Vabimo vse študente, da se pridružite FestUM 2024, Festivalu znanosti Univerze v Mariboru, ki bo letos ponovno potekal pod sloganom “Festival odprtega izobraževanja”. Dvodnevno dogajanje, ki bo potekalo 15. in 16. Oktobra 2024, je odlična priložnost za vse, ki želite razširiti svoja obzorja in spoznati aktualne teme, kot sta odprta znanost in umetna inteligenca v visokošolskem izobraževanju. Poleg tega pa je letos FestUM umeščen v program Meseca znanosti 2024, kar dogodek postavlja še v širši znanstveni in družbeni kontekst.

Pestro dogajanje za vsakogar

Prvi dan festivala bo osredotočen na tematiko “Izzivi in priložnosti visokega šolstva na stičišču odprte znanosti in umetne inteligence”. Študenti boste lahko sodelovali v razpravah o prihodnosti univerz in visokošolskega sistema, ki ga vse bolj preoblikujejo digitalne tehnologije in umetna inteligenca.

Drugi dan bo posvečen “Izzivom visokošolskega založništva, publiciranja in izobraževanja”. Posebna pozornost bo namenjena prikazu praktične uporabe umetne inteligence v teh procesih, kar bo zagotovo pritegnilo vse, ki vas zanima razvoj na področju digitalnega izobraževanja in sodelovanja z načeli odprte znanosti.

Izpostavljeni dogodki

Osrednji del programa bo okrogla miza na temo “Izzivi in priložnosti visokega šolstva na stičišču odprte znanosti in umetne inteligence”. V razpravi bodo sodelovali priznani strokovnjaki, med njimi tudi rektor Univerze v Mariboru, prof. dr. Zdravko Kačič, in prof. dr. Klavdija Kutnar, rektorica Univerze na Primorskem. To bo izvrstna priložnost, da iz prve roke slišite, kako vodilni akademiki in strokovnjaki gledajo na prihodnost visokošolskega izobraževanja.

Poleg okroglih miz in predavanj se boste lahko poučili tudi o etičnih, socialnih in čustvenih vidikih uporabe umetne inteligence v izobraževanju. Praktični prikazi bodo še posebej zanimivi za vse, ki si želite bolje razumeti, kako umetna inteligenca že danes vpliva na visokošolsko izobraževanje in kako bo oblikovala prihodnost.

Pilotni projekt NOO in digitalni prehod

Na FestUM 2024 bodo predstavljeni tudi inovativni projekti, ki jih na Univerzi v Mariboru razvijamo v okviru pilotnega projekta NOO (Nacionalni odzivni okvir), s katerim spodbujamo digitalni in trajnostni razvoj. Projekti se osredotočajo na uporabo umetne inteligence v raziskovanju in izobraževanju ter na vzpostavljanje sistemov odprtega dostopa do znanja, kar je ključnega pomena za prihodnost učenja in raziskovanja.

Spremljevalni program za sprostitev

Da pa ne bo vse samo študijsko in znanstveno, FestUM ponuja tudi bogat spremljevalni program, kjer se boste lahko vsak dan sprostili in povezali s kolegi. Prvi večer bo poseben koncert Open Air pod arkadami, jutra boste lahko začeli z energičnim plesom, popoldnevi pa bodo rezervirani za projekcije študentskih filmov in celo šahovski turnir!

Zakaj se udeležiti FestUM 2024?

FestUM 2024 je več kot le festival – je priložnost, da študenti in širša javnost sodelujete v izmenjavi znanja, raziskovanj in novih idej, ki oblikujejo našo prihodnost. Sodelujte na delavnicah, okroglih mizah in praktičnih prikazih, kjer boste lahko spoznali, kako lahko umetna inteligenca in odprta znanost spremenita visokošolsko izobraževanje.

Za vse udeležence je ob registraciji pripravljen poseben festivalski paket, ki ga je zasnovala zmagovalna ekipa oblikovalskega natečaja. Dogodek se lahko udeležite v živo na Univerzi v Mariboru ali Univerzitetni knjižnici Maribor, možna pa je tudi udeležba na daljavo.

Pridružite se nam na FestUM 2024 – skupaj bomo raziskovali, ustvarjali in gradili prihodnost odprtega izobraževanja!

Vse informacije najdeš na tej povezavi!