Volitve v študentski svet so tvoja priložnost, da se pridružiš skupnosti aktivnih študentov in postaneš predstavnik svojega letnika oz. študentskega doma.

Zakaj so pomembne?

Pomembne so, ker je to tvoja možnost, da sodeluješ in oblikuješ študedentske svete na UM.

Študentski svet ima vsaka izmed fakultet Univerze v Mariboru, prav tako imajo svoj študentski svet stanovalci Študentskih domov Univerze v Mariboru.

Študentski svet fakultete je najvišji in edini predstavniški organ študentov na fakulteti. Člani študentskega sveta fakultete skrbijo za pravice študentov, sodelujejo v organih fakultete, organizirajo obštudijske aktivnosti za študente, ki nam popestrijo vsakdan, in ocenjujejo pedagoško usposobljenost profesorjev na fakulteti. Vsak študentski svet fakultete je sestavljen iz predstavnikov vsakega letnika, predstavnikov absolventov in predstavnikov doktorskih študentov.

Člani Študentskega sveta stanovalcev Študentskih domov Univerze v Mariboru skrbijo za pravice stanovalcev Študentskih domov Univerze v Mariboru, sodelujejo v organih Študentskih domov Univerze v Mariboru in organizirajo obštudijske aktivnosti za stanovalce. Študentski svet stanovalcev Študentskih domov Univerze v Mariboru je sestavljen iz predstavnikov študentskih domov.

Več o študentskih svetih lahko prebereš TUKAJ.

Kako potekajo volitve?

Volitve razpiše prorektor za študentska vprašanja Univerze v Mariboru, praviloma v prvih dneh začetka novega študijskega leta. V razpisu so določeni pomembni datumi, npr. oddaja kandidatur, datum in način volitev, objava rezultatov in podobno.

Bodite pozorni na datume na letošnjem razpisu:

Kandidature se vlagajo do18. 10. 2021 do 12:00
Objava seznama kandidatur19. 10.2021 do 15. ure
VOLITVE V ŠTUDENTSKE SVETESreda, 10. 11. 2021 od 8:00 do 15:00
Objava rezultatov prvega kroga in obvestila o drugih krogih11. 11. 2021
Morebitni DRUGI KROGTorek, 16. 11. 2021 od 8:00 do 15:00
Objava rezultatov drugega kroga in obvestila o tretjih krogih17. 11. 2021
Morebitni TRETJI KROG (na javni seji Volilne komisije za volitve študentov)18. 11. 2021 ob 12h

Volilna komisija za volitve študentov kandidature pregleda in pripravi seznam popolnih kandidatur. Seznami kandidatov in njihove fotografije ter predstavitve so nato javno objavljeni na tej spletni strani, pod zavihkom kandidati na volitvah.

Kdo ima pravico voliti in kdo kandidira?

Pravico voliti in biti voljen na svoji fakulteti ima vsak študent, ki ima na ta dan status študenta Univerze v Mariboru.

Pravico voliti in biti voljen v svojem študentskem domu ima vsak študent, ki ima na ta dan status študenta Univerze v Mariboru in status stanovalca.

Vsak študent lahko kandidira – ne odlašaj in oddaj kandidaturo tukaj: https://ssum.um.si/volitve/.

Zakaj naj kandidiram?

Odgovor na to zakaj postati član, kaj s članstvom pridobite in več o tem kaj študentski svet je ter kdo je trenutni član, si preberite s klikom na povezavo.


Vse aktualne informacije o volitvah v Študentske svete fakultet in Študentski svet stanovalcev Študentskih domov lahko najdete na spletni strani https://ssum.um.si/volitve/.

Izkoristi priložnost in postani član Študentskega sveta!

Razpis volitev si v celoti lahko prebereš tukaj: SKLEP o razpisu volitev v študentske svete članic in drugih članic UM.