Božič je tradicionalni praznik v cerkvenem koledarju, ki ga v katoliških in protestantskih državah praznujejo 25. decembra kot spomin na rojstvo Jezusa Kristusa. Del božičnega vzdušja pa so vsekakor adventi venček, jaslice in božično drevo.

POMEN BOŽIČNEGA DREVESA

Božično drevo je znak človekove milosti in dobrote. Po enem izmed prepričanj naj bi pomenilo drevo svetega križa in naj bi predstavljalo samega Kristusa. Vendar se je skozi zgodovino pomen spreminjal, kot se je spreminjala tudi sama oblika drevesca. 

ZGODOVINA BOŽIČNEGA DREVESA

V času pred našim štetjem so na tem območju živeli Kelti. Njihovi svečeniki, ki so opravljali verske obrede, so se imenovali druidi. V zahvalo za dobro letino in svetlobo so v čast bogov s sadeži in svečami okrasili hraste. Podobno navado pritrjevanja sadežev in svečk na drevesa so ohranili tudi stari Rimljani.

Prvotno so drevesce okrasili z jabolki ali pozlačenimi ali posrebrenimi orehi ali lešniki, ali pa so ga pustili kar neokrašenega. V 18. stoletju so tovrstno okraševanje izrinila nemška protestantska različica stoječih dreves, okrašenih s svečicami. V 18.stoletju so izseljenci božično jelko ponesli tudi v ZDA.

KDAJ POSTAVIMO BOŽIČNO DREVO?

Ne glede na izvor in simboliko se božično drevo postavi na božični večer, takrat, ko se postavijo tudi jaslice. Sama postavitev ima tudi globoko družinsko simboliko, saj se takrat zbere vsa družina in skupaj postavijo drevesce, glava družine postavi tudi božično zvezdo. Ne glede na to tradicijo, pa tudi 8. december velja za dan postavljanja božičnega drevesa. Predvsem za tiste, ki želijo, da njihovo drevo krasi dom malce dlje časa.

POSTAVLJANJE BOŽIČNEGA DREVESA

Prvi korak pri postavljanju božične jelke je postavitev le-te. Ljudje se radi poslužujejo postavljanja umetnih božičnih jelk, a še vedno so v uporabi tudi prave božične jelke. Ko izberemo jelko in njen prostor v stanovanju ali hiši, se lotimo okraševanja.

Danes poznamo več vrst okraskov in vsak ima na voljo veliko možnosti, da izbere vrsto in barvo okraskov, ki mu je všeč. Najbolj pogosto se uporabljajo steklene ali plastične bunkice, ki jih v različnih velikostih in barvah poljubno obesimo na veje božičnega drevesa, girlande, ki jih ovijemo okoli božičnega drevesa, razne pentlje in drugi okraski. Seveda pa na božično drevo obvezno spadajo še lučke in pa konica oziroma božična zvezda, ki jo namestimo na sam vrh dreveščka.

IDEJA ZA IZDELAVO OKRASKOV DOMA

Okraski iz citrusov:

  • Pomaranče narežemo na kolobarje in jih osušimo s papirnatimi brisačkami
  • Damo jih v pečico na 120°C in sušimo 3 ure
  • Vzamemo iz pečice in z iglo naredimo luknjice skozi vrh kolobarja in skoznje napeljemo vrvice

Okraski iz piškotov:

  • Spečemo poljubne piškote (najbolje maslene ipd.) in jih po želji okrasimo
  • Skoznje napeljemo vrvice in jih obesimo na božično drevo

ZANIMIVOSTI

  • Božično drevo na Trgu Svetega Petra v Vatikanu tradicionalno pride vsako leto iz druge države.
  • Thomas Edison in Edward Johnson sta prva obesila na božično drevo električne lučke namesto sveč.
  • Američani vsako leto kupijo več kot 30 milijonov božičnih drevesc.
  • Britanci vsako leto prejmejo božično drevo kot zahvalo za podporo v 2. svetovni vojni od Norvežanov, ga okrasijo v norveškem stilu in postavijo na Trafalgar Square v Londonu.
  • Nemci verjamejo, da postavitev dreveščka pred božičnim večerom prinaša nesrečo.
  • Božične jelke rastejo približno 10 let.

Letos bodo na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko postavljali božično drevo v sredo, 8. decembra, in se tako z božičnim vzdušjem pridružili prazničnemu decembru. 9. decembra pa je dan pisanja voščilnic, zato ne pozabite na družino in prijatelje in jim s praznično voščilnico polepšajte prihajajoče praznike.