Na današnji dan, 4. 2. se po vsem svetu opozarja na preprečevanje raka, pravočasno odkrivanje in zdravljenje raka.

Z rakom poimenujemo skupino različnih bolezni, katerih glavna značilnost je nenadzorovana razrast spremenjenih oz. rakastih celic.

Število ljudi, ki letno zbolijo za rakom, se že dalj časa povečuje. Na žalost se lahko bolezen pojavi v kateremkoli obdobju življenja. Od rojenih leta 2014 bosta do svojega 75. leta starosti predvidoma za rakom zbolela eden od dveh moških in ena od treh žensk. Vendar imate kot posameznik tudi moč, da s svojimi življenjskimi navadami močno zmanjšate tveganje za nastanek raka. Upoštevanje  priporočil za preprečevaje raka ne varuje le pred rakom, ampak tudi pred drugimi kroničnimi boleznimi.

Spoprijemanje z rakom in njegovim zdravljenjem pogosto spremljajo različni čustveni odzivi kot so strah, brezup, jeza, žalost, občutek krivde in nemoči. Zaradi raka lahko imajo študenti težave pri opravljanju študijskih obveznosti. Simptomi, čustveno stanje ter neželeni učinki zdravljenja lahko vplivajo na študijske dosežke in hitrost študija. V ta namen je na Univerzi v Mariboru na voljo možnost pridobitev posebnega statusa, ki omogoča prilagajanje obveznosti dolgotrajno bolnemu.

Tudi študenti lahko pomagate svojemu vrstniku:

  • Ponudite možnost za pogovor, a spoštujte, če se vrstnik ne želi pogovarjati o bolezni.
  • Delite gradiva in zapiske.
  • Bodite dosegljivi za morebitna vprašanja v povezavi s pedagoškim procesom.
  • Vzdržujte stike tudi izven pedagoškega procesa.
  • Organizirajte skupinsko učenje in utrjevanje znanja (npr. na daljavo v Microsoft Teams).
  • Preprosto vprašajte, kako še lahko pomagate.

Več informacij o raku najdete na spletnih straneh Onkološkega inštituta Ljubljana ali Društva onkoloških bolnikov Slovenije.

Na Univerzi v Mariboru se v sodelovanju z Društvom študentov invalidov Slovenije trudimo, da bi zagotovili potrebne prilagoditve za uspešno vključevanje tudi dolgotrajno bolnih študentov v pedagoški proces. Stremimo k cilju, da bi se prav vsak študent Univerze v Mariboru počutil sprejetega s strani vrstnikov in visokošolskih učiteljev.