Dan korenčkove torte obeležujemo vsako leto 3. februarja. Korenčkovo pecivo je zelo preprosto, narejeno le iz korenčka in testa. Najverjetneje je nastala iz korenčkovega pudinga, kater je včasih veljal za okusno sladico. Na ta dan lahko s prijatelji, sošolci ali družino uživaš v okusu korenčkove torte.

Zgodovina dneva korenčkove torte

Izumitelj dneva še vedno ni znan. Številni zgodovinarji menijo, da je torta nastala v srednjem veku, prvi znani recept za korenčkovo torto je bil izdan leta 1814. Prvi recept so zasledili v kuharski knjigi kuharja Antoine Beauvilliersa, ki je kuhal za kralja Ludvika XIV. V tistih časih je bilo veliko pomankanje sladkorja in sladil, zato so za pripravo sladkega peciva uporabili kar korenje.

Korenčkovo pecivo je postalo precej priljubljeno med vojno. Britansko ministrstvo je ljudi spodbujalo naj preizkusijo različne recepte, v katerih je bilo korenje uporabljeno kot sladilo. Takrat so ljudje pripravljali ne samo torte, ampak tudi korenčkove pudinge in pite. 

Korenje vsebuje več sladkorja kot druga zelenjava, zato je bilo iz njega zelo lahko pripraviti okusne sladice. Vsebuje pa tudi ogromno vitaminov in betakaroten, ki pozitivno vpliva na vid.  

Seveda pa lahko poleg korenčna v svojo torto dodaš še rdečo peso, bučke, sladki krompir ali rabarboro, lahko pa dodaš tudi orešče in karamelo. Vse zgoraj omenjene sestavine imajo sladek okus in bi se odlično podale k torti.

Danes je odlična priložnost, da se preizkusiš v peki torte. Zato si spodaj prilagam zelo preprost recept, kateremu lahko slediš. Torta te bo navdušila s svojo sočnostjo in čudovito barvo.

Recept za slastno korenčkovo torto – 6 ljudi

Sestavine

Testo

  • 20 dag prosene moke
  • 2–3 žlice medu
  • 35 dag ekološko pridelanega korenčka za torto (in še korenček za okras)
  • nekaj soli po potrebi
  • 2 dcl jabolčnega soka iz neškropljenih jabolk po potrebi
  • 15 dag mletih lešnikov ali orehov
  • 5 velikih žlic olja
  • ¾ zavitka praška za vzhajanje na osnovi vinskega kamna
  • sok ½ limone (po želji)

Preliv

1–2 žlici medu in 2 žlici vode ali jabolčnega soka

Priprava

1. Korenček drobno naribamo.

2. Med raztopimo v jabolčnem soku. Dodamo olje, pomešamo. Dodamo limonin sok, korenček ter lešnike in moko, pomešano s praškom za vzhajanje in kančkom soli.

3. Zmes damo v namazan in z moko potresen manjši model za torte. Pečemo 35–40 minut pri 190 stopinjah.

4. Nekaj časa naj pokrito stoji. Nato torto preložimo na pladenj. Po želji in potrebi po vrhu premažemo s prelivom. Torto okrasimo.

5. Dober tek!