Od decembra do januarja potekajo prijave na študijske izmenjave v okviru programa Erasmus+. Na izmenjavo se je potrebno prijaviti do 15. marca na matični fakulteti, rok za oddajo elektronske prijave študentov na spletni strani Univerze v Mariboru pa je 30. marec. Dejstvo pa je, da je pri prijavi prisotne veliko birokracije, zato ti svetujemo, da si vzameš čas in premisliš svoje izbire.

Na prijavi je prostora za tri izbire, ki jih razvrstiš na prvo, drugo in tretje mesto. Vsaka izmed fakultet Univerze v Mariboru ima različni nabor partnerskih univerz, s katerimi ima podpisano pogodbo. Pred odločitvijo tako preglej sezname držav in univerz, ki jih imaš na voljo.

Sedaj pa se pojavi dilema: katero državo izbrati? Na katera merila moram biti pozoren?

Izbira države

Tvoja odločitev je, za katero državo se boš odločil. Merilo za izbiro je lahko sloves fakultet/univerz tistih držav, predmetnika, priznavanja predmetov ali pa na podlagi vremenske situacije v državi, jezika, ljudi … Ni nekega skrivnega magičnega algoritma za pravilno izbiro.

Informacije iz prve roke lahko dobiš od starejših študentov, ki so že bili na izmenjavah v različnih državah. Znano pa je, da so Portugalci zelo ležerni in sproščeni, poleg tega pa je dobro poznati njihov jezik, saj se boš lažje vklopil v lokalno okolje. Veljajo tudi za precej nepotrpežljive in temperamentne voznike, pozdravljajo pa se s poljubčki na lice. Španci so odprti, prijazni, sproščeni in prav tako cenijo, da znaš njihov jezik. Veljajo za zelo verni narod in naj bi bili najbolj zdrav narod na svetu. Enako kot Portugalci, se tudi Španci pozdravljajo na lica.

Nemci so zelo skrbni, kar se tiče okolja in lastnega zdravja, tako telesnega kot duševnega. So vedno odprti, prijazni, usmerijo te na pravo pot, se zahvalijo za vsa pridržana vrata in vedno pohvalilijo tvoj trud. Francozi so neizmerni domoljubi in zelo cenijo svoj jezik ter kulturo. Stereotip o francoščini kot edinemu jeziku sporazumevanja ne drži in Francozi rajši kot rokovanje ob snidenju pošiljajo poljubčke na obe lici. Brez prijaznega pozdrava bonjour pogovora ne moreš začeti.

Nizozemci so znani kot strokovnjaki, kar se tiče govorjenja angleščine. Danci so zelo spoštljivi, strpni in prijazni, a hkrati tudi malo hladnejši. Finci so znani kot zaprti, introvertni in tihi, poleg tega pa so preprosti ljudje, ki radi samostojno poskrbijo zase in za svojo družino. Cenijo delo in poštenost, zaupajo si med seboj. Vsak poskrbi, da dobro opravi svoje delo in se ne vpleta v delo drugih. Slovaki niso tako zelo kulturno različni od Slovencev, vendar je dobro vedeti nekaj osnovnih slovaških besed, saj lokalni slovaški ljudje slabo govorijo angleško. In za konec naši sosedje, Avstrijci, pri katerih ne glede na to, kako dobro človek obvlada nemški jezik, se bo pri avstrijskem narečju vedno znašel v temi.

Na nekaterih fakultetah je znanje jezika pogoj za sprejetje in opravljanje izpitov, vendar večina fakultet tudi ponuja predmete v angleščini. Za Portugalsko in Španijo se mnogi, če ne večina, odločajo predvsem zaradi prijetnega vremena in prijaznih ljudi. Na drugi strani pa je možnost izbrati hladnejše države, kot so Belgija, Nizozemska, Finska, Češka, ki so tudi zelo pogoste destinacije Erasmus izmenjav.

Seveda veliko vlogo igra tudi denar. Nekatere države so dražje (to velja predvsem za severnoevropske države), štipendija pa ne pokrije vseh stroškov življenja na izmenjavi. Zato je pred izmenjavo dobro razmisliti o svojih denarnih zmožnostih in če je le mogoče, privarčevati denarja nekaj mesecev študentskega dela za pokritje stroškov in različna potovanja, ki na izmenjavi zagotovo bodo stalnica.

Statistika

Po podatkih za leto 2020 so najbolj obiskane države s strani slovenskih študentov Španija, Nemčija, in Portugalska. Te države so priljubljene predvsem zaradi priljubljenih turističnih destinacij, priznanih fakultet in programov.

Ne glede na to, za katero državo se odločiš, si zapomni, odločitev je tvoja in zgolj tvoja. Ti boš šel na izmenjavo, ne nekdo drug, zato misli z lastno glavo. Vsak ima drugačna pričakovanja, želje in cilje, zato ti lahko le zaželimo srečo pri izbiri, nepozabno izkušnjo pa imaš zagotovljeno ne glede na to, kam se prijaviš. Zapomni pa si eno, lažje je oditi na izmenjavo kot se iz nje vrnit.

»Za vse tiste, ki razmišljate o študentski izmenjavi in še niste povsem prepričani, če bi ali ne bi, vam močno priporočam, da kljub številnim dvomom in strahom, odmislite to in se odločite za ta korak. Naj vas ne ustavi dvom o znanju tujega jezika.« – Anja Kuhar, Pedagoška fakulteta