Svetovni dan redkih bolezni obeležujemo 29. februarja. Razglasila ga je Evropska organizacija za redke bolezni Eurordis. Kadar leto ni prestopno, obeležimo ta dan 28. februarja.

Redke bolezni so kronične, napredujoče, povzročajo okvare in so pogosto življenjsko ogrožajoče. Večinoma so neozdravljive in doživljenjske. Zelo pogosto prizadenejo otroke.  Bolezen je redka, če zanjo zboli do 5 bolnikov na 10 000 oseb. Pogosto je potrebna zahtevna zdravstvena oskrba ter zelo draga zdravila. Večina redkih bolezni hudo vpliva na kakovost življenja prizadete osebe in njenih bližnjih.

Študenti, ki se spopadajo z redko boleznijo imajo na UM možnost, da pridobijo status študenta s posebnimi potrebami in različne prilagoditve, ki jim olajšajo opravljanje študijskih obveznosti. Za uspešen študij pa je pomembno, da študentom v težki situaciji podporo ponudijo vsi vključeni, tudi študenti vrstniki. Kako? Redke bolezni ločimo na različne kategorije in skupine, med njimi so alergološke bolezni, bolezni dihal, prebavil in srca, krvne in revmatske bolezni ter mnoge druge. Ko želimo pomagati, je zato zelo pomembno, da se o bolezni informiramo in vprašamo, kako lahko pomagamo, saj je pomoč zelo odvisna od situacije.

Več informacij je na voljo na spletni strani Nacionalne kontaktne točke za redke bolezni in na spletni strani Redke bolezni Ministrstva za zdravje.