot spletni prevajalniki (npr. Google Translate), dober pa je tudi v lektoriranju. 

3. Ustvarjalno pisanje 

Chat GPT je zelo impresiven pri ustvarjanju ustvarjalnih del, kot so pesmi, eseji in akademsko pisanje. Brez problema napiše besedilo in si pri tem izmišljuje stvari. Vedno ga lahko tudi sproti popravljamo in tako z nekaj koraki pridemo do popolnega besedila, ki ga želimo. Podajamo mu lahko dodatne informacije, kot so stil pisanja, ključne besede, tematike, podnaslove itd. 

4. Povzemite dolgo besedilo in izluščite ključne točke 

Študij velikokrat vključuje branje dolgih besedil in pripravo povzetkov ali ključnih točk. Chat GPT je presenetljivo dober pri povzemanju besedil in pridobivanju ključnih točk iz obsežnih besedil. Žal je število besed v polju omejeno, vendar si pri tem lahko pomagamo z vtičniki, ki razdelijo besedilo in olajšajo kopiranje po delih (https://chrome.google.com/webstore/detail/split-long-text-for-chat/ninfbacppokhhaekjbgfhemhmlalfmmn). 

 Z uporabo vtičnika za Youtube Chat GPT povzame tudi vsebino videov, ki so dostopni na Youtubu (https://chrome.google.com/webstore/detail/youtube-summary-with-chat/nmmicjeknamkfloonkhhcjmomieiodli). 

5. Programiranje, delo z Excelom 

Ker Chat GPT predstavlja jezikovni model, se mu je zelo preprosto naučiti jezike – tudi programske. V kolikor se želimo preizkusiti v programiranju, mu moremo dati jasna navodila in povedati, v katerem programskem jeziku želimo kodo oziroma kje bi jo radi uporabili. 

Prav tako zna izjemno dobro uporabljati formule in programirati makroje v Excelu. 

6. Odgovarjanje mailov 

Chat GPT nam je lahko v pomoč tudi pri formalnemu odgovarjanju na maile v vseh jezikih. V brskalniku Chrome lahko že preizkusimo vtičnik za Gmail, ki generira odgovor na podlagi prejetega e-maila (https://chrome.google.com/webstore/detail/chatgpt-for-gmail/nfhkknadfkkoodpcaecgpkdnbjkjhebf). Microsoft je že napovedal integracijo za Outlook. 

Kaj lahko pričakujemo v prihodnosti? 

Zanimive smernice za prihodnost so postavili v Merkurju, kjer so v svojo spletno stran integrirali M.AI.A (Merkurjeva AI Asistentka), ki deluje s pomočjo umetne inteligence (https://www.merkur.si/asistentka-maia). Pomaga pri nakupovanju, odgovarja pa na vsa vprašanja, ne samo na tista, vezana na izdelke v spletni trgovini. 

V prihodnosti lahko pričakujemo čedalje več integracij in vtičnikov, ki jih bo v ozadju podpirala umetna inteligenca. Čaka nas še veliko razprav o avtorskih pravicah, saj v Evropi trenutno zakonodaja na tem področju še ni dorečena, vendar se aktivno pripravlja. V Ameriki so že sprejeli, da delo, v katerem je bila uporabljena umetna inteligenca, ne more dobiti avtorske zaščite. 

Kmalu se bomo smejali uporabi Chat GPT v obliki dialoga, kot jo poznamo sedaj. Chat GPT bo integriran v vedno več orodij – podjetje Slack ga je na primer že vključilo v svoj produkt, isto pa so vključevanje napovedali pri Microsoftu (Word, Excel, Powerpoint …).