Končno so tu božično-novoletni prazniki, ki pomenijo praznično vzdušje med ljudmi. Žal pa vsi nimajo takšne sreče, da bi lahko te praznike preživeli z družino in prijatelji, se medsebojno obdarovali ter se predali radostnemu vzdušju.

Božič je tik pred vrati, marsikje se že slišijo božične pesmi, tudi jaslice so ponekod že postavljene, prižgali pa smo že zadnjo svečko na adventnem venčku. Bližajo se prazniki, ki pa vsem ne pomenijo enako. Nekateri se jih ne veselijo tako kot drugi, saj iz določenih razlogov ob približajočem se času veselja in radosti, pomislijo na bolečino, žalost ali osamljenost.

Stiske so lahko takšne ali drugačne, obstaja jih neomejeno. Dejstvo pa je, da je vsaka stiska neprijetna in huda. Na veliko srečo imamo na voljo številne strokovnjake, ki lahko nemočnemu človeku pomagajo, vendar smo včasih zmedeni in ne vemo, na koga se lahko obrnemo.

Če potrebuješ pomoč ali si v stiski, se lahko obrneš na strokovno pomoč v organizacijah, ki nudijo neposredno pomoč:

  • 116 123 – Zaupni telefon Samarijan in Sopotnik (24h/dan)
  • 116 111 – TOM, telefon za otroke in mladostnike (vsak dan med 12. in 20. uro)
  • 01 520 99 00 – Klic v duševni stiski (vsak dan med 19. in 7. uro zjutraj)
  • https://www.tosemjaz.net/ – Pomoč za mlade
  • 031 50 60 50 – PRISLUHNEM TI – telefon za pomoč v stiski (pon-pet med 16. in 20. uro)

Prav tako so na voljo brezplačna svetovanja v svetovalnicah Posvet na telefonski številki 031 704 707 ali preko e-pošte info@posvet.org, ter na telefonski številki 031 778 772 sli preko e-pošte svetovalnica@nijz.si.

Če se soočaš s stiskami ob izgubi bližnje osebe in žalovanju, lahko pokličeš na Sočutni telefon Slovenskega društva Hospic, katerega kontakt najdeš na spletni strani https://hospic.si/socutni-telefon/.

Izkoristite pa lahko tudi podporo Svetovalnice, ki jo je vzpostavilo Društvo študentov psihologije Maribor, v kateri delujejo diplomanti in študenti 2. stopnje psihologije, ki vam bodo z veseljem pomagali in stali ob strani. Za prvi stik pišite na svetovalnica.pogovorise@gmail.com.

Prav tako pa se lahko obrneš tudi na študentske predstavnike, ki ti bomo pomagali po najboljših močeh, te poslušali in ti bili v oporo.

V tem prazničem času ti želimo vse dobro in veliko uspehov v prihajajočem letu!