Prazne predavalnice in ulice, osamljeni lokali, pomanjkanje toaletnega papirja v trgovinah in ožja druženja za zaprtimi vrati varnega doma, so zadnje dni postali naš vsakdan. Karantena in preventivni ukrepi za preprečevanje širjenja koronavirusa sta tudi študente poslali iz predavalnic domov.

Študij poteka na daljavo in kar naenkrat imamo čas za druženje z bližnjimi ter za vse tiste nedokončane projekte. Pokukali smo kaj v času karantene počnejo naši člani in nadomestni člani študentskega sveta Univerze v Mariboru. Morda med njihovimi dogodivščinami najdeš kakšno idejo kako na zabaven način preživeti čas v izolaciji.

“Kako poteka moj dan v času karantene? Na srečo spadam med srečne posameznike, ki svoje delo lahko opravljajo od doma. Zjutraj se zbudim ob 7:30. Po obveznem zajtrku ob 8. uri pričnem s študentskim delom od doma. Dopoldne tako hitro mine, z delom zaključim okrog 13. ure. Trikrat na teden me čakajo študentske obveznosti, ki mi vzamejo približno 2 uri. Med karanteno sem imel čas razviti svoje kuharske sposobnosti, tako pomagam pri pripravi kosila ali pa se priprave lotim sam (včasih bolj, drugič manj uspešno).
Popoldne je rezervirano za gledanje serij, kartanje z družino in tek. Skoraj vsak večer treniram, saj je telesna aktivnost pomemben del mojega življenja. V večernih urah pa se najde čas za računalniške igre in Skypanje s prijatelji.”

Blaž Kalšek

“Evo, moja karantena. Pečem, kuham, vrtnarim, vzgaja rože, se igram z našim kužkom, berem knjige, uživam na soncu, se sprehajam po gozdu-na samem in se seveda učim. Mimogrede velika pohvala našim profesorjem. So glede predavanj zelo vestni in učinkoviti. Vse pohvale! :)”

Nina Kotnik

“Glede na to, da je moja strast od vedno kuhanje eksperimentiranje v kuhinji imam tokrat med karanteno čas, da se lahko izživljam nad sestavinami. ???? Ena izmed stvari na katero sem blazno ponosna je ta, da sem vzgojila Pepeta. Pepe je moj ljubljenček, v osnovi pa so to  matične droži iz katerih pečem kruh, palačinke in vaflje. Poleg vihtenja kuhalnice pa preživljam čas v naravi in nabiram zelišča za domači čaj, seveda pa ne smem pozabiti na dooolge klepete s prijateljimi po telefonu, katere nisem slišala že 100 let, ker mi je preprosto zmanjkovalo časa (ja, zame bi moral imeti dan več kot 24h). Vsakemu izmed vas svetujem, da počnete to kar vam je v veselje ali pa se lotite nečesa, kar ste si že dolgo želeli pa niste imeli časa ali poguma (tudi kakšno mojo kuharsko “umetnino” je v času karantene že pojedel naš pes Nero). Skratka pazite nase in drug na drugega.”

Laura Lupše

“Čas namenjam vrtnarjenju, uživanju v lepoti narave in druženju z bližnjimi. V hitrem tempu življenja nam pogosto zmanjka časa za to, da bi se lahko popolnoma umirili, trenutna situacija pa nam omogoča prav to. Izkoristimo pozitivne vidike trenutnega stanja in poskrbimo zase ter za ljudi, ki so nam blizu.”

Teja Štrukelj

“V času karantene si lahko ves razpoložen čas razporedimo, kot želimo sami! Najprej bi rad izpostavil, da je zdaj idealen čas, da opravimo čimveč študijskih obveznosti, saj študij poteka na daljavo, obveznosti se izvajajo nemoteno. Prav tako lahko razmišljamo o zaključnih delih (diplomske, magistrske naloge), ki nam ponavadi vzamejo veliko časa. Pomembno je, da imamo čas tudi za sebe. V vsakdanjem življenju vedno hitimo, ni prostega časa, sedaj se lahko za trenutek umirimo in si vzamemo čas za stvari, ki nas veselijo ali preizkusimo kaj novega. Bodimo ustvarjalni, zbirajmo ideje, naredimo plan za potovanje, preberimo knjigo, poglejmo film/serijo,… Ne pozabimo pa ohranjati stikov s prijatelji in družino, seveda na daljavo.”

Andrej Šajher

“V zadnjih nekaj tednih je COVID-19, poznan tudi pod imenom koronavirus, tako rekoč zavladal svetu. Tako se naše družabno življenje kliše povedano obrnilo na glavo. Trenutno družbeno stanje je precej nenavadno, kar se nam je pred dobrim mescem dni zdelo popolnoma nemogoče. Situacija v kateri smo se znašli ni brezizhodna,  je morda le priložnost za stvari, katerim prej nismo posvečali toliko pozornosti. Vsakodnevni hiter ritem, zasedenost od jutra do večera nam je precej poznan, takšen je bil tudi moj vsakdan. V teh tednih, ki jim rada rečem kar delavne počitnice, so precej spremenile moj vsakdan. V parih stavkih vam predstavim kako preživljam dan v karanteni, in vas morda navdihnem s kakšno idejo. Dopoldneve namenim predvsem faksu, urejanju zapiskov, prebiranju strokovne literature, poslušanju predavanj. Sama si rada sproti uredim stvari tako da se na kocu tedna ne utopim v gori papirjev. Vse skupaj, se seveda začne z skodelico dobre črne kave, in kar se le da zdravim zajtrku, ki je pogosto kar švignil mimo mene. Popoldneve namenim sebi. Sprehod v naravi ob tako krasnem spomladanskem vremenu  je odlična ideja. Sprehajane pod zelenimi krošnjami dreves, poslušanju žvrgolenja ptic in naužitju svežega zraka skupaj z mojim kosmatincem je naravno fantastična sprostitev. Nesmem pozabiti tudi na kakšen workout, ki ga opravim doma. Z množico vaj, ki jih najdem na raznih aplikacijah, instagramu in facebooku je izgovor, da je naše gibanje omejeno zaradi zaprtja fitnesa skorajda nemogoč. Doma imamo tudi vinogradniško, sadjarsko kmetijo, kjer skupaj z družino v teh dneh postorimo dela v vinogradu in sadovnjaku. Pozno poldne radi zaključimo s kakšno izmed družabnih iger ali le s sproščujočim pogovorom na domači terasi. Večer rada zaključim s kakšno dobro knjigo, sama rada prebiram ljubezenske romane. Pogosto pa tudi z ogledom kakšnega filma ali serije na Netflixu ali voyu.”

Nika Gregorič