Študenti in študentke Univerze v Mariboru se lahko še vedno prijavite na poziv h kandidiranju za nagrade Univerze v Mariboru. Namen poziva je med študenti Univerze v Mariboru prepoznati tiste študente, ki so aktivni na športnem, kulturnem, širšem obštudijskem področju ter na področju prostovoljstva. Časa ni več veliko, zato pohitri in kandidiraj za nagrade Univerze v Mariboru.

Študenti lahko kandidirate za naslednje nagrade:

  • Nagrade Leona Štuklja za najvidnejše športne uspehe študentov UM: Znak Leona Štuklja in Plaketa Leona Štuklja.
  • Listino za izjemen prispevek k razvoju obštudijskih dejavnosti na UM.
  • Listino za pomembne kulturne dosežke študentov UM.
  • Listino za naj prostovoljca študenta UM.

Rok za oddajo kandidatur je 16. marec 2021 do 12. ure (datum in ura prispetja) na naslov: Študentski svet Univerze v Mariboru, Slomškov trg 15, 2000 Maribor, v zaprti pisemski ovojnici v enem izvodu s pripisom »Vloga za nagrado UM – ne odpiraj!«.

Spoznaj bivše prejemnike nagrad Univerze v Mariboru in prisluhni nasvetom, ki jih imajo za zate.

Intervju z Miho Zadravcem, prejemnikom Znaka Leona Štuklja.

Kratka predstavitev: ime, priimek, kaj študiraš, kaj počneš v prostem času?

Sem Miha Zadravec, absolvent zdravstvene nege fakultete za zdravstvene vede-Univerze Maribor, v prostem času se ukvarjam s hokejem na travi poleg tega pa za veselje in dušo igram klavirsko harmoniko ter rad pomagam na kmetiji. Ko pa imam viška prostega časa pa se rad izobražujem in preberem kakšen članek na temo Nujne medicinke pomoči.

Za svoje dosežke v letu 2020 si prejel Znak Leona Štuklja. Kaj je dogodek/dosežek/stvar na katero si najbolj ponosen? Kaj so tvoji največji športni uspehi?

Trenutno na kaj sem najbolj ponosen je prav Znak Leona Štuklja, saj menim da je to zelo velika nagrada in povračilo za ves vložen trud. Moji največji športni uspehi so pri hokeju na travi. Leta 2017 sem dosegel prestižno nagrado v evropskem rangu Challange III, kjer smo kot ekipa postali prvaki tega evropskega ranga in tako napredovali  v višji rang. V tem rangu sem bil izbran za najboljšega vratarja. S klubom HK LIPOVCI smo v mesecu februarju 2020  tekmovali v dvoranskem evropskem prvenstvu Challange II v Bratislavi na Slovaškem, kjer smo  dosegli 2. mesto in si s tem izborili višji rang tekmovanja  za naslednje leto. Na tem prvenstvu sem bil izbran prav tako za najboljšega vratarja prvenstva.

Kaj bi svetoval vsem, ki jih zanima šport poleg študija? Kaj je tvoj namig za vse, ki so na začetku svoje športne kariere?

Svetoval bi, da se naj športu posvetijo predano, zagriženo ter z motivacijo. Sam pri sebi menim da brez motivacije in ekipnega duha v ekipi ni mogoče nikjer napredovati. Je pa res, da si je ob študiju naporno  razporediti čas, saj je časa zelo malo, vikendi so kratki. V tem času sem sam pri sebi poskušal in imel vedno vse splanirano skoraj na uro, da sem potem obveznosti na faksu opravil in sem imel čas za šport.
Vsem bi dal namig, da je šport zelo zdrav  za telo in dušo, krepi in zbistri misli človeka. V športu je potrebno uživati kar se najbolj da. Sam pri sebi sem imel vedno v mislih en stavek »Nikoli ne odnehaj, čeprav so drugi že zdavnaj«.


Intervju z Ivo Jajčevič, prejemnico Listine za Naj Prostovoljca Univerze v Mariboru.

Kratka predstavitev: ime, priimek, kaj študiraš, kaj počneš v prostem času?

Sem Iva Jajčevič in sem študentka 5. letnika medicine v Mariboru. Svoj prosti čas namenim predvsem za kakšne projektne aktivnosti v sklopu Društva študentov medicine Maribor, sicer rada tudi športam in se podružim s prijatelji. 

V letu 2020 si prejela Listino za naj prostovoljca študenta Univerze v Mariboru. Kaj je stvar/dogodek/dosežek na katero si najbolj ponosna in s katerim si osvojila to nagrado? 

Nagrado sem prejela predvsem zaradi večletnega delovanja pri projektu Epruvetka, Društva študentov medicine Maribor, ki sem ga zadnji 2 leti tudi vodila. Pri projektu se ukvarjamo z ozaveščanjem širše javnosti glede pomembnosti darovanja krvi, kostnega mozga in organov. Najbolj pa sem ponosna na izdajo našega kompendija Vse o darovanju po korakih – ob 10 obletnici projekta, kjer smo avtorji prvič v Sloveniji združili vsa 3 področja darovanja na eno mesto. V to knjižico sem vložila res veliko truda in časa, ustvarjali smo jo namreč kar 2 leti, zato sem še toliko bolj ponosna sedaj, ko jo končno imamo v rokah. 

Kaj bi svetovala vsem, ki jih zanima prostovoljstvo? Kaj je tvoj namig za vse mlade, ki še bodo vstopili na pot prostovoljstva?

Prostovoljstvo res izpopolni tvoje življenje. S svojim delom in darovanim časom lahko pričaraš marsikateri nasmeh ali narediš kake spremembe na bolje, ki se sicer ne bi zgodile. In ko si priča neki uspešni zgodbi, ko se zaveš, da si uspel prinesti nekaj dobrega v ta svet, je to res lepo plačilo. Mislim, da rabimo več prostovoljcev in vsekakor pozdravljam mlade nadobudneže, ki se odločajo za to pot. Včasih res ni lahko, a se splača, saj nas v tem egoističnem okolju uči nesebičnosti in nas spodbuja, da postajamo boljši soljudje. 


Intervju s kapetanom nogometne ekipe Fakultete za varnostne vede UM Nejcem Rokavcem, prejemniki Plakete Leona Štuklja.

Kratka predstavitev: Kdo sestavlja ekipo, kaj počnete v prostem času, ali tudi trenirate skupaj?

Nogometno ekipo ali družino FVV je zadnjih 3 letih (ko se je pojavila zamisel in vizija uspeha) sestavljalo več članov. Potrebno je omeniti prav vse, ki so sodelovali pri tej zgodbi, in še vedno sodelujejo/mo. Razlog , da se omeni tudi bivše člane je to, da občasno tudi treniramo skupaj (ko je bilo to še dovoljeno J ) ter si delimo zamisli in ideje.  Vsi skupaj delujemo kot eno, a med seboj smo si tudi zelo različni. V spodnjem spisku smo tako predstavljeni na kratko o tem kaj delamo v prostem času. Torej smo ekipa, sestavljena iz mnogih ˝vetrov˝, kateri pa pihajo v isto smer.

Člani:

  • Matej Vogrinčič (bivši član, nogomet, policist, ribič),
  • Sašo Radulovič (bivši član, nogomet, street-workout),
  • Matej Virag (bivši član. Nogomet, sedaj na Fakulteti za šport),
  • Aljoša Gregorec (bivši član, nogomet, atletika, sprehajanje s psom),
  • Jon Cerar (član, nogomet, street-workout, potovanje in raziskovanje),
  • Žiga Kodrič (član, nogomet, elektronska glasba, programiranje),
  • Nejc Vervega (član, nogomet, učenje, branje knjig, sprehodi v naravi),
  • Amadej Legen (član, nogomet, nogomet, nogomet),
  • Primož Novak (član, tenis, pasjansa, šah, sprehodi, filmi ter serije),
  • Samir Puškar (član, nogomet, fitnes, airsoft, paintball, netflix and chill),
  • Marcel Črešnar (član, jadralno letenje, tek, nogomet),
  • Emil Žgajner (član, nogomet, street-workout, raziskovanje narave) in
  • Nejc Rokavec (član, nogomet, trenerstvo, učenje).

