kp.jpg

FAKULTETA ZA KMETIJSTVO IN BIOSISTEMSKE VEDE

Kmetijska politika

Dr. Jernej Turk (ur.)

Uveljavljen vsebinski pristop v tej knjigi ponuja jasno razumevanje teoretskih sklopov, ki tvorijo znanstveno disciplino kmetijske politike. Rdeča nit je predstavitev kompleksnosti teoretičnih znanj agrarne ekonomike, ki so prepletena s kritično noto konceptualne širine kmetijske politike, ki bralcu pomaga razumeti smiselnost njenega delovanja. Pri tem so podrobno analizirana izhodišča čisto političnih odločitev, ki posledično v končni fazi oblikujejo ključne prvine kmetijske politike. Posebnega pomena je v pričujoči monografiji deležna konceptualna razlaga ciljev, ukrepov in mehanizmov Skupne kmetijske politike (SKP) Evropske unije, katere edina stalnica je pravzaprav ta, da se nenehno spreminja. V sklepnem delu knjige je analiza razvojnih trendov, ki jih bo najverjetneje ubrala agrarna politika v prihodnje. Pri tem so izpostavljeni trije strateški ultimativni cilji, ki jim bo morala slediti sodobna kmetijska politika. To so ekonomsko vitalna proizvodnja zdrave in varne hrane, trajnostno upravljanje z naravnimi viri ter uravnotežen teritorialni razvoj.

Publikacija je na voljo v tiskani izdaji in se prodaja na UM Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede.

POVEZAVA: https://press.um.si/index.php/ump/catalog/book/527

60 l.jpg

FAKULTETA ZA ELEKTROTEHNIKO, RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO

FAKULTETA ZA GRADBENIŠTVO, PROMETNO INŽENIRSTVO IN ARHITEKTURO

FAKULTETA ZA KEMIJO IN KEMIJSKO TEHNOLOGIJO

FAKULTETA ZA STROJNIŠTVO

60 let študija tehnike v Mariboru

PIA PREBEVŠEK (ur.)

Publikacija 60 let študija tehnike v Mariboru opisuje razvoj Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko; Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo; Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo ter Fakultete za strojništvo. Vsebina publikacije nas vodi skozi pregled zgodovine in pomembenjših mejnikov od vpisa prvega študenta do ločitve fakultet oz. ustanovitve štirih novih fakultet. Sledi predstavitev vsake fakultete z nagovorom dekana oz. dekanice in pomembenjšimi dosežki v zadnjih letih. V zadnjem poglavju se publikacija posveča razvoju in opisu delovanja Knjižnice tehniških fakultet.

Publikacija je na voljo v tiskani in elektronski izdaji brezplačno.

POVEZAVA: https://press.um.si/index.php/ump/catalog/book/524

meritvr.jpg

FAKULTETA ZA STROJNIŠTVO

Meritve dimenzij: Praktikum

(navodila za vaje pri predmetu Inženirska orodja 1)

DR. LUCIJA ČREPINŠEK LIPUŠ

Praktikum Meritve dimenzij je študijski pripomoček za izvajanje laboratorijskih vaj pri predmetu Inženirska orodja 1. Vaje so namenjene spoznavanju preprostih tehnik merjenja dimenzij v proizvodnem strojništvu. Obsegajo samostojno izvajanje različnih primerov meritev s poudarkom na iskanju rešitev za doseganje čim manjših pogreškov in čim boljše merilne zanesljivosti.

Publikacija je na voljo v tiskani izdaji in se prodaja na UM Fakulteti za strojništvo.

POVEZAVA: https://press.um.si/index.php/ump/catalog/book/532

Slika5.jpg

FAKULTETA ZA STROJNIŠTVO

Statistični nadzor procesa: Praktikum

(navodila za vaje pri predmetu Metode eksperimentalnega dela)

DR. LUCIJA ČREPINŠEK LIPUŠ

Praktikum Statistični nadzor procesa je študijski pripomoček za izvajanje vaj pri predmetu Metode eksperimentalnega dela. Kratkim opisom osnovnih orodij vodenja kakovosti sledijo delovne naloge s postopki, ki temeljijo na principih statističnega preverjanja kakovosti proizvoda. Vaje obsegajo izvedbo meritev vzorcev v Laboratoriju za tehnološke meritve in ovrednotenje rezultatov s programskim orodjem Excel.

