Ali je kaj trden most?! ali How strong is the bridge?! je mednarodno študentsko tekmovanje v gradnji mostov iz špagetov, ki bo potekalo letos že 13. leto. Tekmovanje je namenjeno študentom tehničnih ved, da svoje inženirsko znanje preizkusijo še v praksi. 

Gre za enega največjih študentskih projektov Študentskega sveta Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo. Cilj tekmovanja je, da tekmovalci poiščejo najbolj optimalno rešitev in s tem pokažejo svojo inovativnost, iznajdljivost in natančnost. 

Študentski svet FGPA UM vas tudi letos vljudno vabi na zaključno prireditev ob koncu tekmovanja Ali je kaj trden most?! 2024. Zaključna prireditev bo potekala 11. 4. 2024 ob 14:00 uri v Dvorani Boruta Pečenka. Na zaključni prireditvi boste lahko tudi vi ocenili dizajn mostov ter spremljali preizkus trdnosti. 

POTEK TEKMOVANJA

Organizator pred tekmovanjem poda navodila, ki vsebujejo glavne karakteristike kot so: razpon mostu, višina nad cesto, višina pod cesto, prometni profil in maksimalna masa mostu. Pravila se vsako leto spreminjajo. Na podlagi podatkov si študentje pripravijo različne izračune in modele v programih, skice, šablone itd. Gradbeni material predstavljajo samo špageti Barilla številka 7 in vroče silikonsko lepilo Pattex. 

Študentje imajo za gradnjo na voljo 3 dni, predviden čas za gradnjo znaša 20 ur. 

Vrhunec tekmovanja predstavlja zadnji dan tekmovanja, saj tako gledali kot tekmovalci dobijo odgovor na vprašanje “Ali je kaj trden most?!”. Vsak most se postopno obremenjuje, dokler se konstrukcija mosta ne poruši. Zmaga ekipa, ki izdela most z največjo nosilnostjo. Tekmovanje ima poleg kategorije nosilnost še kategorijo dizajn, v kateri zmaga vizualno najlepši most. Točke v tej kategoriji podeljujeta strokovna žirija, ki jo sestavljajo priznani gradbeniki in arhitekti, ter občinstvo. 

ALI JE KAJ TRDEN MOST SKOZI ČAS

Začetek tekmovanja sega v leto 2009, ko sta študenta Matic Užmah in Mitja Papinutti po izmenjavi v tujini dobila idejo, da bi v Mariboru organizirali tekmovanje v izdelavi mostov iz špagetov. Prvo tekmovanje je bilo izvedeno v eni od predavalnic, tekmovanja pa so se udeležile tri ekipe z domače fakultete.  

Tekmovanje je v naslednjem letu gostilo že 10 ekip, k sodelovanju so bili povabljeni tudi študentje iz celjske enote in Fakultete za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani. Želja študentov je bila, da tekmovanje postane mednarodno, zato so v naslednjih letih povabili tudi študente okoliških fakultet. Zanimanje se je vsako leto večalo tako med tekmovalci kot med gledalci, ki so se udeležili zaključne slovesnosti. 

V letu 2012 se je tekmovanja udeležilo 7 ekip iz Slovenije, zmagovalni most pa se je porušil pri obtežbi 23 kg. Tekmovanje je vsako leto pridobivalo na prepoznavnosti, slovenskim tekmovalcem pa so se v letu 2013 prvič pridružili študentje iz tujine. 

Leta 2014 je tekmovalo 11 ekip, od tega 3 iz tujine. Z novim rekordom je zmagala ekipa domače fakultete. Zmagovalni most je prenesel obremenitev kar 42 kg. 

Zanimanje za tekmovanje se je povečalo do te mere, da se je tekmovalni del prestavil v največjo predavalnico na fakulteti, v dvorano Boruta Pečenka. V letu 2015 je namreč sodelovalo kar 17 ekip iz Slovenije in tujine. Pravila so določila večji razpon in večjo dovoljeno maso mostu, ki je bila omejena na največ 1 kg. Zopet je zmagala ekipa domače fakultete, ki je svoj rekord iz prejšnjega leta povečala za dobre 4 kg. 

Konkurenca je bila leta 2016 izjemno močna, tekmovanja se je udeležilo kar 28 ekip iz osmih različnih držav. Prvila so tokrat dovoljevala še večje dimenzije in maso mostu, zato je bilo pričakovati tudi nov rekord, ki je bil tudi dosežen. Študentje domače fakultete so pri masi 1,5 kg in razponu mostu 100 cm dosegli največjo obremenitev 105,10 kg. 

Rekorda v letu 2017 ni bilo, so pa zmagovalci iz prejšnjega leta tudi v tem letu izdelali najmočnejši most, ki je tokrat prenesel obremenitev 89,6 kg pri razponu 90 cm in največji dovoljeni masi 1,3 kg. Tekmovanja se je udeležilo 28 ekip iz devetih različnih držav. 

Na 9. zaporednem tekmovanju je tekmovalo 24 ekip, ekipe študentov in dijakov so prvič tekmovale v isti kategoriji. Odlično so se izkazali študentje iz Romunije (Univerza Cluj-Napoca), saj so zasedli pri dve mesti. Zmagovalci so s 112,4 kg podrli rekord tekmovanja, drugo mesto pa je zasedla ekipa katere most je prenesel obremenitev 102,4 kg. Tretje mesto je pripadlo domači ekipi. 

Na jubilejnem desetem tekmovanju je sodelovalo 25 ekip iz štirih različnih držav. 

Leta 2020 pa je načrte za izvedbo 11. tekmovanja prečrtala pandemija Coronavirusa, ki je izvedbo tekmovanja zaustavila za naslednji 2 leti. 

Ker se študentje FGPA zavedamo pomena, tradicije in zgodovine tekmovanja smo v letu 2023 tekmovanje ponovno obudili, ter na tekmovanje povabili študente iz vse Evrope. Na povabilo se je leta 2023 odzvalo 8 ekip dijakov in študentov. Prvo mesto v kategoriji nosilnost je pripadlo študentom domače fakultete. Drugo in tretje mesto pa so zasedli dijaki Srednje gradbene šole in gimnazije Maribor. V kategoriji design je prav tako slavila ekipa domače fakultete, ki je pred preizkusom nosilnosti hudomušno pripomnila: “Upamo, da bo vsaj nekaj zdržal.”

V letu 2024 bo tekmovanje potekalo že 13. leto. Na tekmovanje je prijavljenih 30 ekip iz 3 različnih držav.