4. januarja obeležujemo dan špagetov, kar lahko vzamemo za dobro priložnost, da se na našem jedilniku znajde ta odlična hrana. Prav zato smo ti v članku pripravili preprost recept za špagete, ki si jih lahko pripraviš za kosilo ali pozno večerjo.

Nacionalni dan špagetov je predvsem odličen izgovor, da si privoščiš svoje najljubše jedi iz špagetov. Tudi če v kuhinji ne preživiš veliko časa, bo obilna skleda špagetov s preprosto paradižnikovo omako ali alternativno omako, kupljeno v trgovini, opravila svoje delo. Bolj drzni kuharji boste veseli, ko boste izvedeli, da številna spletna mesta za kuhanje objavljajo nove recepte za praznovanje nacionalnega dneva špagetov, vse pogosteje z možnostmi brez glutena ali mlečnih izdelkov. In če ste nadobudni kuhar, ki cilje še višje, sevedan na Michelinovo zvezdico, zakaj ne bi poskusili pripraviti špagetov iz nič? Pri tem vam bo v pomoč aparat za testenine, lahko pa jih pripravite kar z valjarjem in nožem.

Do takrat pa vam naj bodo alternativa špageti kupljeni v vaši najljubši živilski trgovini. Uporabite jih lahko v receptu, kjer boste potrebovali naslednje sestavine.

ŠTEVILO OSEB: 2
ČAS PRIPRAVE: do 15 minut
SESTAVINE:

  • 200 g špagetov
  • zeliščni šopek; gl. ideje
  • 2–4 žlice ekstra deviškega olivnega olja
  • sol
  • 1 limona
  • 1 strok česna
  • beli poper v zrnu
  • kajenski poper, neobvezno

PRIPRAVA

Najprej na rešetko v pečici, ki je segreta na 80 stopinj, položimo srednje veliko skledo. Medtem pristavimo lonec z vodo v kateri bomo skuhali špagete. Vrelo vodo posolimo in vanjo stresemo kupljene špagete. Skuhamo jih na zob, al dente, kar pomeni, da bodo bolje vpijale omako, saj ne bodo prepojene z vodo. Ko se naši špageti kuhajo na drobno naribamo limonino lupinico v na pečici ogreto skledo. Limono ožamemo na lupinico, tako da dobimo čim več soka. Ko s tem zaključimo na drobno sesekljamo česen, ter ga stresemo v skledo. Vmes osmukamo predhodno navedena zelišča in jih na drobno sesekljamo, ter jih stresemo v skledo. Prilijemo še oljčno olje. Kuhane špagete s prijemalko za testenine prestavimo na živila v naši skledi. Vse skupaj dobro premešamo, ter po želji dodamo še poper.

SO BILI ŠPAGETI NA VAŠEM JEDILNEM LISTU?

Pošljite nam fotografije na naš Facebook ali Instagram profil in z veseljem jih bomo delili dalje. Do takrat pa dober tek.