Univerza v Mariboru je letos že deveto leto zapored skupaj s partnerji izvedla razpis za najboljšega študenta UM. Na izbor se je prijavilo 31 študentov in 13 različnih fakultet, med kandidati pa je bil tudi Jan Lokar študent magistrskega študijskega programa Energetika na Fakulteti za Energetiko Univerze v Mariboru, ki je zasedel 3. mesto.

Jan Lokar: ”Po lestvici navzgor bo šel le tisti, ki vztraja tudi ob neuspehu. Tisti, ki obupa pa ne more napredovati.”

Jan Lokar (3.mesto)

Nagrajenec ima povprečno oceno 9,76 in se uvršča med 5% najboljših študentov v generaciji. Je prejemnik Rektorjeve nagrade in plakete Leona Štuklja za športne dosežke. Svoje študijske uspehe nadgrajuje tudi s priznanji iz tekmovanj in sicer je prejemnik srebrnega priznanja za uspeh na državnem tekmovanju iz matematike v šolskem letu 2018/2019 in prejemnik bronastega priznanja na tekmovanju mednarodni matematični kengoru. Jan je avtor izvirnega znanstvenega članka in objavljenega znanstvenega prispevka na konferenci ter soavtor izvirnega znanstvenega članka, strokovnega članka in objavljenega znanstvenega prispevka na konferenci. Ob odličnih študijskih uspehih je nagrajenec aktiven tudi na področju tutorstva, kjer opravlja delo koordinatorja tutorjev študentov, prav tako pa je član Študentskega svata Fakultete za energetiko Univerze v Mariboru. Aktivno sodeluje tudi pri raziskovalnem delu na fakulteti v okviru projekta Po kreativni poti do znanja z naslovom Bionsko energetsko učinkovita hiša.

Jan na vprašanje, kaj je po njegovem mnenju ključ do uspeha razlaga:  ”Ključ do uspeha je, da imaš rad to kar delaš. Če te področje dela s katerim se ukvarjaš res zanima, postane to del tvojega življenja in na to več ne gledaš kot na obveznost, ampak kot na poslanstvo, katerega moraš opraviti. V tem primeru tudi motivacija ni vprašljiva, saj delaš to, kar imaš rad. Za vsakim uspehom pa so seveda ure in ure vloženega dela in kakšni stvari se je potrebno kdaj tudi odreči. Jaz sem imel to srečo, da sem tekom študija relativno uspešno uspel biti aktiven še na športnem področju in tudi na ostalih obštudijskih dejavnostih, to pa mi je uspelo z dobro organizacijo časa. Je pa bilo po drugi strani tudi ogromno neprespanih noči zaradi tega.”

Nagrajenec pravi, da mu naziv osebno veliko pomeni, saj je težko biti med najboljšimi študenti tako uspešne univerze, kot je Univerza v Mariboru. ”Ta naziv mi predstavlja neko celostno nagrado za vse, kar počnem v življenju. Nekako sem po tiho pričakoval, da bom uvrščen med najboljše tri študente Univerze v Mariboru, saj sem v študij vložil ogromno časa in dosegel nekaj lepih rezultatov na različnih področjih,” še dodaja Jan.

Vsem novim študentkam in študentom pa Jan svetuje: ”Spoštovane študentke in študenti, želim vam, da v študiju uživate in se potrudite po najboljših močeh. Ob neuspehu pa nikar ne obupajte. Na koncu je trdo delo vedno poplačano in uspeh ne izostane. Vzemite študij kot vašo življenjsko naložbo za prihodnost. To kar boste študirali sedaj nekaj let, boste potem delali celo življenje, zato je pomembno, da delate to kar vas veseli in da pri tem daste vse od sebe. Zadovoljstvo po dobro opravljenem delu je neprecenljivo. Seveda pa izkoristite tudi vse čare, ki jih ponuja študentsko življenje, saj je tudi družbeno življenje zelo pomembno. Z dobro voljo in pozitivno energijo pa je vse veliko lažje.”