Na Univerzi v Mariboru študenti izpolnjujete anketo o pedagoškem delu in obremenitvi študentov oziroma t. i. študentsko anketo. Z rezultati ankete fakulteta pridobi povratno informacijo o kakovosti izvedbe študijskega procesa. Študenti izrazite svoje mnenje o pedagoškem delu visokošolskih učiteljev in sodelavcev ter odgovorite na vprašanja o ustreznosti vrednotenja vaše študijske obremenitve pri posameznih učnih enotah.

Več o anketi lahko pogledate tudi v kratkem predstavitvenem videu:

Anketa se izvaja v elektronski obliki v sistemu AIPS. Njeno izpolnjevanje je za študente obvezno, a hkrati anonimno.

Študenti lahko anketo za posamezno učno enoto izpolnite po opravljenem izpitu oz. zaključnem preverjanju znanja, v času vpisov pa za vse učne enote tekočega letnika. Izpolnjena anketa je pogoj za vpis v višji letnik, absolventsko leto in za izdajo diplome.

UPORABA REZULTATOV ŠTUDENTSKE ANKETE

Študentska anketa se izvaja predvsem z namenom:

Rezultati študentske ankete lahko visokošolskim učiteljem in sodelavcem pomagajo pri izboljšanju njihovega pedagoškega dela, dajejo povratno informacijo o tem, ali so obremenitve študentov za opravljeno delo pri posameznih učnih enotah ustrezne, ter vplivajo na morebitno spreminjanje strukture posameznih učnih enot ter študijskih programov. Kot taki neposredno vplivajo na delo organov fakultet in Univerze v Mariboru pri spremljanju in zagotavljanju kakovosti študijskih programov ter pedagoškega dela.

ANONIMNOST

Na tehničnem nivoju (aplikacijski in podatkovni nivo) se anonimnost zagotavlja s tem, da se identifikacijski podatki anketiranca (enolični identifikacijski atribut) ne shranjujejo in niso shranjeni ne v bazi (tabeli) odgovorov in tudi ne v kakšni drugi obliki ali podatkovni bazi, da bi bilo možno ustvariti povezavo med odgovori in posameznim anketirancem.

Pozivamo vas, da k anketi pristopite odgovorno, podate iskrene odgovore, ki bodo lahko vplivali na izboljšanje vašega študijskega procesa.

Več informacij: https://www.um.si/kakovost/studentska-anketa/

Želiš izpolniti anketo takoj? https://aips.um.si/Obveznosti.aspx

Z anketo o pedagoškem delu in obremenitvi študentov na Univerzi v Mariboru pridobimo informacijo o zadovoljstvu študentk in študentov s študijskim procesom. Študentke in študente pozivam, da anketo izpolnijo odgovorno in podajo konstruktivne odgovore, na podlagi katerih bomo v primeru odstopanj uvedli spremembe in izboljšali študijski proces. Naš cilj je zagotavljati okolje, v katerem bodo študenti motivirani za aktivno soustvarjanje razvoja univerze.

Prof. dr. Zdravko Kačič, Rektor Univerze v Mariboru

Vprašalnik

Sklop 1: ŠTUDENT – študent oceni, kako pogosto je obiskoval predavanja in druge oblike študija;

Sklop 2: VISOKOŠOLSKI UČITELJ oz. SODELAVEC – študent oceni visokošolskega učitelja/sodelavca, ki je izvajal predavanja in druge oblike študija;

Sklop 3: PREVERJANJE IN OCENJEVANJE ZNANJA – študent oceni preverjanje in ocenjevanje znanja;

Sklop 4: OPISNO MNENJE – študent ima možnost izraziti opisno mnenje o ocenjevanem, pri čemer mnenje zapiše argumentirano, konstruktivno in z uporabo spoštljivega besedišča in je pri tem pozoren na anonimnost zapisanega;

Sklop 5: DEJANSKA OBREMENITEV ŠTUDENTOV – pri čemer študenti, ki so v tekočem študijskem letu opravili izpit oz. zaključno preverjanje znanja pri obravnavani učni enoti, izpolnijo vseh pet sklopov, tisti, ki se vpisujejo v višji letnik in niso opravili vseh izpitov oz. zaključnih preverjanj znanja, za slednje učne enote pred vpisom izpolnijo samo sklope 1, 2 in 4.

Študenti ocenijo visokošolskega učitelja in sodelavca tako, da pri posameznem vprašanju izberejo in označijo enega od možnih opisnih odgovorov, ki pomenijo: zelo slabo (-2), slabo (- 1), še sprejemljivo (0), dobro (+1), zelo dobro (+2), ne morem/ne želim oceniti (N), razen pri vprašanju o obisku, kjer so možni naslednji odgovori: zelo redko (do 20 %), občasno (20–50 %), pogosto (50–80 %), redno (nad 80 %). Študenti na vprašanja o obremenitvi odgovorijo tako, da izberejo enega od treh možnih odgovorov. Študenti imajo možnost vpisati še svoje mnenje in druge predloge.