Študentski svet Univerze v Mariboru je tudi v letošnjem letu organiziral projekt Kulturni natečaj na temo “Študentski vsakdan”. Več o zmagovalcih kategorij si lahko preberete v nadaljevanju.

Študentski svet Univerze v Mariboru je tudi letos organiziral natečaj, kjer ste lahko študenti UM od 12. 11. 2021 do 1. 12. 2021 z nami delili dela v različnih kategorijah. Vsak študent ima namreč drugačen dan, ki ga dopolnjujejo tako študij, obštudijske dejavnosti kot najrazličnejši hobiji. Velikokrat trenutke, ki sestavljajo njihov dan, ujamejo v škatlico objektiva, ustvarjajo različne grafike, ali pa si dan popestrijo s slikanjem slik in risb. Študentski svet UM je tako organiziral natečaj, ki je bil namenjen temu, da spodbudimo študente, da te trenutke delijo z drugimi.

Študenti so lahko z nami delili slike, risbe, fotografije in/ali grafike. Komisija pa je med vsemi oddanimi deli, ki so prispele do 1. 12. 2021, izbrala 4 najboljša v vsaki kategoriji. Kategoriji sta bili Slike in risbe, študenti pa so lahko sodelovali tudi v kategoriji Fotografije in grafike.

Štirim najbolje ocenjenim delom v vsaki kategoriji, ki jih je izbrala komisija, bo slednja tudi podelila nagrade. Hkrati bodo izbrana dela krasila strani koledarja Študentskega sveta UM 2022, njihova dela pa bodo promovirana na družbenih omrežjih ter izobešena na vseh članicah Univerze v Mariboru.  

Zmagovalci letošnjega natečaja Študentski vsak dan v prvi kategoriji Fotografije, grafike so:

LAJF ŠTUDENTA (Ana Kuhelj)

Po napornem učenju se moramo študentje tudi kdaj spočiti in uživati v svojem prostem času. Pa naj bo to s kolegi ob dobri pijači, pospremljeni z različnimi družabnimi igrami, ali pa ko smo sami in nas spremljata le dobra muska in naš najljubši hobi.

POT DOMOV (Matic Žniderič)

Študentka na poti domov po dolgih predavanjih.

ŠTUDENTSKO DELO (Stefan Najdovski)

Fotografija opisuje, kako se večino časa študentje počutijo v zvezi s študentskim delom, z delom, ki pogosto ni povezano z izbrano smerjo študija. Prikazuje tudi zaskrbljen obraz študentke, ki morda nima dovolj časa opraviti vseh svoje obveznosti, saj mora opravljati študentsko delo, ki je glavni vir zaslužka in edina možnost, zaradi katerega ima možnost študirati.

VEČER V ŠTUDENTSKEM DOMU (Teja Kovačič)

Delo je digitalna ilustracija, ki prikazuje kako študentka preživlja svoje večere v študentskem domu. Kjer nekateri vidijo nered in kaos, ona vidi refleksijo same sebe, kjer ima njena vsaka najljubša stvar svoje mesto, tako v njenih mislih kot tudi v tem svetu.

Zmagovalci letošnjega natečaja Študentski vsak dan v drugi kategoriji Slike, risbe so:

DOLG DAN (Urban Vicman)

Risba prikazuje študentovo ustvarjalno okolje, ter študenta samega, ki pozno v nočne ure opravlja šolske obveznosti. Sam format risbe je 30 (višina) x 40 (širina) cm, tehnika je kombinacija barvic in flomaster.

MOJA REALNOST (Katja Čepe)

Življenje srkamo počasi, kot skodelico vroče kave. Misli gradimo na znanju, pridobljenem iz že napisanih besed. Domišljiji pustimo prosto pot, da zaživi kreativnost. Dušo polnimo z lepotami narave, ki nas spremljajo na vsakem koraku. V svetu dogodkov in novic puščamo sledi ter ustvarjamo svojo realnost. Tehnika: mešana (akril in flomaster na časopisnem papirju). Dimenzije: 30×40 cm.

OKO SREDI HURIKANA (Nina Šafranko)

Moje življenje trenutno spominja na vihar, študentska soba pa mi predstavlja zatočišče – je kot. Ne glede na to, kaj se dogaja zunaj, se lahko vrnem v njeno mirno udobje in se vedno znova najdem, bodisi skozi ustvarjanje bodisi skozi študijske obveznosti.

STARA SEDMICA (Tiana Golob)

Delo predstavlja utrinek iz “stare sedmice”. Tako je izgledal naš vsakdan. Ko nismo bili na faksu, smo bili tukaj – v naši kuhinji. In če bi lahko prevrtela čas nazaj, bi se nedvomni ponovno vrnila v te čase.

Zmagovalci si v kategoriji Slike, risbe sledijo po naslednjem vrstnem redu:
1. Moja realnost
2. Dolg dan
3. Oko sredi kurikana
4. Stara sedmica

V kategoriji Fotografije in grafike pa:
1. Lajf študenta
2. Večer v študentskem domu,
3. Študentsko delo
4. Pot domov.

Avtorjem vseh zmagovalnih del iskreno čestitamo in jim želimo veliko ustvarjanja tudi v prihodnje. Vsem sodelujočim študentom pa se zahvaljujemo za njihove prispevke, članom komisije pa tudi za sodelovanje pri pregledovanju in ocenjevanju vseh del.