Dogajanje v povezavi z epidemijo in povečanje izpostavljenosti tehnologijam lahko za marsikoga predstavlja neznano in tesnobno izkušnjo. Težave s prilagajanjem na rabo tehnologije pa se lahko izrazijo tudi v obliki »tehnostresa«.

V okviru programa OMRA so pripravili vprašalnik za določitev izpostavljenosti stresu (v povezavi). V času nenehni izpostavljenosti tehnologijam in sočasnem zmanjšanju socialnih stikov je namreč poskočilo zaznavanje stresa, ki lahko vodi tudi do zdravstvenih težav. Da bi pomagali pri preprečitvi prekomerni izpostavljenosti, lahko veliko storimo tudi posamezniki. Povzemamo pet ključnih nasvetov:

  • Ureditev delovnega prostora – tudi pri delu v domačem okolju je pomembna organizacija prostora (npr. osvetlitev, ergonomija), ki z nekaj prilagoditvami poskrbi za boljše počutje.
  • Odmori – ena izmed najpogostejših pasti dela na daljavo je postala sprememba urnika in zabris meje med delom in zasebnim življenjem. Jasen urnik in organiziranost dela lahko vnese večjo učinkovitost in boljšo koncentracijo pri izvedbi aktivnosti.
  • Sprostitev in rekreacija – pri zabrisu meje med delom od doma je običajno prva žrtev rekreacija. Na spletu je objavljena kopica vaj, veliko pa lahko pripomore tudi najenostavnejša aktivnost – polurni sprehod. Ključen je tudi počitek in odklop od vseh aktivnosti v povezavi z delovnim procesom.
  • Pogovor – videosrečanja sicer težko nadomestijo bližino človeka, kljub temu pa lahko predstavljajo varno alternativo za ohranjanje socialnega vidika s sodelavci in medsebojno pomoč. 
  • IKT usposobljenost –  predvsem pri premagovanju tehnostresa lahko pripomore tudi usposobljenost za rabo tehnologije, pri čemer seveda ni treba poznati vseh orodij. Pomaga že vedenje, da je večina v podobnih izzivih in je več možnosti za sodelovanje, hkrati pa so vam na voljo podporne službe (npr. Center za podporo poučevanju UM).
garbage_namigStres.jpg

Za programom OMRA stojijo strokovnjaki, ki vam lahko pomagajo pri premagovanju duševnih stisk, motenj zaradi stresa in nihanj razpoloženja. Organizirajo različne aktivnosti in izobraževalne vsebine na omenjeno temo, opismenjujejo za prepoznavanje prvih znakov pri osebah v naši bližini, svetujejo pri nadaljnjih korakih, ali objavljajo nasvete za samopomoč pri preventivnih aktivnostih za krepitev duševnega zdravja.

Center_logoMS.png

Več OIŠ namigov, novic in aktivnosti Centra za podporo poučevanju UM (Oddelek za izobraževanje in študij) najdete na spletni strani