Občutek usmerjenosti in podpore je ključnega pomena za uspešni študij. Toda kam se lahko obrnete, ko potrebujete pomoč ali nasvet? 

1. Profesorji in asistenti 

Vaši profesorji in asistenti so strokovnjaki na svojem področju in so odlični viri za pomoč pri razumevanju študijskih gradiv. Ne oklevajte, da jih vprašate za dodatna pojasnila. 

2. Strokovne službe na fakulteti 

Na vsaki fakulteti so na voljo strokovne službe, ki študentom pomagajo pri različnih tematikah: 

  • Služba za študentske zadeve 
    (prijavno-vpisni postopki, prošnje za dodelitev posebnega statusa, prošnje za izjemno napredovanje in ponovni vpis oz. podaljšanje statusa, šolnine, izpitna evidenca (izpitni roki, prijave za višanje ocene, komisijski izpiti), potrdila (o vpisu, o opravljenih izpitih, za Zoisove štipendije), študentske izkaznice, zdravniški pregledi, študijska praksa) 
  • Služba za študijske zadeve 
    (najava študijskih programov, izvedba študijskih programov, spremembe študijskih programov, akreditacije in evalvacije študijskih programov, izpiti iz slovenskega jezika za tuje študente) 
  • Mednarodna pisarna 
    (izvedba, prijava in podpora pri mednarodnih izmenjavah) 

Poleg tega na posamezni fakulteti najdemo tudi tajništvo, računovodstvo, projektno pisarno, vložišče in ostale službe, ki skrbijo za nemoteno delovanje fakultete. 

3. Karierni center 

Če že razmišljate o svoji prihodnji karieri, se posvetujte s kariernimi svetovalci. Pomagali vam bodo razvijati svoje kompetence, iskati priložnosti za prakso in vam svetovali pri načrtovanju kariere. Karierni center deluje tudi znotraj Univerze v Mariboru: https://kc.um.si/

4. Študentske organizacije 

Študentske organizacije na fakulteti in v lokalnem okolju lahko nudijo različne oblike podpore, poleg tega pa organizirajo razne dogodke za študente. V Mariboru na univerzitetni ravni aktivno deluje Študentski svet Univerze v Mariboru, poleg tega pa se lahko obrnete tudi na študentski svet posamezne fakultete, ki zastopa svoje študente. 

5. Tutorji 

Večina fakultet ima urejen tutorski sistem. Tutorji so običajno študenti, ki so že pridobili izkušnje s študijem in pomagajo brucem ter drugim, ki potrebujejo pomoč. Pomagajo lahko pri razumevanju študijskih predmetov, iskanju informacij, reševanju težav in skupaj z vami delijo svoje izkušnje. 

6. Knjižnica in IT podpora 

Če imate težave pri iskanju informacij, dostopu do virov ali težave s tehnologijo, se lahko obrnete na knjižnico ali IT podporo.  

Podatke o IT storitvah UM najdeš na povezavi: https://it.um.si/studenti/Strani/default.aspx

Na vsaki fakulteti so na voljo različni viri in storitve za pomoč študentom, zato je dobro preveriti, kateri viri so na voljo, in se obrniti na ustrezne osebe ali službe, ko imate vprašanja. Ne bojte se prositi za pomoč, ko jo potrebujete, saj je to ena izmed ključnih poti do uspešnega študija.