Ob svetovnem dnevu zdravja vsako leto poskrbimo za teden s pestrim programom brezplačnih aktivnosti in delavnic, s katerimi ti želimo približati pomembnost zdravega življenjskega sloga, skrbi zase in duševno zdravje.

V Študentskem svetu Univerze v Mariboru bomo tudi letos že tradicionalno obeležili 7. april, ki ga poznamo kot svetovni dan zdravja. Pridružite se nam med 4. in 8. aprilom 2022, ko vam bomo ponudili različne odlične aktivnosti povezane z zdravim življenjskim slogom.

Za vas smo pripravili raznolike in zanimive aktivnosti, s katerim vas želimo spodbuditi k aktivnejšemu preživljanju prostega časa, vzdrževanju telesne kondicije in razvijanju pozitivnega odnosa do zdravega načina življenja. Prepričani smo, da bo vsak našel nekaj zase! 

PROGRAM:

Ples ob drogu – 4. april 2022, ob 14.00 – Pandora pole art, Tkalski prehod 7, 2000 Maribor

Ples ob drogu (pole dance) je oblika umetnostnega plesa, pri katerem se akrobacije izvajajo na in ob vertikalnem drogu. Z mehkobnimi akrobatskimi gibi ter prepletanjem elementov jazz baleta, izraznega plesa, ritmične gimnastike in pilatesa je to zabavna, razgibana in izvrstna vadba za oblikovanje telesa. Gre za obliko vadbe, ki zahteva dobro telesno pripravljenost, moč in vzdržljivost, hkrati pa poudarja gracioznost in gibljivost. Ples ob drogu zagotavlja odlično kardiovaskularno vadbo, ki vsebuje plesne točke in akrobacije.

Aktivni odmor za študente z Jako Mlinškom – 4. april 2022, ob 17.00 – UŠC Leona Štuklja

Številne raziskave in primeri dobrih praks potrjujejo, da gibalna dejavnost in šport izboljšujeta naše počutje in zdravje ter posledično tudi delovno storilnost. Zato je dobro, da jim nekaj časa posvetimo tudi med delovnim časom. Aktivni odmori se pogosto enačijo s kakršnokoli rekreacijo tekom dneva. Njihov namen pa v resnici ni samo kakršnokoli gibanje. Gre za redne aktivne kratke prekinitve dela z namenom razbremenitve mišic, ki so zaradi določenih gibov in prisilne drže prekomerno obremenjene.

Prijava: https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=TkbxjrYonUSVvuZp7j0IrCkYvGCDgwJDmkl7-8QUIzNUQ0JPNVFOODVUNExINTg0NTlQSTZXN0ZYQS4u

Skrivnostni video recept – 5. april 2022 ob 12.00 – objava na Facebook profilu Študentskega sveta Univerze v Mariboru.

Boks trening – 6. april 2022 ob 15.00 – UŠC Leona Štuklja

Boks je plemenita veščina, ki je v našem prostoru vse bolj priljubljena. Ker je to odlična vadba, pri kateri porabimo veliko kalorij in sprostimo stres, je njena priljubljenost logična posledica. Boks je odlična veščina, ki pomaga pri samoobrambi, izgubi telesne mase in okrepi vaše srce. Okrepi tudi mišice in kosti in jih naredi močnejše ter je odličen za preganjanje stresa in napetosti. Boksarske treninge načeloma izvajamo v skupinah ali individualno s trenerjem, ki nas usmerja v pravilno izvedbo posameznih tehnik in pozneje v različne druge procese treningov boksa.

Prijava: https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=TkbxjrYonUSVvuZp7j0IrCkYvGCDgwJDmkl7-8QUIzNURFdLMENBMVdBVTlTSTA2QlhLNDNLVUtSRi4u

Sestava uravnoteženega krožnika in prehranski miti z Zalo Mlinšek – 7. april 2022 ob 17.00 – FERI UM, predavalnica Alfa

Pojem »zdrava prehrana« si verjetno dandanes vsak izmed nas predstavlja po svoje. Temu botruje širok in neomejen dostop do pogosto neuporabnih in nestrokovnih informacij, ki zlorabljajo zdravo prehrano v tržne in druge namene. Globalni trg namreč močno vpliva na to, da se na našem tržišču pojavlja vse več novih živil, ki niso del naše tradicionalne prehrane. Povprečen potrošnik zaradi poplave informacij postaja zmeden in negotov, kar predstavlja pomemben izziv za zdravstvene delavce.

Prijava: https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=TkbxjrYonUSVvuZp7j0IrCkYvGCDgwJDmkl7-8QUIzNUOEc3M1I1SVFYNlNINzc0TFBEOENRSVNZSy4u

Aerial Yoga – 8. april 2022 ob 15.00 – Center plesa, Tkalski prehod 7, 2000 Maribor

Aerial Yoga je inovativna oblika telesne vadbe, pri kateri podaljšamo in razbremenimo hrbtenico, aktiviramo mišice celotnega telesa ter poskrbimo za dobro prekrvavitev, ravnotežje in koordinacijo. Z uporabo posebnega blaga (yoga hammock) lahkotno izvajamo različne pozicije iz področja yoge ali pilatesa ter zabavne rutine iz področja aerial plesa. Vadba je sproščujoča, krepilna in noro zabavna. Vadba Aerial Yoge ima veliko pozitivnih učinkov, vendar pa morajo pri vadbi inverzij (pozicij, obrnjenih na glavo) biti pozorne osebe z določenimi zdravstvenimi težavami.

Pridi in poglej kaj smo pripravili zate!