Skupina doktorskih študentov Univerze v Mariboru od oktobra sodeluje v spletnem tečaju, namenjenem izboljšanju njihove zaposljivosti.

Tečaj je nastal v sklopu projekta OUTDOC in združuje študente s štirih evropskih univerz. Predvidoma bo trajal do konca decembra, sodelujoči pa se bodo lahko udeležili tudi drugih aktivnosti.

OUTDOC tečaj.png

Spletni tečaj obsega deset mehkih veščin, ki so pri delodajalcih najbolj zaželene, kot je bilo ugotovljeno v evropski raziskavi leta 2019. Vsebine so prilagojene potrebam zaposlenih v vzhajajočih sektorjih. Ti sektorji bodo v prihodnjih letih doživeli izrazit vzpon in s tem ponujali več prostih delovnih mest. Z oktobrom se je pričel pilotni preizkus programa, ki bo kasneje dostopen tudi študentom drugih univerz.

Tečaj mehkih veščin obsega spletne vsebine, kot so videoposnetki, besedila in pretočne seje, ter dodatne aktivnosti. Med drugim bo organizirano mentoriranje s strokovnjaki, ki prihajajo iz mednarodno uveljavljenih podjetij. Prav tako se bodo lahko udeležili individualnega ali skupinskega coachinga ter delavnic in ogleda podjetij (vsebine bodo prilagojene zdravstvenim razmeram). Pomembna prednost tega programa je večjezična izvedba, saj lahko študenti izbirajo med angleščino, slovenščino, nemščino, španščino in romunščino ter pridobivajo izkušnje medkulturnega sodelovanja.

Program je prilagojen potrebam doktorskih študentov, ki so zaposleni, zato lahko module opravljajo v svojem tempu. Vsebine so tedensko osvežene, na voljo pa bodo do konca programa. Po zaključku pilotnega testiranja programa bo imelo nekaj študentov priložnost za udeležbo na enomesečni mobilnosti pri sodelujočih podjetjih.

Projekt OUTDOC je del sheme Erasmus+, s katero želi Evropska komisija spodbuditi izmenjavo izkušenj in znanja med univerzami in podjetji. V njem sodelujejo partnerji iz Španije, Slovenije, Nemčije in Romunije, koordinira pa ga Univerza v Salamanci.

DODATNE INFORMACIJE: Irena Lovrenčič Držanič, irena.lovrencic@um.si

Več o projektu na spletni strani:  https://outdoc.usal.es/