Spoštovani študentje!

Obveščamo vas, da smo v sodelovanju z vodstvom Univerze v Mariboru uspešno razrešili problematiko plačljivega višanja ocen.

Upošteval se je predlog Študentskega sveta Univerze v Mariboru glede omejenega števila brezplačnih pristopov h komisijskemu izpitu za višanje ocene, in sicer na način, da je število brezplačnih pristopov na posamezni stopnji študija odvisno od časa trajanja študija (števila letnikov) študijskega programa tako, da za vsak letnik na posamezni stopnji študenti pridobijo pravico do dveh brezplačnih pristopov. Študenti lahko vse brezplačne pristope koristijo kadarkoli v času študija na posamezni stopnji.

Menimo, da se s takšno rešitvijo problematike zagotovi enakopravna obravnava vseh študentov Univerze v Mariboru, ne glede na specifiko posameznih študijskih programov. Na primer, če študijski program traja 3 leta (kot v primeru večine dodiplomskih študijskih programov) ima študent 6 brezplačnih pristopov k višanju ocene. Če študijski program traja 2 leti (kot v primeru večine magistrskih študijskih programov) ima študent 4 brezplačne pristope k višanju ocene. Če študijski program traja 6 let (kot npr. pri študijskih programih s področja medicine in dentalne medicine) pa ima študent pravico do 12 brezplačnih pristopov k višanju ocene.

Študentom, ki v študijskem letu 2021/2022 pristopajo h komisijskemu izpitu z namenom višanja ocene, se ti pristopi ne zaračunavajo, omejitev, vezana na število brezplačnih pristopov k izpitu z namenom višanja ocene pa se za študente začne uporabljati šele v študijskem letu 2022/2023, in sicer ne glede na to, ali je študent v preteklosti že pristopil k višanju ocene ali ne.

Spremembe in dopolnitve Navodil o prispevkih in vrednotenju stroškov na Univerzi v Mariboru, ki navedene rešitve uvajajo, je Upravni odbor Univerze v Mariboru sprejel na svoji 12. redni seji, z dne 31. 3. 2022.

Zahvaljujemo se vodstvu Univerze v Mariboru, da so prisluhnili našemu predlogu in poskrbeli za hitro in ustrezno rešitev in rektorju, prof. dr. Zdravku Kačiču, za podporo pri sprejemu.

Lep študentski pozdrav,

Nina Kotnik,
V. d. prorektorja za študentska vprašanja
Univerze v Mariboru