Živa Šuta je pred kratkim magistrirala na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru, sedaj pa na tej opravlja tudi doktorski študij. Tekom študija na Univerzi v Mariboru se je vključevala v različne projekte, tekmovanja in izmenjave. Za svoje uspehe je letos dobila nagrado za Naj študenta Univerze v Mariboru 2021/22.  

  • Zakaj si se odločila za študij na Univerzi v Mariboru in zakaj na Pravni fakulteti?

Vprašanje glede izbire študija nikoli ni lahko, saj sprejemaš odločitev, ki bo vplivala na tvoje celotno življenje. Ko sem bila sama pred to odločitvijo, sem se izbire študija lotila dokaj sistematično. Obiskala sem različne informativne dneve in se na podlagi tega odločila za Univerzo v Mariboru in za Pravno fakulteto. Vedela sem, da bom morala, ne glede na izbiro študija, v tega vložiti veliko dela.

Pravo je zanimivo področje, hkrati pa tudi zelo staro področje študija, ki od posameznika zahteva veliko odgovornosti. To prevzameš že z vpisom na ta študij. Zdelo se mi je, da lahko prevzamem to odgovornost in da bom lahko prav na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru izkoristila vse svoje potenciale in uresničila želje ter si pridobila dobro podlago za poklic.

  • V mesecu septembru si prejela nagrado za najboljšo študentko Univerze v Mariboru. Kaj ti pomeni ta naziv? Zakaj si se odločila za prijavo na razpis?

Menila sem, da izpolnjujem pogoje iz razpisa. Ob zaključku magistrskega študija so bile moje možnosti za nagrado verjetno večje kot v preteklih letih, poleg tega pa je mojo prijavo spodbudila osebna želja po tem, da pozlatim zaključek študija še z nagrado.

Tekom študija mi je Univerza nudila zares veliko, od projektov, tekmovanj, tujih jezikov in izmenjav. Poleg tega si Univerza prizadeva za dobro izobrazbo vseh študentov in za naše dobro počutje. Nositi ta naziv je zato zares ponos in čast.

  • Kako je tekom študijskih let izgledal tvoj vsakdan?

Ko sem se s Ptuja pripeljala do Pravne fakultete, se je moj študijski dan začel – najprej so ponavadi potekala predavanja, popoldan pa vaje. Vedno sem se trudila udeležit vseh predavanj in vaj. Med temi smo se družili s sošolci ali pa sem se pripravljala na tekmovanja ali projekte.

  • Kaj rada počneš v prostem času?

Odvisno od priložnosti. Ko je lepo vreme, grem rada okoli Ptujskega jezera ali pa na sprehod s kužkom, včasih pa tudi v gledališče na baletno ali operno predstavo.

  • Kaj ti je dal študij na Pravni fakulteti?

Mislim, da je v času študija veliko odvisno od vsakega posameznika. Sam moraš biti vztrajen in prodoren. Vendar pa brez spodbudnega okolja ne gre. Na majhni fakulteti kot je Pravna fakulteta v Mariboru sem pridobila dobro podlago za poklic. Nekateri profesorji so bili pripravljeni sodelovati s študenti pri pisanju člankov ali pri raziskovalnih projektih, zelo spodbudni so bili tudi pri pripravah na tekmovanja. S tem mi je Pravna fakulteta omogočila tako študij kot možnosti za obštudijske dejavnosti. Na splošno mislim, da je slovenski izobraževalni sistem zelo dober, kar sem na lastni koži ugotovila tudi na izmenjavi v Belgiji. Škoda bi bilo, da mladi tega ne bi izkoristili.

  • Kako so obštudijske dejavnosti vplivale na tvoj razvoj tekom študija?

Pravo posega v vse pore našega življenja, zato moraš biti kot pravnik zelo razgledan. Mislim, da študijski uspeh ni dovolj oz. bolje povedano, ni tako zelo pomemben. Kar je zares pomembno je, da znanje, ki ga pridobiš na fakulteti dopolnjuješ. Najbolj eleganten način, kako to narediš je, da se vključuješ v obštudijske aktivnosti. Na ta način počneš, kar ti je všeč oz. te zanima, poleg tega pa se družiš s sovrstniki, kar je tudi pomemben del študijskega življenja.

  • Kakšne cilje si imela za prihodnost pred vpisom na fakulteto in kako so se ti cilji spreminjali tekom študijskih let? Kam pelje tvoja pot po koncu fakultete?

Na fakulteto sem se vpisala z željo in prepričanjem, da bom verjetno postala sodnica. Tekom študija sem opravljala kratko prakso pri odvetniku, kjer mi je bilo zelo všeč- takrat sem se videla tudi v odvetništvu. Ampak vedno se je nekje zadaj skrivala želja po raziskovanju in akademskem delu. S tem namenom sem se vpisala tudi na doktorski študij, ki mi sedaj predstavlja največji izziv. Mislim, da mi bodo vse izkušnje iz prakse, ki sem jih pridobila tekom študija prišle prav tudi pri tem. 

  • Imaš kakšen nasvet za letošnje bruce?

Naj se posvetijo študiju. Tekom tega bo seveda treba kdaj potrpeti, ampak to mine, znanje, izkušnje in uspehi pa ostanejo.