Publikacija je na voljo v tiskani izdaji in se prodaja na UM Fakulteti za strojništvo.

POVEZAVA: https://press.um.si/index.php/ump/catalog/book/531

biolo.jpg

FAKULTETA ZA NARAVOSLOVJE IN MATEMATIKO

Biologija celice: Navodila za vaje za študijski program Biologija

DR. BARBARA DARIŠ IN DR. SAŠKA LIPOVŠEK

Navodila za vaje obsegajo osem poglavij s področja glavnih vsebin biologije celice (struktura in funkcija celic).

Publikacija je na voljo v tiskani izdaji in se prodaja na UM Fakulteti za naravoslovje in matematiko.

POVEZAVA: https://press.um.si/index.php/ump/catalog/book/507

komuu.jpg

FILOZOFSKA FAKULTETA

Kommunikationsprozesse effektiv und geplant leiten: Grundlagen der Moderation für (Germanistik-)Studierende

DR. SAŠA JAZBEC IN JUDITH HANSMEIER

Učinkovito in načrtovano vodenje komunikacijskih procesov: osnove moderiranja za študente in študentke (germanistike). Za učinkovito vodenje komunikacijskih procesov, pogovorov je potrebna intenzivna priprava, ki omogoča pridobivanje specifičnega znanja in ustreznih spretnosti. Priprava mora biti tako vsebinska, organizacijska kot jezikovna oz. tujejezikovna, če ti procesi potekajo v tujem jeziku. Namen pričujočega dela tako ni izobraževanje profesionalnih moderatorjev in moderatork, temveč usposabljanje študentov in študentk (germanistike) za čim bolj učinkovito sodelovanje in vodenje interakcije med ljudmi. Študenti in študentke naj bi se usposobili za ciljno, tekoče in kompetentno vodenje pogovorov, ki naj bi jih hkrati znali tudi kritično reflektirati. Teoretična izhodišča, ki so v delu predstavljena, je možno uporabiti v različnih kontekstih, npr. v univerzitetnem, znanstvenem, poklicnem in tudi privatnem. V delu so tako predstavljeni temeljni teoretski vidiki posebne vrste komunikacije, tj. moderacija, ki jih smiselno dopolnjujejo določena orodja in metode. Študenti in študentke te metode in orodja preizkusijo, reflektirajo in tako gradijo in izgrajujejo svojo moderacijsko kompetenco.

Publikacija je na voljo v elektronski izdaji brezplačno.

POVEZAVA: https://press.um.si/index.php/ump/catalog/book/536

elektro.jpg

FAKULTETA ZA ELEKTROTEHNIKO, RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO​

Elektronski sestavi: Laboratorijske vaje

DR. GREGOR DONAJ IN DR. IZTOK KRAMBERGER

Gradivo vsebuje navodila za laboratorijske vaje pri pred-metu Elektronski sestavi za študente druge stopnje magistrskega študijskega programa Elektrotehnika, smer elektronika, in druge sto-pnje magistrskega študijskega programa Telekomunikacije. V navodilih je 5 laboratorijskih vaj, ki obravnavajo podatkovne pretvornike ter obdelavo, tvorjenje in prepoznavanja digitalnih signalov. Vaje ob-segajo podatkovne pretvornike, digitalne filtre, neposredno digitalno sintezo, digitalno fazno sklenjeno zanko in digitalne modulacijske sheme.

Publikacija je na voljo v elektronski izdaji brezplačno.

POVEZAVA: https://press.um.si/index.php/ump/catalog/book/538

design.jpg

FAKULTETA ZA STROJNIŠTVO

Design, Characterisation and Applications of Cellulose-Based Thin Films, Nanofibers and 3D Printed Structures: A Laboratory Manual