Kar se tiče treningov, imamo veliko težav glede terminov in prostorov za izvedbo kvalitetnih treningov. Tu bi se radi zahvalili Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, s katerimi smo imeli organizirane skupne termine in pripravljalne tekme. Fantje HVALA VAM!

V letu 2020 ste prejeli Plaketo Leona Štuklja. Kaj je dogodek/dosežek/stvar na katero ste najbolj ponosni? Kaj so vaši športni uspehi?

Kot omenjeno smo v zadnjih 3 letih nanizali kar nekaj uspehov, osvojeno 2.mesto na Univerzitetni športni ligi za naslov prvaka Univerze v Mariboru, osvojeno 1. mesto na Univerzitetni športni ligi za naslov prvaka Univerze v Mariboru, radi bi omenili tudi lansko sezono (2019 / 2020), v kateri je naša ekipa dosegla 9 zmag na 10 tekmah in z naskokom osvojila 1. mesto v skupinskem delu Univerzitetne športne lige za naslov prvaka Univerze v Mariboru in posledično uvrstitev v naslednjo fazo tekmovanja, katera pa je bila žal prekinjena. Kot zmagovalci Univerzitetne lige smo bili tudi povabljeni na mednarodno tekmovanje Euroijada v Berlinu leta 2019, kjer smo po napeti tekmi (3:4) izpadli v ¼ finala, proti končnim zmagovalcem. Z uspehi smo si zagotovili tudi povabilo za naslednje mednarodno tekmovanje Euroijada, ki bo v Novem Sadu. Zelo smo veseli, da smo kot oddaljena članica Univerze, lahko deležni takšnega tekmovanja (Univerzitetna športna liga za naslov prvaka Univerze v Mariboru)  ter priložnosti, da pokažemo implementacijo naše vizije športa. Vendar daleč največji uspeh je, dobra volja, prijateljstva ter nepozabni trenutki, ki smo jih (ter jih bomo) doživeli člani ekipe skupaj, saj ravno to je čar ter skrivnost uspeha.

Kaj bi svetovali vsem, ki jih zanima športna dejavnost poleg študija? Kaj je vaš namig za vse, ki bodo kandidirali za nagrade?

Sodelujete, ne glede na čas investiran v treninge in tekmovanja, je vredno. Izrazite svoje ideje tudi na Fakulteti, s somišljeniki lahko ustvarite čudovito zgodbo ter nova prijateljstva. Vedno je ob študiju čas še za športno dejavnost (ni važno na katerem nivoju). Vsako razvedrilo telesa in sprostitev uma je dobrodošla. Uživajte v športu, imejte jasne in drzne cilje. Vsem predhodnim nagrajencem in bodočim kandidatom pa se zahvaljujemo za vztrajanje in ponosno zastopanje Univerze, hvala za vzore in dodatno energijo po zasledovanju novih uspehov. Izkoristite vsako priložnost, ki se vam ponudi.

Za zaključek pa bi rad še dodal citat nogometnega trenerja Marcela Bielsa: ˝A man with new ideas is a madman. Until his ideas triumph.˝

Radi bi se zahvalili vsem, ki so nam to omogočili:

Univerza v Mariboru, študentski svet UM, vsem koordinatorjem za šport UM, vsem odgovornim za vodenje ter organizacijo lige ter drugih obštudijskih dejavnosti, osebju športne dvorane Leona Štuklja v Mariboru, vodstvu Fakultete za varnostne vede (UM), fantom iz FF (UL), vsem podpornikom ter sodelujočim (najem-kombija), študentskemu svetu Fakultete za varnostne vede (UM), ter kot kapetan, bi se rad zahvalil vsem predhodnim in sedanjim članom za zaupanje in odnos. HVALA!


Zahvaljujemo se vsem, ki so z nami delili svoje misli in nasvete. Upamo, da sedaj ste dobili vzpodbudo, da se prijavite in kandidirate za nagrade Univerze v Mariboru. Ne odlašajte in pohitite s prijavo ter bodite ponosni na svoje dosežke.

PRILOGE: