Kaj je boljše, kot imeti čisto, pospravljeno pisalno mizo? Dan za pospravljanje pisalne mize, 10. januar, je tvoja priložnost, da organiziraš in urediš svoj delovni prostor!

Organizacija delovnega prostora oziroma pisalne mize je včasih lahko veliko težja, kot se zdi. Večina ljudi spada v skupino, ki ima težave pri iskanju svojih stvari in je njihova miza nametana. Organizirana pisalna miza pa nam lahko zelo olajša delo, zato izkoristi dan za pospravljanje pisalne mize, odstrani nered in si pripravi čist in organiziran delovni prostor!

Dan za pospravljanje pisalne mize se odlično poda k današnji delovni kulturi. Raziskave kažejo, da ljudje, ki imajo čiste in pospravljene pisalne mize, naredijo veliko več in so pod manjšim stresom. Prav tako pa nam pospravljena in urejena delovna površina omogoča boljše počutje in nam olajša dolge dneve v pisarni ali doma.

ZGODOVINA DNEVA ZA POSPRAVLJANJE PISALNE MIZE

Ime »pisalna miza« prihaja iz latinščine, desca, kar pomeni miza, na katero pišeš. Začela se je pojavljati že v 14. stoletju, ko so pisalne mize uporabljali zgolj intelektualci in duhovščina. Že v 18. stoletju pa je postala običajna oprema doma in delovnih postaj, uporabljali so jih za administrativna dela ali pisanje pisem.

KAKO LAHKO PRAZNUJEŠ DAN ZA POSPRAVLJANJE PISALNE MIZE

Dan za pospravljanje pisalne mize je namenjen čiščenju in urejanju delovnega prostora. Sedaj je čas, da odstraniš vse nepotrebne stvari, jih odvržeš v koš in se bolje organiziraš. Pospravljena pisalna miza bo ustvarila boljše in bolj produktivno delovno okolje ter ti prihranila čas pri iskanju stvari.

ORGANIZACIJA PISALNE MIZE

Če delaš z računalnikom je priporočljivo, da se ta nahaja direktno pred tabo, da je od oči oddaljen vsaj 45 centimetrov in postavljen malo nižje od višine tvojega pogleda. Tako ti bosta hvaležna tudi vrat in drža telesa. Telefon, pisala, planerji oziroma vse stvari, s katerimi imaš največ opravka, naj bodo pri tvoji dominantni roki, saj si boš tako prihranil kar precej časa. Na mizi imej samo tisto, kar pogosto potrebuješ. Vse, kar ne uporabljaš ali pa uporabljaš zelo redko, lahko spraviš v predal ali v bližnjo omaro.

Pisalno mizo redno pospravljaj za seboj, saj to ne bo očistilo le tvoje mize, temveč bo to navado preneslo tudi izven pisarniškega prostora. Dan za pospravljanje pisalne mize v začetku leta je odlična priložnost, da začneš novo leto s čistim delovnim okoljem in bistro glavo.