Skladno z določili Pravilnika izdaja vršilka dolžnosti prorektorja za študentska vprašanja Univerze v Mariboru Sklep o razpisu nadomestnih volitev v Študentski svet Univerze v Mariboru (v nadaljevanju: Sklep), zaradi prostega mesta člana Študentskega sveta Univerze v Mariboru iz članic:

  • Pravne fakultete UM in
  • Pedagoške fakultete UM.

SESTAVA ŠTUDENTSKEGA SVETA UNIVERZE V MARIBORU

Študentski svet Univerze v Mariboru (v nadaljevanju: Študentski svet UM) sestavljajo predstavniki posameznih članic univerze in Študentskih domov UM tako, da so enakopravno zastopani interesi vseh članic univerze. Član in namestnik člana sta s strani posamezne članice izvoljena na seji študentskega sveta članice oz. druge članice.

Če se član Študentskega sveta UM iz upravičenih razlogov ne more udeležiti seje, ga namestnik člana Študentskega sveta UM nadomešča pri svojem delu.

Prorektor za študentska vprašanja je član Študentskega sveta UM po funkciji (1. odstavek 34. člena Pravilnika).

Mandat člana in namestnika člana, ki je izvoljen na nadomestnih volitvah, traja do izteka mandata Študentskega sveta UM, to je do 30. 6. 2022.

KANDIDIRANJE V ŠTUDENTSKI SVET UNIVERZE V MARIBORU

Kandidiranje

Za člana Študentskega sveta UM lahko kandidira vsak študent posameznih članic, ki so navedene v 1. točki tega Sklepa, in ki ima status študenta Univerze v Mariboru (1. odstavek 31. člena Pravilnika).
Posamezen kandidat lahko kandidira samo na članici, kjer je vpisan. Študenti, ki se izobražujejo po interdisciplinarnem programu, izberejo fakulteto, kjer so vpisan matično. Študenti, ki so vpisani vzporedno na dva študijska programa oziroma na študijska programa različnih stopenj, uresničujejo svojo volilno pravico na članici, na kateri so bili v študijski program vpisani najprej; oziroma z upoštevanjem študijskega programa, v katerega so bili vpisani najprej.

Kandidat za člana ne sme biti v rednem delovnem razmerju na Univerzi v Mariboru (1. odstavek 31. člena Pravilnika).

Vlaganje kandidatur

Kandidature se vloži preko spletnega obrazca, ki je dostopen na povezavi, v okvirčku spodaj:


Kandidature je potrebno oddati z uporabo kandidatove osebne digitalne identitete Univerze v Mariboru (@student.um.si) najkasneje do konca kandidacijskega postopka, to je do dne 23. 12. 2021 do 12. ure. Po izteku roka se bo spletni obrazec zaklenil in oddaja ne bo več možna.
Obvezna priloga tega obrazca je veljavno potrdilo o vpisu kandidata, ki se ga naloži preko spletnega obrazca.

Pregled kandidatur in objava seznama kandidatov

Volilna komisija univerze za volitve študentov se sestane dne 24. 12. 2021 do 12. ure, pregleda in preveri, če posamezna kandidatura izpolnjuje pogoje v skladu z določili Pravilnika in Sklepa o razpisu nadomestnih volitev. Nepravilne kandidature komisija s sklepom zavrne.

V primeru, ko Volilna komisija univerze za volitve študentov ugotovi, da je posamezna kandidatura nepopolna ali kako drugače pomanjkljiva, vendar je pravočasna, od kandidata zahteva, da se vloga dopolni najkasneje do 3. 1. 2022 do 12. ure. Dopolnitev se posreduje na način, ki ga v pozivu določi
Volilna komisija univerze za volitve študentov.

Volilna komisija univerze za volitve študentov pripravi seznam kandidatov, katerih kandidature so popolne in seznam kandidatov, katerih kandidature so nepopolne. Seznam kandidatur se pripravi na način, da je iz seznama razvidno ime in priimek kandidata, ki kandidira na volitvah, kot predstavnik svoje članice.

Izdelane sezname ter morebitne zahteve za dopolnitev kandidatur se javno objavi na spletnih straneh članic, na spletni strani Univerze v Mariboru in Študentskega sveta UM, najkasneje do 24. 12. 2021 do 15. ure. Šteje se, da je posamezen kandidat s tem obveščen o izdaji sklepa ali o zahtevi za dopolnitev kandidature.

Pregled prejetih dopolnitev kandidatur

Volilna komisija univerze za volitve študentov se (v primeru, da je posamezne kandidate pozvala k dopolnitvi kandidatur) sestane 3. 1. 2021 po 12. ure ter opravi pregled prejetih dopolnitev vlog. V primeru, da je bila posamezna kandidatura vložena pravočasno in je v predpisanem roku ustrezno dopolnjena tako, da izpolnjuje predpisane pogoje, se jo uvrsti na seznam popolnih kandidatur.

Kandidaturo Volilna komisija univerze za volitve študentov zavrne kot nepopolno, v kolikor v predpisanem roku ni dopolnjena, ali če je dopolnjena, vendar tudi po dopolnitvi ne ustreza predpisanim pogojem.
Volilna komisija univerze za volitve študentov pripravi dopolnjene sezname popolnih kandidatur (v primeru pravočasnih in ustreznih dopolnitev kandidatur), ter odločitve o zavrnitvi nepopolnih kandidatur in jih najkasneje do dne 3. 1. 2022 do 18. ure objavi na spletnih straneh članic, na spletni strani Univerze v Mariboru in Študentskega sveta UM.

Zoper odločitev Volilne komisije univerze za volitve študentov o zavrnitvi kandidature, se lahko kandidat pritoži najpozneje do 13. 1. 2022 do 12. ure. O pritožbi bo najpozneje do 17. 1. 2022 do 15. ure odločil Rektor Univerze v Mariboru.

Utemeljena pritožba se vloži preko spletnega obrazca, ki je dostopen na povezavi v okvirčku spodaj:


Dostop do spletnega obrazca bo mogoč po predhodni prijavi z osebno digitalno identiteto Univerze v Mariboru, do 13. 1. 2022 do 12. ure. Pritožbo je dovoljeno oddati kandidatom, izključno z uporabo njihove osebne digitalne identitete Univerze v Mariboru (@student.um.si). Vložene pritožbe ne zadržijo postopka izvedbe volitev.

VOLITVE V ŠTUDENTSKI SVET UNIVERZE V MARIBORU

Študentski sveti članic se sestanejo ali izvedejo sejo na daljavo ter s tajnim glasovanjem izvolijo člana Študentskega sveta UM, v času od 17. 1. 2022 do 21. 1. 2022, do 12. ure.

V kolikor seja na daljavo poteka v okolju MS Teams, predsednik študentskega sveta deli članom študentskega sveta članice povezavo do anonimne glasovnice preko spletnega portala SimplyVoting.

Izvoljen je kandidat, ki prejme večino glasov vseh članov študentskega sveta članice. Če v prvem krogu ni izvoljen nobeden izmed predlaganih kandidatov, se v drugi krog uvrstita kandidata z največjim številom glasov. V drugem krogu je izvoljen kandidat, ki prejme največ glasov (2. odstavek 49. člena Pravilnika). V primeru, da tudi po drugem krogu volitev obstoji enako število glasov, med kandidatoma oziroma med kandidati odloča žreb.

OBJAVA IZIDA GLASOVANJA

Rezultate glasovanja se objavi na spletni strani članice in posreduje Volilni komisiji univerze za volitve študentov najkasneje do 21. 1. 2021 do 15. ure.
Rezultati glasovanja se javno objavijo tudi na spletni strani Univerze v Mariboru in Študentskega sveta UM.


PRILOGA: