Iskanje stanovanja med študijem je lahko izziv, vendar obstaja nekaj praktičnih nasvetov, ki ti lahko pomagajo pri tem procesu. Tu je nekaj koristnih nasvetov: 

  1. Začni zgodaj (beri zdaj): Iskanje stanovanja lahko traja nekaj časa, zato prični z iskanjem čim prej. Na ta način boš imel več možnosti za izbiro in manj pritiska, da bi sprejel prvo ponujeno možnost. 
  1. Določi svoje potrebe: Preden začneš iskati stanovanje si določi svoje potrebe in prioritete. Razmisli o tem, kakšna je tvoja najvišja cena najemnine, ali želiš deliti stanovanje s sostanovalci, ali potrebuješ bližino fakultete, trgovin, javnega prevoza itd. S temi kriteriji boš lahko ožil izbor stanovanj, ki jih boš pregledal. 
  1. Preveri spletne strani za najem nepremičnin: Obstaja veliko spletnih strani, ki ponujajo oglase za najem stanovanj. Preveri strani, kot so nepremicnine.net, bolha.com in druge. Redno spremljaj nove oglase in se prijavljaj na stanovanja, ki ustrezajo tvojim kriterijem. 
  1. Razširi svoje omrežje: Povej svojim prijateljem, sošolcem in znancem, da iščeš stanovanje. Morda imajo koristne informacije ali pa poznajo nekoga, ki oddaja stanovanje. Pridruži se tudi skupinam na družbenih omrežjih, namenjenim iskanju stanovanj, kot je na primer Facebook skupina za najem stanovanj v tvojem mestu. 
  1. Bodi prilagodljiv: Včasih je težko najti popolnoma idealno stanovanje. Bodi prilagodljiv glede nekaterih svojih zahtev, kot so lokacija, velikost ali oprema. Pomembno je, da si ustvariš realna pričakovanja in najdeš stanovanje, ki ustreza večini tvojih potreb. 
  1. Preglej možnosti sobivanja: Če želiš prihraniti denar ali si želiš več socialnega življenja, razmisli o možnosti sobivanja s sostanovalci. To je lahko tudi odlična priložnost za spoznavanje novih ljudi in izmenjavo izkušenj. 
  1. Preveri stanovanja v živo: Ko najdeš nekaj obetavnih možnosti, se dogovori za ogled stanovanj. Vedno je priporočljivo, da si stanovanje ogledaš osebno, da preveriš stanje, velikost, okolico in druge dejavnike, ki so ti pomembni. Prav tako izkoristi ogled, da postaviš vprašanja najemodajalcu in se prepričaš o pogojih najema. 
  1. Preveri pogoje najema: Preden se odločiš za najem stanovanja, natančno preberi pogodbo in se prepričaj, da razumeš vse pogoje najema. Bodisi pozoren na najemnino, varščino, trajanje najema, odgovornosti najemodajalca in najemnika ter druge pomembne podrobnosti. 

Upamo, da ti bodo nasveti pomagali pri iskanju stanovanja med študijem. Zavedaj se, da lahko okolica in bivališče močno vplivata na tvoje počutje med študijem in posredno na njegovo uspešnost. Želimo ti vso srečo pri iskanju!