Jesti sladoled za zajtrk so pravzaprav sanje vsakega malega otroka! Poleg tega pa bi lahko vsak večer za večerjo jedel pico. Toda tudi za tiste, ki niso več stari 8 let, je treba priznati, da je v zamisli, da bi zjutraj najprej pojedli veliko skledo sladoleda, zagotovo nekaj zabavnega in vabljivega. In zakaj to omenjam? Ker je prav danes dan sladoleda za zajtrk.

Kdo je izumil dan sladoleda za zajtrk?

V šestdesetih letih 20. stoletja se je gospodinja Florence Rappaport s svojimi otroki prebudila v hladno zasneženo februarsko jutro. Šest Florencinih otrok se je izjemno dolgočasilo, češ da je premrzlo in nimajo kaj početi. Kot mama se je morala nečesa domisliti, da bi razvedrila svoje otroke, da ne bi bili nemirni in sitni. Tako je razglasila, da bo to dan sladoleda za zajtrk.

Točno leto, kdaj bi se to naj zgodilo, ni znano, domneva pa se leto 1966, saj je tisto leto na območju New Yorka pustošil velik snežni metež, ta čudovita zgodba pa se vrti okoli hladnega in zasneženega vremena.

Naslednje leto na isti dan so jo otroki opomnili o njihovem malem prazniku. Ta je postal tradicija v družini. Vendar to še ne pojasni, kako danes za ta praznik ve in ga praznuje cel svet.

Zasluga za to gre Florencinim vnukom, ki so veliko potovali, so idejo delili z drugimi in novica se je razširila po vsem svetu. V zadnjih 60 letih so dan sladoleda za zajtrk začeli praznovati v državah po vsem svetu, od Nemčije do Nepala in vse do Namibije.

Praznovanja tega dne so lahko bila v krogu družine pa vse do velikih praznovanj z več 1000 ljudmi. Čeprav ni bilo uradno zabeleženo, je bilo doslej največje praznovanje dneva sladoleda za zajtrk leta 2020 v Jeruzalemu, kjer naj bi se ga udeležilo več kot 100 000 ljudi.

Od kod izvira sladoled?

Sladoled ima vsaj dvatisočletno zgodovino. Točen čas, kraj ali osebo, ki je “izumila” to ledeno sladico, je sicer težko izslediti. Po nekaterih virih izvor sladoleda sega v obdobje 500 let pr. n. št. v staro Perzijo na območju, ki ga danes poznamo pod imenom Iran. To je verjetno bilo bolj podobno aromatiziranemu ledu, pri katerem je sok prelit po snegu.

Ob sladoledu, recimo mu rajši aromatiziran led, so uživala tudi velika imena iz zgodovine. V sladici iz snega oziroma ledu, prelitega z medom in nektarjem je užival že Aleksander Veliki. Tudi kralj Salomon naj bi si privoščil ledene napitke. Rimski cesar Neron pa je svoje podložnike pogosto pošiljal v gore po sneg, ki si ga je nato privoščil zmešanega s sadjem in sokovi. 

Slika, ki vsebuje besede besedilo, zunanje, platforma, shramba

Opis je samodejno ustvarjen

Kdaj pa se je potem razvil sladoled, kot ga poznamo danes? Recept, ki močno spominja na današnji sorbet, je Marco Polo v Benetke prinesel z enega svojih potovanj na Daljni vzhod. Zgodovinarji tako ocenjujejo, da se je ta recept nato v 16. stoletju razvil v sladoled, ki se je nato razširil po vsej Evropi. V 17. stoletju, ko je sicilijanski šef Procopio Cuto v Parizu odprl prvo kavarno Café Procope, so gostom postregli tudi s sladoledom iz mleka, smetane, masla in jajc.

Je sladoled priporočljiv za zajtrk?

Kljub večji količini sladkorja je sladoled lahko uživan za zajtrk. Neka študija je pokazala, da lahko hladne temperature pomagajo pri prebujanju možganov. Tako da veliko žlico v roke in kar zagrabite v vedro s sladoledom.

Kako praznovati današnji dan?

Praznovanje dneva sladoleda za zajtrk ima že v naslovu nekaj povsem očitnih navodil – preprosto uživajte sladoled za jutranji obrok! Tisti, ki iščete druge, bolj ustvarjalne zamisli, pa si lahko za navdih omislite nekatere od teh:

  • privoščite si sladoled za zajtrk z družino

Ker je dan sladoleda za zajtrk popoln dan ne le za uživanje hladnega sladkega zajtrka, temveč tudi za preživljanje časa z družino, kaj bi lahko ustvarilo boljše vzdušje kot to, da vsa družina sedi za mizo, se pogovarja, šali in si privošči okusen sladoled?

  • poskusite alternativo sladoledu za zajtrk

Tisti, ki menijo, da je sladoled za njihovo družino nekoliko preveč maščobe ali sladkorja, pa naj ne skrbijo. Obstaja veliko alternativ, kot je zamrznjeni jogurt, ki ga mnogi radi pripravijo sami in okrasijo s svežim sadjem.

Ta možnost bo družini zagotovila beljakovine, ki jih majhna telesa potrebujejo za rast, ter vrsto “dobrih bakterij”, ki jih človeško telo potrebuje za pravilno delovanje prebavnega sistema. Te bakterije so tako dobre za telo, da jih pogosto imenujemo “probiotiki”, kar dobesedno pomeni “za življenje”.

