Študentski svet Univerze v Mariboru podpira tudi študentska pisarna. Ali veš, da študentska pisarna obstaja? Ali veš kdo je del študentske pisarne? Kaj ti posamezniki delajo? Kako je njihovo delo povezano s Študentskim svetom Univerze v Mariboru?

Danes vam predstavljamo Koordinatorja za šport Blaža Kalška. Blaž je eden izmed tistih članov študentske pisarne, na katere je korona kriza najbolj vplivala. Te zanima, kako se je spremenil vsakdan? Ali bo 2021 organizirana Univerzitetna športna liga za prvaka Univerze v Mariboru? Preberi njegove odgovore v nadaljevanju.


Blaž, sedaj že več kot eno leto opravljaš delo Koordinatorja za šport Študentskega sveta UM in si tako delo že dodobra spoznal. Nam lahko poveš kakšen je tvoj vsakdan in kaj vse tvoje delo zajema?

Delo koordinatorja za šport zajema organiziranje dogodkov čez celo študijsko leto. Največji projekt, ki je v domeni koordinatorja za šport, je Univerzitetna športna liga za prvaka Univerze v Mariboru. Slednja zajema veliko organizacije, saj je pomembno, da je veliko število ljudi ob pravem trenutku na pravem mestu. Pomembno je tudi, da si tekme sledijo v primernem zaporedju. In nenazadnje je potrebno uskladiti tudi ogromno dokumentacije, saj mora vsak posameznik dati soglasje za sodelovanje v ligi. Čez celo leto sodelujem tudi pri športnih projektih, ki jih organizira Študentski svet Univerze v Mariboru, če na primer omenim enega vidnejšega, je to Maraton aerobike. 

V svojem predkoronskem vsakdanu si se, predvidevam, srečeval večinoma z organizacijo dogodkov Univerzitetne športne lige. Kako ste se ob izbruhu zdravstvene krize, lotili, če lahko temu tako rečemo, prestrukturiranja tvojih nalog?

Korona kriza je najbolj prizadela organizacijo dogodkov. Prav zaradi tega smo bili prisiljeni prekiniti tudi športno ligo. Pri prestrukturiranju nalog je to pomenilo zgolj to, da se je načrtovanje lige zamaknilo. Tako sem pripravil različne scenarije, kako bi se liga lahko sploh izvajala. Čez kakšen mesec ali dva, bomo videli, če bomo lahko kateregakoli od tega scenarijev izvedli. Zaradi korona krize sem pa imel tudi več časa, da sem lahko uredil papirologijo.

Leto 2020 je vsem spremenilo vsaj del njihovega življenja. Kaj bi rekel, je tisto, kar je leto 2020 spremenilo tebi in kaj bi, če bi imel čarobno palčko, že danes pričaral nazaj?


Tisto kar bi rekel, da je 2020 spremenilo, je seveda korona. Nihče si ni mislil, da bo korona trajala več kot kak mesec ali dva, sedaj pa traja že več kot eno leto. Če bi imel čarobno palčko bi si želel, da bi lahko pričaral čas pred korono nazaj – svet brez omejitev.

Glede na svojo funkcijo, ki jo izvajaš, menim, da lahko upravičeno sklepam, da te tudi nasploh v življenju zanima in privlači šport. Nam lahko poveš kakšen odnos imaš do športa, s katerim športom (oziroma športi) se ukvarjaš in kaj bi svetoval tistim, ki jih šport ne privlači?

Pravilno domnevaš, vsi športi me zelo privlačijo. Aktivno sem se ukvarjal s tenisom od 4. razreda osnovne šole do 4. letnika srednje šola, torej grobih 13 let, nato pa sem opazil, da bo potrebno, da več svoje pozornosti namenim šolanju, saj sem se vpisoval na fakulteto. Tistim, ki jih šport ne zanima, bi svetoval, da ni potrebno, da se ukvarjamo s športom velikokrat. Zdi se mi normalno, da se vsak posameznik ukvarja s športom dvakrat na teden. Ni potrebno, da se človek pri tem muči. Dovolj je, da se odpravimo na sprehod ali pa izvedemo kako drugo individualno aktivnost, pri kateri se bo malce preznojil. Je pa to velika investicija za prihodnost in naše zdravje. More pa vsak posameznik vedeti, da to dela zase.

Kaj je tvoj najljubši kraj na svetu in zakaj prav ta?

Smeh. Težko bi rekel kateri je moj najljubši kraj. Me je pa zelo navdušil Istanbul in Barcelona. Če bi moral izbrati svoje zadnje potovanje, bi bil to nedvomno Istanbul, saj me je navdušil tako s kulinariko kot z gostljubnostjo. Vendar pa doma ne bi zamenjal za nič na svetu. Vedno sem se rad po potovanjih vračal domov.

In nenazadnje, da bi te lažje spoznali, bi izpeljali »spletno igro« odgovori z eno besedo 

  • Prva stvar, ki jo naredim zjutraj je: se vstanem takoj, ko zvoni budilka.
  • Mačke ali psi:  mačke.
  • Poletje ali zima: poletje.
  • Kava ali čaj: čaj (kave sploh ne pijem).
  • Harry Potter saga ali Gospodar prstanov: Harry Potter.
  • Absolutno ob živce me spravlja, če: mi nekdo skozi »guši«.
  • Ko bom velik bom: zgradil sežigalnico odpadkov v Mariboru.

Blaž, najlepše se ti zahvaljujemo za tvoj čas in odgovore. Naslednji teden bomo nekaj več izvedeli o Pini Grabar.

Pripravila: Urška Grubač