Tuji jeziki so medij sporazumevanja s svetom zunaj meja naše majhne države. Ali gre za uradni jezik države ali mednarodni jezik, kot sta angleščina in španščina, vse se začne enako, z učenjem. Razlogi za učenje so običajno različni od osebe do osebe, ali je to zaradi potovanja v tujo državo, študijske izmenjave, zaposlitve, mreženja, simpatije ali zgolj zaradi ljubezni do jezikov. Da boste jezik osvojili v čim krajšem času, smo za vas pripravili nasvete za hitro učenje tujih jezikov, ki so razvrščeni v različne kategorije. Najboljše, da se jih kar lotimo.

Miselnost

Najpogostejši vzrok opustitve učenja je miselna blokada, zato kot učenec tujega jezika prvo delajte na svoji miselnosti. Spremenite miselnost tako, da:

Stopite iz cone udobja. Le tako, da stopite iz cone udobja, lahko dosežete preboj in vidite rezultate, ki jih pričakujete.

Sprejmete napake, ne bojte se jih. Več napak, kot jih naredite, hitreje se boste izboljšali in manj vas bodo motile. Najboljše zdravilo proti nelagodju zaradi napak je, da naredite še več napak.

Ignorirate strah pred zavrnitvijo ali zadrego. Namesto tega se osredotočite na pozitivne stvari. Kako ste se po tej zavrnitvi premaknili naprej?

Sprejmete otrokovo miselnost pri učenju.

Opustite sramežljivost.

Dodate končni datum vašemu učnemu načrtu.

Učne strategije in tehnike

Govorite od prvega dne. Odločite se, da boste začeli govoriti ta jezik. Dobili boste vse te izgovore in jih ignorirajte. Da niste pripravljeni in da morate več delati ali da niste dovolj inteligentni, da bi se naučili jezika. Preprosto ga začnite govoriti in vse se bo spremenilo.

Potopite se v svojem domu. Doma je mogoče ustvariti potopljivo okolje. Na primer, s pomočjo družbenih medijev lahko poiščete domače skupnosti, s katerimi se lahko pogovarjate. Tudi preklapljanje jezika telefona ali gledanje oddaj v ciljnem jeziku vam bo pomagalo doseči potopitveno izkušnjo.

Spremenite svojo učno rutino, ko se znajdete na mrtvi točki. Morda se bo zdelo očitno, a če to, kar počnete zdaj, ne pomaga pri napredku, potem to, kar počnete zdaj, ni dovolj dobro.

Izkoristite čas iz svojega urnika (tudi če nimate časa). Vsakdo ima čas za učenje tujega jezika, kljub vsemu govorjenju, da ga nima. Koliko časa preživite pred ekranom, ko samo “scrollate” skozi Instagram ali Facebook in gledate Tik Toke. Ta čas raje porabite za učenje ciljnega jezika. Že pet minut na dan bo naredilo razliko. Ostanite le konsistentni in postajajte boljši iz dneva v dan.

Govor in izgovorjava

Poiščite spletnega jezikovnega tutorja. Pri spletnem učitelju ni treba živeti v isti državi, je bistveno cenejši od osebnega zasebnega pouka, učitelj in učenec ne potrebujeta nič časa za potovanje in še več!

Povežite se s tutorji v aplikaciji Preply. Preply povezuje učence jezikov z zasebnimi učitelji za učne ure 1-1. Jezikovne ure potekajo prek spleta v virtualni učilnici. Vse, kar potrebujete, so računalnik, brezžični internet in občutek za pustolovščino.

Poiščite tutorje na italki. Italki je spletno mesto, ki povezuje učence jezikov z zasebnimi učitelji za učne ure 1-1. Jezikovne ure potekajo prek spleta na platformah, kot sta Skype ali Zoom. Vse, kar potrebujete, je naprava s povezavo WiFi.

Poiščite partnerja za jezikovno izmenjavo. Pri jezikovni izmenjavi najdeš nekoga, ki govori jezik, ki se ga učiš oz. se ga želiš učiti. Nekaj časa se z njim pogovarjaš v tvojem jeziku ali angleščini. V zameno pa se oni nekaj časa pogovarjajo z vami v ciljnem jeziku. Če jezikovne izmenjave potekajo pravilno, so ena najboljših stvari za izboljšanje jezikovnega znanja in povečanje samozavesti.

Začnite govoriti pod lastnimi pogoji. Resnica je, da vas je mnogo strah govoriti, vendar vas k temu tudi privlači. Najdite način, kako boste lahko začeli govoriti pod svojimi pogoji. Najdite načine govorjenja, ki bi se vam zdeli primerni, ki bi se skladali z vašo osebnostjo in bi omogočili, da bi se počutili nekoliko bolj udobno.

Delajte na svoji izgovorjavi od samega začetka. Več ko govorite in slišite jezik, bolj se boste prilagodili in pravilno izgovarjali besede. Toda to velja ob predpostavki, da dejansko ves čas govorite in poslušate. Mnogi začetniki premalo govorijo ali poslušajo v svojem ciljnem jeziku.

Začnite pogovor, ne da bi se počutili nerodno. Pogovorno govorjenje je ponavadi le to, da veste, kaj morate v danem trenutku povedati. To se v učilnicah le redko poučuje.

