Svetovni dan testenin je dan, ki ga praznujemo 25. oktobra vsako leto. Dejstvo je, da so testenine mednarodna hrana, ki se uporablja v kuhinji na vseh petih celinah. Vsi obožujemo testenine in pripravimo jih lahko na sto in en način. Za vas smo izbrali nekaj odličnih receptov za hitro pripravo kosila/večerje v študentskem domu!

Testenine poznamo v več kot 600 različnih oblikah in njihova imea so običajno italijanske besede, ki opišejo njihovo obliko. Na primer spaghetti (‘vrvica’), vermicelli (‘majhni črvi’), rotini (‘spirale’), fusilli (‘vretenca’), tortellini (‘majhni kolački’), linguini (‘majhni jezički’), conchiglie (‘školjke’), fettuccine (‘majhni trakci’), penne (‘peresa’) in še mnogo drugih.

Začetki svetovnega dneva testenin segajo do 25. oktobra 1995, ko so v okviru Svetovnega kongresa testenin strokovnjaki z vsega sveta izmenjavali znanje o testeninah. Tako kongres še danes uporablja svetovni dan testenin kot dan promocije testenin v kulturnem in kulinaričnem smislu. Svetovni kongres testenin se hkrati ukvarja s prepričevanjem potrošnikov, naj poskusijo nove testenine, kot tudi nudi pomembne informacije o tej popularni hrani. Vsako državo spodbujajo, naj praznujejo ta dan, svetovni dan testenin, na svoj način.

Nekaj idej za hitro pripravljene testenine:

Testenine so zagotovo ena najbolj hitro pripravljenih jedi, zato so še posebej primerne za pozno kosilo ali večerjo, ko se med tednom utrujeni vrnemo s fakultete. Vse, kar moramo narediti, je, da testenine skuhamo, nato pa jih prelijemo ali zmešamo s poljubno omako. In prav pri omakah lahko pustimo domišljiji svojo pot. Pomembno je zgolj to, da izberemo sestavine, ki so hitro pripravljene.

Za vas smo pripravili nekaj receptov za testenine, ki jih boste pripravili v zgolj pol ure!

Špageti s tunino omako

Sestavine (za 4 osebe): 400g špagetov, 2 žlici olivnega olja, 1 majhna čebula, 500g pasiranega paradižnika iz pločevinke (lahko uporabimo tudi paradižnik v koščkih), 1-2 stroka česna, sol, origano, bazilika po okusu, 3 ščepce čilija v prahu, 240g vložene tune v olju ali slanici

Priprava:

Česen in čebulo olupimo ter ju ločeno drobno sesekljamo. Na kuhalnik pristavimo lonec z večjo količino osoljene vode. Počakamo, da voda zavre, nato pa vanjo stresemo špagete in jih skuhamo po navodilih na embalaži.

Na kuhalnik pristavimo ponev, ki jo najprej dobro segrejemo, nato pa v njej segrejemo še olje. Na njem na hitro prepražimo čebulo, da postekleni. Dodamo paradižnik in česen. Omako po okusu začinimo s čilijem v prahu, soljo, origanom in/ali baziliko ter jo med občasnim mešanjem kuhamo približno 15 minut. 

Tuno iz pločevinke odcedimo, potem pa jo dodamo v omako. Dobro premešamo in na koncu primešamo še kuhane špagete. Pripravljeno jed serviramo na krožnike in jo po želji potrosimo še z naribanim sirom. 

Vir: https://okusno.je/recept/spageti-s-tunino-omako

Špageti carbonara

Sestavine (za 4 osebe): 4 rumenjaki, 1 celo jajce, 2 žlici olivnega olja, 150g slanine, 100g ovčjega sira, 2 ščepca popra, 350g špagetov

Priprava:

Velik lonec napolnimo z ustrezno količino vode in ga pristavimo na kuhalnik. Ko voda skoraj zavre, dodamo sol, da povečamo moč vrenja. V krop stresemo špagete in dodamo kapljico olja, ki prepreči, da bi se špageti sprijeli. Pustimo kuhati približno osem minut oziroma toliko časa, kot je navedeno na embalaži.

Slanino narežemo na koščke, sir pa naribamo. V ponvi segrejemo olje in na njem popražimo slanino, da postane rahlo hrustljava, maščoba pa postane prozorna. Odstavimo in pustimo, da se malo ohladi.

V skledi razžvrkljamo rumenjake in celo jajce. Dodamo večino sira, ščepec popra, ohlajeno slanino in olje, v katerem se je slanina pražila. Po potrebi dodamo tudi sol in vse skupaj dobro premešamo.

Na kuhalnik ponovno pristavimo ponev, v kateri smo pražili slanino. Dodamo odcejene špagete in jih prelijemo s pripravljeno jajčno zmesjo. Zelo na hitro premešamo, da se zmes in slanina lepo razporedita. Razdelimo po krožnikih in potresemo z malo popra ter prihranjenega sira.

Vir: https://okusno.je/recept/pageti-carbonara

Makaroni s hrenovkami

Sestavine (za 4 osebe): 400g makaronov, 2 para hrenovk, 2dl sladke smetane, 1 ščepec soli, 1 ščepec belega popra, 100g trdega parmezana

Priprava:

Parmezan na drobno naribamo. Na kuhalnik pristavimo lonec s pol litra vode in vanj položimo hrenovke. Počakamo, da voda zavre, nato pa na zmernem ognju kuhamo še dve minuti. Kuhane hrenovke odcedimo in narežemo na kolobarje.

Na kuhalnik pristavimo večji lonec z litrom osoljene vode. Ko voda zavre, vanjo stresemo makarone in jih kuhamo tako dolgo, kot je označeno na embalaži. V večji ponvi segrejemo smetano, ji dodamo kolobarčke hrenovk in po okusu solimo in popramo.

Makarone dobro odcedimo in jih dobro premešamo s smetanovo omako s hrenovkami. Serviramo jih na krožnike, potresemo z naribanim sirom in postrežemo.

Vir: https://okusno.je/recept/makaroni-s-hrenovkami