V ponedeljek, 1. julija 2024 je ob 13. uri potekala 1. konstitutivna seja Študentskega sveta Univerze v Mariboru (ŠS UM). Novoizvoljene člane je na seji nagovoril rektor UM, red. prof. dr. Zdravko Kačič. Pohvalil je angažiranost študentskih predstavnikov in jim zaželel veliko uspeha pri delu ter dodal, da se veseli sodelovanja.

ŠS UM se je konstituiral skoraj v celoti z izjemo nekaj prostih mest, za katere bodo razpisane nadomestne volitve v ŠS UM. Mandatna doba članov traja dve leti, tj. do 30. 6. 2026. Novoizvoljene člane lahko najdete na tej povezavi. Prav tako je za enako mandatno dobo bil imenovan sekretar Študentskega sveta Univerze v Mariboru. To je (p)ostal študent Luka Lah (FERI).

Potek volitev v Študentski svet Univerze v Mariboru

22. aprila 2024 je bil objavljen Sklep o razpisu rednih volitev v Študentski svet Univerze v Mariboru, ki ga izdaja prorektor za študentska vprašanja. Skupno je bilo oddanih 39 kandidatur. Vse oddane vloge je pregledala Volilna komisija univerze za volitve študentov na svoji seji dne 14. maja 2024 in pripravila  Sklep o preverjanju in potrditvi kandidatur. Nato so na sejah študentskih svetov članic med 3. in 14. junijem potekale volitve v fizični obliki.

Kdo je del študentskega sveta?

ŠS UM sestavljajo prorektorica za študentska vprašanja Nomi Hrast (EPF), ki je po funkciji tudi predsednica ŠS UM, dva študenta predstavnika vsake fakultete ter dva študenta predstavnika Študentskih domov UM.

Kaj je Študentski svet Univerze v Mariboru?

Študentski svet Univerze v Mariboru je organ univerze, ki ga sestavljajo izvoljeni predstavniki študentov.  Je edini predstavnik študentskih mnenj in interesov ter je zadolžen za vsa vprašanja, povezana s študenti. Prizadeva si spodbujati enotnost univerze in izboljšati kakovost študentskega življenja z reševanjem težav, povezanih s študenti, zagovarjanjem blaginje študentov in zagotavljanjem zabavnih dejavnosti ter različnih možnosti vključevanja. Deluje po načelu »Od študentov za študente«. 

Študentski svet Univerze v Mariboru zraven zastopanja mnenj študentov organizira tudi obštudijske dejavnosti. Med odmevnejše projekte sodijo Univerzitetna športna liga za prvaka UM, Krvodajalska akcija ŠS UM, jezikovni tečaji, zbiranje sladkarij in igrač ter izobraževanje študentskih predstavnikov.

Članstvo v Študentskem svetu Univerze v Mariboru, kot tudi v organih in komisijah univerze na sploh, študentom omogoča pridobivanje znanja in vpogled v delovanje univerze in fakultet. Študenti pridobivajo komunikacijske in ekipne sposobnosti, prav tako pa si izboljšajo svoje zaposlitvene priložnosti. Aktivno sodelovanje v študentskem predstavništvu ima še dodano vrednost spoznavanja novih ljudi in medfakultetnega kot tudi meduniverzitetnega in mednarodnega povezovanja.