Poslušanje

Pazite se pasivnega poslušanja. Pri pasivnem poslušanju preprosto poslušate posnetek ciljnega jezika ali gledate film. Ideja je, da čeprav zdaj ne razumete, boste sčasoma z naravnim procesom vsrkavanja začeli razumeti vedno več. Težava je v tem, da to ne deluje.

Kar najbolje izkoristite podkaste. Podkasti so ena prvih stvari, na katere se lahko obrnete, ko začnete govoriti nov jezik. Zakaj? Ker je govorjenje od prvega dne najboljši način za učenje jezika. Podkasti omogočajo poslušanje govorjenega novega jezika. Ob poslušanju se naučite pravilne izgovarjave.

Poslušajte podkaste v španščini (ali francoščini, nemščini, kitajščini, japonščini – katerikoli jezik se učite!). Podkasti so odličen način učenja jezika, vendar se ne zanašajte le na tiste, ki so namenjeni učencem jezikov. Poiščite podkast v ciljnem jeziku, po možnosti voden s strani rojenega govorca, o temi, ki vas zanima.

Poglobite se v jezikovne vsebine na portalu LingQ. LingQ je aplikacija za učenje jezikov z več tisoč urami zvočnih in pisnih vsebin iz resničnega sveta ter orodji, ki uporabnikom pomagajo pri učenju besedišča in slovnice.

“Tehnika prepisovanja” je morda tisto, kar potrebujete. Pri tehniki prepisovanja se boste hkrati urili v poslušanju in pisanju, nato pa še v branju in govorjenju. Vsako minuto, ki jo boste posvetili tej tehniki, boste opazili, da se je vaše jezikovno znanje izboljšalo.

Branje in pisanje

Ustvarite svojo podzavestno bazo v ciljnem jeziku. Branje v ciljnem jeziku izboljša vašo sposobnost intuitivnega razumevanja slovničnih struktur in besedišča. Tako imajo vaši možgani veliko bazo podzavestnega pasivnega znanja, ki vam daje prednost na aktivnih jezikovnih področjih, kar vam omogoča tekoče branje.

Ko morate pisati v ciljnem jeziku, “pišite tako, kot govorite”. “Piši, kot govoriš” je najboljši nasvet, ki ga lahko prejmete, saj vam bo pomagal pri vaših veščinah pisanja. In danes vas pozivam, da enako storite tudi vi v svojem ciljnem jeziku.

Besedišče

Izboljšajte svoj spomin s spominskimi palačami in drugimi mnemotehničnimi pripomočki. Mnemotehnika je učni pripomoček, ki vam pomaga pri priklicu težkih informacij. Ena od najmočnejših vrst mnemotehnik je spominska palača. S spominsko palačo si lahko po želji zapomnite na stotine besed in besednih zvez iz izbranega jezika.

Zapomnite si naglašeni zlog in zapomnili si boste besedo. Raziskave so pokazale, da si možgani brez večjega napora zapomnijo tudi nenaglašene zloge, če se pri pomnjenju besede osredotočite le na naglašeni zlog.

Izboljšajte svoj spomin za besedišče s SRS. Sistem razpršenega ponavljanja (SRS) je predstavitvena metoda, ki vam posreduje informacije, preden bi jih pozabili. Poskrbi, da informacije ostanejo v vašem spominu vedno sveže.

Uporabite Ankijev odličen sistem Flashcard za dolgotrajen spomin za besedišče.

Pridobite besedišče iz frekvenčnih seznamov. Poenostavljeno povedano, frekvenčni seznami so zbirka najpogosteje uporabljenih besed v določenem jeziku. Ti seznami vam lahko pomagajo ugotoviti, katere besede so v jeziku najpomembnejše glede na njihovo uporabo in kako pogosto se pojavljajo v govoru.

Slovnica

Osredotočite se le na slovnico, ki jo potrebujete. Če se učenci želijo učiti slovnico, ker želijo govoriti jasno in naravno ter globlje razumeti jezik, morajo slovnični viri obravnavati prav ta področja.

Naredite učenje slovnice zabavno z uporabo iger. Slovnična igra je v bistvu katerakoli tehnika za pomnjenje ali vadbo določenega vidika slovnice, bodisi glagolskih zvez, stavčne strukture, pravopisa in ločil ali katere koli druge zastrašujoče značilnosti ciljnega jezika, ki je vsaj malo bolj zabavna kot učenje na pamet ali “poglej, pokrij, napiši, preveri”.

Ne obremenjujte se s strukturo stavka. Če vam je slovenščina materni jezik, ste se v otroštvu tako naučili zgradbe stavkov v slovenščini. Nihče vam nikoli ni razložil, kako je s “krajem in načinom ter časom”. Vaši možgani so to ugotovili s poslušanjem veliko in veliko slovenščine.

To ni tako, kot če bi se učili deliti dolge dele. To je globoko programirano v naših možganih z več kot 100 000 leti evolucije. Ljudje se slovnice naučimo tako, kot se netopirji “naučijo” navigacije z eholokacijo. To je del našega naravnega orodja.

“Če govoriš z nekom v jeziku, ki ga razume, ostaneš v njegovih mislih. Če govoriš z njim v njegovem lastnem jeziku, mu sežeš do srca.” – Nelson Mandela