Študentski svet Univerze v Mariboru je na svoji 9. izredni seji ŠS UM dne 24. 8. 2021 sprejel sklep, s katerim je pozval Vlado Republike Slovenije ter Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, da za študente, ki morajo za vstop v izobraževalne ustanove izkazati pogoj PCT, omogoči brezplačno testiranje. Danes je bilo našim zahtevam ugodeno.

Vlada RS je z Odlokom o določitvi začasnih pogojev za izvajanje dejavnosti v vzgoji in izobraževanju ter visokem šolstvu: https://www.uradni-list.si/_pdf/2021/Ur/u2021132.pdf določila, da od 23. 8. 2021 na visokošolskih zavodih velja pravilo PCT, kar pomeni, da morajo deležniki v terciarnem izobraževanju izpolnjevati enega izmed pogojev: prebolelost, precepljenost ali test na virus SARS-CoV-2 (hitri antigenski test: HAG). Podrobnejših navodil Univerza še ni prejela.

Študentski svet Univerze v Mariboru je v torek, 24. 8. 2021 sprejel sklep, s katerim je pozval Vlado Republike Slovenije ter Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, da za študente, ki morajo za vstop v izobraževalne ustanove izkazati pogoj PCT, omogoči brezplačno testiranje. Sklep je dostopen na spodnji povezavi.

Danes, 26. 8., so bile naše zahteve uslišane. Vlada se je danes ob 13. uri sestala na redni seji, na kateri so pretresali tudi epidemiološke razmere. Med drugim so govorili o tem, da bo tedensko testiranje obvezno tudi za študente, financiralo pa se bo iz državnega proračuna.