Študenti ste podali kar nekaj vprašanj glede študentske ankete. Na tista, ki so bila najpogostejša, smo odgovorili, odgovore pa vam predstavljamo v tem članku. Če imate še kakšno vprašanje, ga lahko naslovite na študentski svet katerkoli fakultete.

Je študentska anketa res anonimna? Ali profesorji vidijo kdo napiše komentarje?

Podatki so shranjeni tako, da je zagotovljena 100% anonimnost izpolnjevalca. Kako? Več o tem si lahko preberete pri naslednjem vprašanju.

Ali kdorkoli na UM vidi podatke o študentu, ki izpolnjuje anketo?

Nihče na Univerzi v Mariboru ne vidi podatkov o študentu, ki izpolnjuje anketo. Čeprav se pred reševanjem ankete vpišemo v AIPS s svojim uporabniškim imenom in geslom, je zagotovljena 100% anonimnost izpolnjevalca! Evidenca odgovorov na študentsko anketo je namreč popolnoma ločena od sistema AIPS, v katerem se anketa izpolnjuje.

Ali se rezultati res upoštevajo?

Rezultati se res upoštevajo. Uporabljajo se kot pomoč pri podajanju mnenja v postopku habilitacije, torej v postopku pridobivanja akademskega naziva (asistent, docent, izredni profesor, redni profesor…) visokošolskih učiteljev in sodelavcev, ki pa je nujen za opravljanje pedagoškega dela.

Študentski sveti članic si s pomočjo rezultatov študentske ankete oblikujejo mnenje pedagoški usposobljenosti pedagoškega delavca, ki ga morajo obvezno priložiti k habilitaciji.

Dekani fakultet vsako leto opravijo razgovor z negativno ocenjenimi pedagoškimi delavci na fakulteti.

Ali lahko študenti predlagajo, da se opravi razgovor s pedagoškim delavcem, ki ni bil ocenjen negativno?

Tudi študentski svet lahko predlaga, da se razgovor opravi s pedagoškimi delavci, ocenjenimi s skupno povprečno oceno med 0 in 0,5.

Kaj je postopek habilitacije?

Rezultati študentske ankete se uporabljajo kot pomoč pri podajanju mnenja v postopku habilitacije, torej v postopku pridobivanja akademskega naziva (asistent, docent, izredni profesor, redni profesor…) visokošolskih učiteljev in sodelavcev, ki pa je nujen za opravljanje pedagoškega dela.