V ponedeljek, 31. januarja 2022, se je ob 11. uri na spletni strani Univerze v Mariboru odvijala slovesnost ob Rektorjevem dnevu. V okviru dogodka so podelili nagrade in priznanja na različnih področjih znanosti, za glasbeni vložek pa je poskrbela skupina De Liri.

Univerza v Mariboru vsako v mesecu januarju v skladu s tradicijo obeležuje Rektorjev dan, v okviru katerega ocenijo delo preteklega leta in podeljujejo nagrade in priznanja za znanstveno-raziskovalno, umetniško in izobraževalno delo, Rektorjeve nagrade ter Perlachove nagrade in priznanja.

Na Univerzi v Mariboru smo v preteklem letu izvedli obsežne postopke ponovne akreditacije, v letu 2020 pa smo sprejeli še Strategijo Univerze v Mariboru za obdobje 2021 od 2030, dokument, ključen za definicijo strateških ciljev in začrtanih poti razvoja univerze na raznih področjih.

Perlachovo nagrado za znanstveno raziskovalne dosežke sta prejeli Melani Potrč in Maša Repič s Filozofske fakultete. Za uspehe na mednarodnih tekmovanjih in natečajih pa Živa Šuta, Nina Berglez, Ilona Osrajnik in Eva Žagar s Pravne fakultete.

Za znanstvenoraziskovalne dosežke na področju biotehniških, zdravstvenih in medicinskih ved, in sicer za raziskovalno delo z naslovom »Zdravljenje doma pridobljene pljučnice pri otrocih s široko spektralnimi in ozkospektralnimi penicilini – primerjava učinkovitosti«, sta prejeli Erika Jerele in Maša Cugmas z Medicinske fakultete.

»Prejem Perlachovega priznanja za dosežke na tekmovanjih pomeni izjemno čast, ki jo lahko Univerza v Mariboru izkaže posameznemu študentu za njegov doprinos k uspehu in prepoznavnosti Univerze ter seveda kot pripoznanje njegovega akademskega udejstvovanja. Zame pomeni predvsem nadaljnjo spodbudo za karierno pot in potrditev, da bistvo študija prava ni zgolj individualnost ter sposobnost pomnjenja pravne teorije, temveč zmožnost ekipnega dela in prilagajanja ter povezovanja usvojenih kompetenc v celoto, zaradi česar smo študentje zmožni dosegati visoke rezultate tako na nacionalni ravni kot tudi mednarodni.« – Ilona Osrajnik

»Kot študentka zadnjega letnika magistrskega študijskega programa Pravo na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru, si prejetje Perlachovega priznanja za leto 2021 (za dosežke na tekmovanjih, natečajih in druge dosežke), štejem v velik ponos. Podeljeno priznanje zame predstavlja prepoznavo mojega truda in vztrajnosti, ki sta bila potrebna za doseg nagrajenega dosežka. V skoraj osemmesečnem trajanju priprav in udejstvovanja na tekmovanju, sem bila mnogokrat prevzeta z dvomom v svoje sposobnosti in naš uspeh nasproti drugim, svetovno znanim fakultetam. Ampak uspelo nam je! Prav zato mi prejetje priznanja prinaša še toliko večje veselje, ker ga lahko delim s svojimi sotekmovalkami, brez katerih mi zagotovo ne bi uspelo. Odlično je, da Univerza v Mariboru s podelitvijo priznanja prepoznava in vzpodbuja udejstvovanje in trud svojih študentov, pri samem študiju, kot tudi ob njem. Hkrati, pa je zelo pomembno, da se pri tem poudarja vloga skupinskega dela in medsebojne pomoči. Zagotovo se s takšnimi dosežki in priznanji potrjuje potencial študentov iz Univerze v Mariboru in veseli me, da sem lahko del tega.« – Nina Berglez

»Menim, da prejem Perlachovega priznanja študentu pomeni veliko, tako z vidika dejstva, da Univerza prepoznava naš trud, vztrajnost in uspehe, kot tudi z vidika samega študenta, ki ga nagrada še dodatno spodbudi. S tem pomembno pripomore ne le k študiju, ampak tudi k obštudijskem udejstvovanju, praksi in kasneje k opravljanju poklica. Priznanja sem še toliko bolj vesela, saj sem ga prejela skupaj z ekipo še treh študentk, ki smo skupaj tekmovale na pravniškem tekmovanju. S tem Univerza v Mariboru pokaže tudi, da ne ceni le lepih ocen in prvih mest ali zlatih priznanj, ampak tudi skupinsko delo in solidarnost.« – Živa Šuta

Prireditev pa je popestrila še skupina De Liri z odličnim glasbenim nastopom.