Študentski čas je poln izzivov, med katerimi je eden od najbolj ključnih zagotovo učenje. Zato je pomembno, da imaš urejen in učinkovit študijski prostor doma, ki ti omogoča koncentracijo, produktivnost in uspešno delo. V tem prispevku bomo v ta namen predstavili nekaj ključnih nasvetov, kako kar se da optimalno organizirati svoj študijski prostor za najboljše študijske rezultate. 

Izberi pravo lokacijo 

Prvi korak k učinkoviti organizaciji študijskega prostora je izbira prave lokacije. Poskušaj izbrati mirno sobo ali kotiček v stanovanju, kjer te ne bodo motili vsakodnevni družinski ali stanovanjski hrupi. Pomembno je, da imaš svoj prostor, kjer se lahko popolnoma posvetiš študiju. 

Dobra osvetlitev 

Svetloba igra ključno vlogo pri ohranjanju koncentracije. Zato poskrbi, da imaš dobro osvetljen prostor, še posebej, če imaš lahko vsaj nekaj naravne svetlobe in seveda dodatno – umetno svetlobo. Izogibaj pa se neposredni sončni svetlobi na zaslonu računalnika, saj ta lahko to povzroči bleščanje v tvojih očeh in izgubo fokusa med učenjem. 

Ergonomski pripomočki 

Investiraj v ergonomske stole, mize in druge pripomočke, ki bodo poskrbeli za tvoje udobje med učenjem. Pravilna drža je namreč ključna za preprečevanje bolečin v hrbtu in ohranjanje dolgoročnega zdravja kljub dolgim uram učenja za knjigami. 

Urejenost prostora 

Red in urejenost tvojega študijskega prostora imata neposreden vpliv na tvojo koncentracijo. Organiziraj svoje zapiske ter druge učne pripomočke, beležke in knjige, da jih lahko hitro najdeš. Uporabi police, predale in organizatorje, da ohraniš red in poskrbiš za dobro podlago pred začetkom učenja. 

Odstrani moteče elemente 

Odstrani moteče elemente, kot so mobilni telefoni, televizija ali drugi predmeti, ki bi te lahko odvrnili od usmerjenosti v učenje. V času učenja zato na takšen način poskušaj ohraniti fokus na svojem študijskem delu. 

Načrtovanje in doseganje zastavljenih ciljev 

Imej na mizi ali steni urnik s pomembnimi datumi in cilji. To ti bo pomagalo bolje organizirati svoj čas in se izogniti zadnjim minutam hitenja pred izpitom. 

Vzemi si odmore 

Kljub temu da je organizacija ključnega pomena, je prav tako pomembno, da si privoščiš odmore. Postavi si urnik s pavzami, med katerimi se sprostiš, narediš nekaj vaj ali se preprosto sprehodiš. 

Uporaba IKT tehnologije 

Izkoristi prednosti sodobne tehnologije in uporabljaj aplikacije za organizacijo, beleženje in sledenje nalogam, ki ti bodo olajšale študijski proces. 

Z organizacijo študijskega prostora na ta način boš zagotovil, da je tvoj študijski čas čim bolj učinkovit in produktiven. Ne pozabi, vsak posamezen študent je edinstven, zato eksperimentiraj in najdi tisto, kar deluje zate. Srečno pri učenju! 

Uporabljeni viri: