Spoštovani študentje!

Z namenom čim hitrejše sanacije problematike plačljivega višanja ocen na Univerzi v Mariboru je bila danes, 3. 3. 2022, izvedena izredna seja Študentskega sveta Univerze v Mariboru. 

Člani sveta so razpravljali o možnostih in iskali rešitve za nastalo problematiko na način, da vsak pristop k višanju izpita ne bi bil plačljiv. Po obsežni razpravi so sestavili predlog, ki bo predstavljen in posredovan vodstvu Univerze v Mariboru v nadaljnji postopek.

Predlog, ki so ga člani podprli in s katerim menimo, da se lahko problematika ustrezno razreši, je, da se predlaga sprememba z določilom, da ima vsak študent možnost tekom svojega študija osemkrat brezplačno pristopiti h komisijskemu izpitu za višanje ocene, in da se štetje pristopov začne na novo za vse študente, ne glede na to, ali so k višanju ocene v preteklosti že pristopili.

Zgoraj opisan predlog je nastal na podlagi razprave in diskusije med prisotnimi člani študentskega sveta, ki je tekla v smeri, da se podpira spremembe, ki vodijo k ustrezni odgovornosti študentov, ki k višanju ocene pristopajo, obenem pa je potrebno zagotoviti primerno število brezplačnih pristopov.

Dodatno vas obveščamo, da je za obdobje do formalne rešitve nastale problematike rektor UM, prof. dr. Zdravko Kačič, dekanom fakultet UM predlagal oprostitev plačevanja komisijskih izpitov za višanje ocen do nadaljnjega, saj je na osnovi sprejetih sklepov Študentskega sveta UM v teku iskanje rešitve problematike, za katero si bo prizadeval skupaj s študentskimi predstavniki. 

O vseh nadaljnjih korakih ŠS UM v prizadevanjih za spremembo plačljivega višanja ocen vas bomo tudi nadalje sproti obveščali.

Lep študentski pozdrav,

Nina Kotnik,
V. d. prorektorice za študentska vprašanja
Univerze v Mariboru