Danes pa na tržišču obstaja tudi veliko bolj “zdravih” tipov sladoleda z manj sladkorja in maščobe, z dodanimi sladili in celo z veliko vsebnostjo beljakovin.

  • poskusite pripraviti sladoled doma

Če boste sladoled jedli za zajtrk, bo seveda treba ta projekt izpeljati dan ali dva prej. Izdelava sladoleda je zabaven projekt za družino, rezultati pa so lahko zelo okusni. Poleg tega je lahko tudi nekoliko bolj zdrav, saj je seznam sestavin preprost in ne vsebuje konzervansov ali umetnih sestavin.

Recepti za sladoled se lahko zelo razlikujejo, vendar so nekateri najboljši zelo preprosti. Običajno so na seznamu sestavin sladka smetana, polnomastno mleko, sladkor, sol in izbrana aroma. To je zabaven čas za ustvarjalnost pri okusih, bodisi sladkih ali slanih, sadnih ali polnih čokolade.

  • spoznajte zabavna dejstva o sladoledu

Medtem ko uživate v slastnih okusih sladoleda za zajtrk, preizkusite te ideje za zanimivosti in dejstva, ki lahko pomagajo spodbuditi zanimiv pogovor:

  • Leta 2015 je bil na Norveškem dosežen svetovni rekord za največji kornet, ki je bil visok več kot tri metre. Medtem ko običajno potrebujemo celih 50 oblizov, da prebavimo eno običajno kepico sladoleda, bi ta očitno zahtevala veliko več truda.
    • Sladoledni glavoboli ali “zamrznitev možganov” so posledica živčnih končičev v ustni votlini, ki možganom pošljejo sporočilo o zelo hitri izgubi toplote.
    • V Združenem kraljestvu posameznik v enem letu povprečno zaužije 7 litrov sladoleda. Vendar je Finska pred Združenim kraljestvom, kjer posameznik v povprečju letno zaužije 14 litrov sladoleda. Država z največjo porabo sladoleda na prebivalca pa je Nova Zelandija z neverjetnimi 28 litri na osebo na leto.
    • Po podatkih agencije NASA je sladoled eno od treh živil, ki jih astronavti najbolj pogrešajo na vesoljskih misijah. To seveda ne preseneča, saj je zagotovo ena najboljših jedi na Zemlji. Drugi dve živili, ki ju astronavti najbolj pogrešajo, sta pica in soda.
  • preizkusite edinstvene okuse sladoleda za zajtrk

Morda se nekaterim ljudem zdi ideja o sladoledu za zajtrk nekoliko dolgočasna, saj je uživanje slastnega sladoleda nekaj, kar običajno počnejo vsak dan. V tem primeru še vedno obstajajo možnosti, da si dan naredite malo bolj poseben, tako da preizkusite nekaj edinstvenih in zanimivih okusov te čudovite in slastne poslastice.

Preskočite običajno čokolado ali vaniljo in preverite nekaj bolj nenavadnih okusov, kot so avokado, česen, azuki fižol, jalapeno in buča. Za tiste, ki bi še vedno radi okusili zajtrk, pa lahko preizkusite različne kosmiče kot preliv za skledo sladoleda in preverite, kakšen je njihov okus. Preizkusite Froot Loops, Cocoa Pebbles, Cap’n Crunch, Lucky Charms ali kakšno drugo priljubljeno različico.

Preprost recept za sladoled

Slika, ki vsebuje besede kozarec, miza, kava, hrana

Opis je samodejno ustvarjen

Sladoled lahko pripravite doma iz sestavin, ki jih zagotovo imate na dosegu roke. Pri tem receptu boste sicer morali upoštevati metodo mešanja, s čimer boste imeli malce več dela, vendar pa se bo vaš trud izplačal. Temu osnovnemu sladoledu lahko prav tako dodajate različne dodatke ali pa ga postrežete samega.

Sestavine

  • 300 ml polnomastnega mleka 
  • 500 ml sladke smetane 
  • 180 g sladkorja 
  • 1 čajno žličko vanilijevega ekstrakta 
  • ščepec soli

Postopek priprave

V večjo posodo damo sladkor in prilijemo ohlajeno mleko. Vse skupaj dobro mešamo z električnim mešalnikom približno minuto ali dve, dokler se sladkor ne raztopi. 

Dodamo ohlajeno sladko smetano, vaniljev ekstrakt in ščepec soli ter vse skupaj premešamo z električnim mešalnikom, da se sestavine dobro povežejo med seboj. 

Sladoledno zmes prelijemo v posodo, primerno za zamrzovalnik, ki jo prekrijemo s plastično folijo. Postavimo v zamrzovalnik in po približno 45 minutah – oziroma ko se začne masa ob robovih strjevati – posodo vzamemo iz zamrzovalnika in sladoled premešamo z metlico (lahko tudi z električnim mešalnikom). Posodo postavimo nazaj v zamrzovalnik.

Postopek ponovimo vsakih 30 minut, da preprečimo nastanek kristalov med zamrzovanjem. Po približno treh urah bo sladoled že precej zamrznjen.

Ne glede na to, kako boste praznovali dan sladoleda za zajtrk, ne pozabite to jutro preživeti tako, da uživate v majhnih stvareh v življenju in cenite priložnost, da lahko stvari naredite malo drugače.