DR. TANJA PIVEC, dR. TAMILSELVAN MOHAN, DR. RUPERT KARGL, DR. MANJA KUREČIČ IN DR. KAKRIN STANA KLEINSCHEK

Oblikovanje, karakterizacija in uporaba tankih filmov, nanovlaken in 3D tiskanih struktur na osnovi celuloze: Navodila za laboratorijske vaje. Uvod v laboratorijski priročnik daje teoretične podlage o celulozi in njenih derivatih, ki se uporabljajo kot začetni polimeri za pripravo večnamenskih polimerov s tremi različnimi naprednimi tehnikami – spin premazom, elektrospinovanjem in 3D-tiskanjem. V nadaljevanju je vsaka tehnika predstavljena v ločeni laboratorijski vaji. Vsaka vaja zajema teoretične osnove tehnik za obdelavo polimerov in metode njihove karakterizacije s poudarkom na uporabi pripravljenih materialov. Eksperimentalni razdelki vsebujejo vse potrebne informacije, potrebne za izvedbo vaj, dodani rezultati pa učencem pomagajo pri izvajanju pravilnih in uspešnih vaj ter interpretirajo rezultate.

Publikacija je na voljo v elektronski izdaji brezplačno.

POVEZAVA: https://press.um.si/index.php/ump/catalog/book/540

izziv.jpg

FAKULTETA ZA ORGANIZACIJSKE VEDE

Izzivi kadrovskega managementa v XXI. stoletju

DR. MARKO FERJAN (ur.)

Marko Ferjan obravnava fenomene: zadovoljstva pri delu, organizacijske klima in zavzetosti. Koncept zadovoljstva pri delu izhaja iz paradigme organizacijskega vedenja. Konec 20. stoletja se je že zdelo, da v teoriji in praksi kadrovskega managementa koncept zadovoljstva ni več aktualen.  Vendar v zadnjem obdobju merjenje zadovoljstva v povezavi z merjenjem zavzetosti spet postaja aktualno.  Marsikatera današnja anketa zadovoljstva pa ne upošteva spoznanj znanosti, ni pa zanemarljivo, da je pri uporabi anket o zadovoljstvu vačsih prihajalo tudi do zlorab. Zato se je  avtor odločil za ponovno obravnavo te teme.

Iztok Podbregar, Antonia Novak in  Polona Šprajc obravnavajo prepoznavanje, spodbujanje in vključevanje raznolikosti talentov.

Eva Jereb v prispevku poda značilnosti trenutno najbolj zastopanih generacij na delovnih mestih v organizacijah.

Vesna Novak obravnava razširjenost prekarnega dela. nameni posledicam prekarnosti.

Eva Jereb in Marko Urh se ukvarjata s spremembami in tranzicijo  v času krize ter vloga vodstva organizacij pri tem.

Publikacija je na voljo v tiskani izdaji in elektronski izdaji brezplačno.

POVEZAVA: https://press.um.si/index.php/ump/catalog/book/535

augu.jpg

UNIVERZITETNA KNJIŽNICA MARIBOR

Avguštin Stegenšek (1875–1920): ob stoletnici smrti

DR. VLASTA STAVBAR IN DR. MARJETA CIGLENEČKI (ur.)

Najmanj trije razlogi botrujejo izidu brošure, ki je tudi razstavni katalog, o dr. Avguštinu Stegenšku.  To je portret mladega izobraženega in nadarjenega umetnostnega zgodovinarja, ki je deloval v Mariboru, zavzetega knjižničarja Zgodovinskega društva za Slovensko Štajersko, ki mu je zbiranje arhivskih podatkov pomenilo pravi izziv, natančno zapisovanje pa je vodilo k številnim raziskovalnim razpravam in prispevkom. Univerzitetna knjižnica Maribor hrani del Stegenškove pisne zapuščine, ki si jo prizadeva digitalizirati in jo na ta način narediti dostopno. Tretji razlog je v sodelovanju s študenti umetnostne zgodovine na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru, s katerimi knjižnica pod mentorstvom izr. prof. dr. Marjete Ciglenečki sodeluje že vrsto let pri številnih projektih ali razstavah. Tokratno sodelovanje je začrtala stoletnica obeležitve Stegenškove smrti s prikazom njegovega obsežnega kulturnozgodovinskega opusa. Izbrane interpretacije Stegenškovih umetnostnozgodovinskih člankov ali knjig, ki so jih prispevale študentke Filozofske fakultete UM so zanimiva iztočnica za nadaljnje raziskovanje na tem področju.

Publikacija je na voljo v elektronski izdaji brezplačno tiskani izdaji, katera se prodaja na Univerzitetni knjižnici Maribor.

POVEZAVA: https://press.um.si/index.php/ump/catalog/book/542