”Po lestvici navzgor bo šel le tisti, ki je pripravljen storiti več in razmišljati drugače od ostalih na svojem področju,’‘ pravi Vid Keršič, študent s povprečjem 10.00, ki je na letošnjem razpisu” Naj študent Univerze v Mariboru v študijskem letu 2019/20” dosegel 2. mesto.

Vid je študent računalništva in informacijske tehnologije na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru. Ob zavidljivih uspehih na študijskem področju je aktiven tudi na raziskovalno-razvojnem področju, kjer sodeluje na projektih Inštituta za informatiko Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru, in sicer predvsem na področju tehnologije veriženja blokov ter razvoja pametnih pogodb in decentraliziranih aplikacij. V sklopu tega je kot prvi avtor ali soavtor sodeloval pri pripravi znanstvenih in strokovnih prispevkov ter pri predstavitvah projektov na domačih in mednarodnih konferencah.

”Ključ do takšnega uspeha je vlaganje veliko truda in časa v zadan cilj. Pomembno je, da se zavedamo cilja in imamo načrt, kako ga bomo dosegli. S tem, ko vemo, zakaj počnemo ravno to, smo tudi bolj motivirani. Zelo pomembno pa je tudi, da počnemo tisto, kar nas resnično veseli. Seveda se je potrebno tudi marsičemu odreči, vendar je trud na koncu pogosto poplačan,” razlaga Vid.

Foto:  Aleš Cipot – Mediaspeed.net
 

Nagrajenec pravi, da je zelo vesel 2. mesta, saj je s tem Univerza v Mariboru prepoznala trud, ki ga je vložil v študij in obštudijske dejavnosti. ”Zavedal sem se, da imam nekaj dosežkov, vendar nisem vedel, kdo vse se bo prijavil na razpis, zaradi česar nisem pričakoval uvrstitve vse do razglasitve rezultatov,” še dodaja sogovornik.

Svojo študijsko in raziskovalno odličnost dopolnjuje tudi z aktivnim sodelovanjem kot študent demonstrator. Pohvali se lahko tudi z zmago na FERI jesenski šoli blockhain aplikacij 2018 in z odličnimi dosežki na univerzitetnem programskem maratonu in regijskem tekmovanju v tekmovalnem programiranju.

”Seveda sem tekom študija doživel tudi nekaj neuspehov. Zelo pomembno je, da te neuspehi ne vržejo iz tira, ampak sam pri sebi razčistiš, zakaj je prišlo do neuspeha in kaj si storil narobe. Šele takrat lahko rešiš problem in začneš delati v smeri, da se neuspeh ne ponovi,” poudarja nagrajenec.

Za tako odlične rezultate je med drugim pomembna samodisciplina, želja po uspehu in različne priložnosti, ki so ti dane tekmom študija. ”Menim, da je na naši univerzi veliko različnih načinov za doseganje odličnih rezultatov, saj je na fakultetah aktivnih veliko krožkov, študentskih organizacij, tekmovanj, dobrodelnih akcij itn. Najboljše je, da vsak študent najde tiste dejavnosti, ki ga najbolj zanimajo, in se osredotoči le na njih ter tako doseže odlične rezultate,” še dodaja.

Za konec pa še vzpodbudna popotnica vsem študentom ob začetku novega študijskega leta: ”Predlagam, da se študija lotite resno in poskusite pridobiti čim več znanja in izkušenj, saj po koncu študija danes ne šteje le list papirja, ampak tudi drugi dosežki in pridobljene izkušnje. Študirajte po svojih najboljših močeh, vključite se v čim več dejavnosti, ki vas zanimajo, in potrudite se, da boste po koncu študija izstopali iz večine študentov. Seveda pa si vzemite tudi čas za svoje hobije in druženja v prostem času,” zaključuje Vid.