Univerza v Mariboru je letos že osmo leto zapored skupaj s partnerji izvedla razpis za najboljšega študenta UM. Na izbor se je prijavilo 28 študentov in 15 različnih fakultet, med kandidati pa je bil tudi Vasja Omahne, študent magistrskega študijskega programa Logistika sistemov na Fakulteti za logistiko, ki je zasedel 3. mesto.

”Naziv mi vsekakor pomeni nagrado za vloženo delo v študijske in obštudijske dejavnosti in tudi potrditev izbire prave smeri študija, katerega sem z veseljem opravil. Dodatno me naziv motivira, da v karierni poti in življenju vedno stremim k odliki. Naziv sem pričakoval zaradi vsega vloženega truda v študij, obštudijske dejavnosti in raziskovalno delo pod mentorstvom izr. prof. dr. Rebeke Kovačič Lukman, kateri gre izredna zahvala za vodenje in usmerjanje,” nam je zaupal Vasja.

Nagrajenec ima povprečno oceno 9,63. Ob odličnih študijskih uspehih je aktiven tudi na znanstveno-raziskovalnem področju. Lansko študijsko leto je sodeloval pri izvedbi dveh raziskav, in sicer pri raziskavi o uporabi celostnega vrednotenja življenjskega cikla ter pri raziskavi o integraciji trajnosti v logistično izobraževanje v EU. Kot prvi avtor ali soavtor prispevka je sodeloval na znanstvenih mednarodnih konferencah, kjer je predstavil del omenjenih analiz oziroma raziskav. Kot prvi avtor je pripravil strokovni članek in kot soavtor prispeval svoj raziskovalni del v štirih samostojnih strokovnih sestavkih ali poglavjih v monografski publikaciji. Aktivno je sodeloval tudi na PKP projektu. Je član senata in akademskega zbora ter tudi član Študentskega sveta Fakultete za logistiko UM.

O ključnih motivacijskih dejavnikih, ki so pomembni za tako velik uspeh pa Vasja razlaga: Kot prvi dejavnik za uspešnost pri študiju in tudi življenju je to, da skušaš poiskati tisto, kar te motivira in hkrati veseli. Zavedati se moramo tudi, da uspeh ne more priti čez noč in da gre pri tem vedno za dolgoročni proces. Zanj je potrebno trdo delo in tudi občasno žrtvovanje prostega časa, kar pa se nam kasneje v karieri obrestuje”.

Vasja Omahne je na razpisu za naj študenta UM v študijskem letu 2019/20 zasedel 3. mesto.

O neuspehih na študijskem področju pa pravi: Pri študiju vedno pride tudi do trenutkov, ko ne vidiš poti naprej. Vedno sem z vztrajnostjo rešil zadane naloge in izzive”.

Nedvomno so za uspeh študentov pomembne tudi možnosti in priložnosti, ki jih daje univerza oziroma posamezna fakulteta študentu. ‘Glede na študijske in obštudijske dejavnosti, kot so številni študentski in raziskovalni projekti ter glede na pripravljenost profesorjev, da nas usmerjajo pri obštudijskem raziskovanju in pri študiju verjamem, da je možnosti za odlične obštudijske rezultate ogromno, poleg tega pa je potrebna tudi raziskovalna žilica in trdo delo,” še dodaja Vasja.

Zato Vasja vsem brucom in tudi ostalim študentom svetuje: ”Nekega dne se bo vso vloženo delo obrestovalo. Da bi bili v prihodnosti čim uspešnejši vam svetujem povezovanje študija s prakso, sodelovanje na projektih in raziskovalno delo”.

In za konec še dodaja: Po lestvici navzgor bo šel le tisti, ki si to srčno želi, ima pozitiven odnos do dela in probleme vidi kot izzive”.