Svetovni dan nutele praznuje, kaj se zgodi, ko se srečata lešnik in kakav. Ta namaz iz lešnikov in kakava razvaja ljudi vseh starosti že od leta 1964. Vsako leto ga praznujemo na 5. 2., ki je označen kot svetovni dan nutele.

Zgodovina

Our Heritage Giandujot | Nutella

Pisalo se je leto 1946 in po Evropi je zaradi druge svetovne vojne primanjkovalo čokolade, dokler se italijanski pek po imenu Pietro Ferrero ni domislil, da bo čokolado zamenjal za lešnike, ki jih je imel na pretek in jim dodal malo kakava. Slaščičar je iz te sladke mase pripravil hlebčke in jo poimenoval Giandujot.

14. maja 1946 je bilo ustanovljeno podjetje Ferrero. Leta 1951 je podjetje Pietrov recept prilagodilo in pripravilo pasto v obliki namaza in jo prodajalo pod imenom SuperCrema

Minilo je dobro desetletje in Ferrero je svojemu sinu Michelu za zajtrk ponudil kruh s SuperCremo. In tistega jutra je iz njegovih ust prvič prišla do takrat neslišana beseda Nutella. Kremasta masa iz lešnikov in kakava je dobila ime Nutella, pod katerim jo poznamo danes.

Our Iconic Jar | Nutella

1965 je v Nemčiji prišla na police Nutella v današnjem legendarnem kozarcu. Kozarcu, ki danes skoraj velja kot kultni simbol. Naslednje leto je Nutella osvojila Francijo in osvajanje celega sveta se je začelo.

Leto 1978 je bilo posebno leto, saj se je odprla prva tovarna Nutelle izven Evrope in sicer na drugem koncu sveta v kraju Lithgow pri Sidneyu. Nutellina »mrzlica« ni popuščala. 19. maja 2005 se je v Gelsenkirchnu na takrat največjem evropskem zajtrku z Nutello zbralo 27 854 ljudi in tako vpisalo v Guinessovo knjigo rekordov.

Bilo je leto 2007 in Američanka Sara Rosso je dobila idejo napisati blog o njeni odločitvi, posvetiti en dan svojemu najljubšemu namazu, Nutelli. Sara se je z Nutello prvič srečala med bivanjem v Italiji, kjer je delovala kot prehranska blogerka. V blogu je povabila vse ljubitelje, da se ji pridružijo in nastal je svetovni dan nutele. Prevrtimo sedem let naprej in Nutella je praznovala »abraham«.

50 Years Stories Poster Logo | Nutella

Leto pozneje Sara z željo, da se praznik popelje na naslednji nivo, to dolžnost predala podjetju Ferrero. Vsako leto podjetje išče ambasadorja, kateremu Nutella pomeni toliko, kakor Sari.

Brez kavarne na temo Nutelle enostavno ne gre in s tem v mislih je 31. maja 2017 Ferrero v ameriškem mestu Chicago odprl prvo restavracijo Nutella Cafe.

Recept

Glavne sestavine Nutelle so lešniki, kakav, palmovo olje in sladkor. Razmerje teh sestavin se nekoliko razlikuje od države do države. Izčrpni recept pa ostaja vedno enak in je, kakor na primer pri Coca Coli, skrivnost proizvodnje.

Kako proslaviti svetovni dan Nutelle?

Na uradni strani Nutelle ima podjetje nekaj norih predlogov, kako proslaviti današnji dan.

  • pripravite jed z Nutello
  • fotografirajte se z Nutello
  • ustvarite umetniško delo, ki ga navdihuje Nutella
  • pripravite originalno kombinacijo okusov – kombinirajte Nutello z nečim, kar nikoli ne bi pričakovali
  • razkrijte svojo prvo izkušnjo z Nutello
  • podarite ali pošljite Nutello ljudem, ki jih imate radi
  • nekomu prvič predstavite Nutello
  • naredite zabavo ali video zabavo z Nutello
  • napišite pesem ali skladbo o Nutelli
  • imejte zajtrk v postelji z Nutello

Lahko pa si tudi pripravite pito iz listnatega testa z Nutello. Že ob samem pogledu, se ti cedijo sline.

Slika, ki vsebuje besede miza, plošča, hrana, obrok

Opis je samodejno ustvarjen

Sestavine (za 8 kosov)

  • 2 zvitka listnatega testa
  • 2 jajci
  • 1 rumenjak
  • 120 g lešnikove moke
  • 120 g Nutelle (15 g/porcija)

Priprava

Nutello segrejte nad vodno kopeljo na majhnem ognju in jo nenehno mešajte. Nato odstavite z ognja in dodajte dve jajci, eno po eno, nato pa še lešnikovo moko. Vse skupaj stepete z metlico, dokler ne dobite gladke kreme.

En zavitek listnatega testa razvaljate, ga položite v pekač, obložen s papirjem za peko, in nanj vlijete kremo do približno 2 cm od roba. Pokrijete z drugim razvaljanim zavitkom iz listnatega testa ter s prsti in s plosko stranjo noža pritisnete robove skupaj in ob pekač, da združite obe plasti listnatega testa. Postavite v hladilnik za 30 minut.

Ko vzamete sladico iz hladilnika, z vilicami nabodete površino in naredite okrasne vzorce, kot želite, ali pa z nožem na površino zarežete diamante.

V skledi z eno žlico hladne vode stepete rumenjak in premažete sladico. Nato jo za 25 minut postavite v pečico pri 200° C. Po 25 minutah temperaturo znižate na 170° C in pečete še 10 minut. Pito vzamete iz pečice in jo pred serviranjem ohladite. Pa sladek dober tek!

Več receptov za sladite pa najdete tukaj.