”Po lestvici navzgor bo šel le tisti, ki bo živel takšno življenje kot čuti, da je zanj ta pravo. S tem se bo vsak zase unikatno razvijal kot oseba,” pravi Aljoša Polajžar, zmagovalec razpisa Naj študent Univerze v Mariboru v študijskem letu 2019/2020, ki je postavil nov mejnik v številu doseženih točk na razpisu. 

Aljoša je bil prejšnje študijsko leto še študent 2. letnika magistrskega študijskega programa Pravo, danes pa je že mladi raziskovalec na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru. Pohvali  se lahko z uvrstitvijo med najboljših 5 % študentov v generaciji in povprečno oceno 9,96. Svojo študijsko odličnost je dopolnjeval z aktivnim udejstvovanjem kot koordinator tutorjev študentov na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru, kot član Senata, Akademskega zbora in Študentskega sveta Pravne fakultete Univerze v Mariboru.

Izjemno je aktiven tudi na raziskovalnem področju, kjer kot član raziskovalne ekipe študentov pod mentorstvom Pravne fakultete sodeluje na številnih projektih. Kot prvi avtor je pripravil objave izvirnega znanstvenega članka, strokovnih člankov, znanstvenih prispevkov na konferencah in samostojnega znanstvenega sestavka. Komisijo pa je še dodatno prepričal s Perlachovim priznanjem, z uspehi na pravnih tekmovanjih in natečajih ter za izjemen dosežek na mednarodnem tekmovanju MUNLawS Model United Nations Conference z osvojitvijo naziva  Best University Delegation, ki ga je dosegel skupaj s še tremi študenti Pravne fakultete Univerze v Mariboru. Prav tako pa je tudi prejemnik Rektorjeve nagrade kot najboljšemu študentu Pravne fakultete Univerze v Mariboru v svoji generaciji.  

”Menim, da so v prvi vrsti pomembne določene osebnostne lastnosti. Dejstvo je, da je študijski uspeh povezan s »pridnostjo« in lastnostmi kot so vestnost, natančnost, vztrajnost, dinamičnost ipd. Pomembno je tudi, da nam tekom študija dobro služi zdravje in da imamo stabilno družinsko/osebno življenje ter finančno stanje. Dobro je, da motivacija za študij in udejstvovanje »izvira od znotraj« in da ni »vsiljena« zaradi zunanjih pritiskov. Če nam to uspe, je študij in vso udejstvovanje, ki je z njim povezano, preprosto naš način življenja,” razlaga zmagovalec razpisa Naj študent UM v študijskem letu 2019/20. 

Foto:  Aleš Cipot – Mediaspeed.net
 

Ali je pričakoval tako izjemen uspeh na razpisu pa pravi: ”Vsekakor sem z uspehom na razpisu zelo zadovoljen, saj gre za lepo priznanje tik pred zaključkom (rednih) študijskih let. Pričakoval sem, da možnosti za dobro uvrstitev na razpisu obstajajo”. 

Če ste morda mislili, da so zmagovalci vedno pri vrhu, ste se motili. Tudi neuspehi so del poti do zmage. ”Menim, da je neuspeh najboljši učitelj. Pomembno je, da prepoznamo, kaj je bilo narobe in se iz napak tudi kaj naučimo za naprej,” poudarja Aljoša. 

Zmagovalec meni, da so možnosti za tako odlične študijske in obštudijske uspehe na Univerzi v Mariboru zelo visoke. ”Podrobneje poznam možnosti za udejstvovanje le na Pravni fakulteti ampak kolikor vem pa za druge fakultete velja podobno. Veliko priložnosti odpira mednarodno sodelovanje (tekmovanja, konference, povezovanje društev študentov …). Na vseh fakultetah pa so pogosti tudi raziskovalni projekti namenjeni vključitvi študentov. Pomembno vlogo odigrajo tudi zaposleni na Univerzi v Mariboru in aktivni študentje, ki s svojim delom pripomorejo, da velik del teh aktivnosti dobimo ponujene »na zlatem pladnju«. Na nas pa je potem odločitev, ali jih bomo zagrabili,” še dodaja. 

Aljoševa popotnica za vse študente ob začetku študijskega leta se glasi: ”Z vztrajnostjo se daleč pride. Tudi če v prvem letu ne bo šlo vse po načrtih, to še ne pomeni, da je treba vreči puško v koruzo. Treba je vztrajati in se učiti iz napak.”

Celotno razvrstitev in rezultate razpisa najboljši študent Univerze v Mariboru najdeš tukaj.