Študentje medicinske fakultete v Mariboru so se odločili organizirati cepilni dan za študente za cepljenje proti HPV. O tej tematiki pa so pripravili tudi predavanje s 4 strokovnjaki na tem področju.

Društvo študentov medicine Maribor, v sodelovanju z UKC in ZD Adolfa Drolca organizira cepilni dan za študente proti okužbi s HPV. Akcijo organizirajo študentje povsem prostovoljno in v njihovem »prostem« času z znanjem in sredstvi, s katerimi razpolagajo. Kljub temu, da je organizacija takšne akcije zelo zahtevna, sami menijo, da gre za dober namen za katerega se je vredno potruditi. Glavna nagrada za njih je namreč zadovoljstvo, ki ga prejmejo, ko vidijo uspešne rezultate njihovega dela.


Cepljenje bo potekalo v dispanzerju za študente (naslov: Pri parku 5). Za dekleta rojena leta 1998 ali mlajše, je cepljenje brezplačno, saj ga krije ZZZS, za starejša dekleta in fante, pa je cepljenje samoplačniško. Potrebni so 3 odmerki, cena enega odmerka pa je 69€.


Cepilni dan bo potekal 9. 12. 2021 in 14. 12. 2021 od 14.00 do 16.00. Prijave zbirajo do 2. 12. 2021, 23:59 na povezavi: https://forms.gle/ySb1UvZVLzsFeF2t5


HPV je najpogostejša spolno prenosljiva okužba med mladimi in povzroča različne zaplete tako pri ženskah kot pri moških. Večina spolno aktivnih oseb se vsaj enkrat v življenju okuži s HPV, največ se jih okuži že kmalu po začetku spolne dejavnosti, zato je pogostost okužb najvišja pri mladostnikih in mlajših odraslih, starih 15-25 let.

Če želite o tej tematiki izvedeti več, vas vljudno vabijo, da se udeležite kratkega online predavanja, ki bo potekalo 30.11.2021 s pričetkom ob 17.00. O HPV bodo na enostaven način govorili specialistka pediatrije, epidemiologije ter specialista ORL in ginekologije. Predavanja se lahko udeležite na povezavi: https://uni-lj-si.zoom.us/j/97654869709

Za več informacij o samem projektu spremljajte profile projekta Ljubezen in spolnost na Facebooku in Instagramu ali pa se z vprašanjem obrnite na:
ljubezeninspolnost@medicinec.si
– 031 007 598 (Jan)


S HPV virusi se lahko okužimo vsi, nikoli ne moremo z gotovostjo določiti, kdaj je prišlo do okužbe in od koga smo jo prejeli. Stigmatizacija te najpogostejše spolno prenosljive bolezni je zato resnično odveč. Dokončno jo lahko eliminiramo le, tako da imamo odkrito komunikacijo. Prvi korak pri tem vam pomagajo narediti študentje medicine, ki vas želijo skupaj z organizarji ozavestiti o virusu HPV. Vzemite si čas in poslušajte predavanja, ki so jih pripravili za vas, morebiti vam slednja pomagajo pri komunikaciji o tej bolezni.


Že veš kaj več o HPV?