Novo študijsko leto lahko pomeni nov začetek. Zagotovo si že ugotovil, da vedno obstaja prostor za spremembe in izboljšave. Tudi če so tvoje ocene dobre in hodiš na vsa predavanja in vaje, obstaja kar nekaj poti, s katerimi si lahko še boljši. Si pripravljen izboljšati letošnje študijsko leto?

Najprej ti priporočamo, da ugotoviš, kje imaš težave. Ugotoviti moraš, kaj je tisto, kar moraš, oziroma želiš, izboljšati ali spremeniti. Priznaj si, ali potrebuješ pomoč in se vprašaj, čemu bi rad posvetil več pozornosti in tako izboljšal svoje delovne navade ali učni uspeh.

Najboljši način za boljše delo je, da si začrtaš rutino. Struktura in rutina ti lahko pomagata, da lažje ostaneš osredotočen. Poišči svojo rutino, ki ti ustreza. Naredi načrt, kdaj boš naredil naloge, kdaj se boš učil, kdaj boš šel na sprehod in kdaj se boš spočil.

Priporočljivo je, da na fakulteti obiskuješ vse obvezne in neobvezne dejavnosti, torej vaje in predavanja. Če obiskuješ vse, kar moraš, boš lažje ugotovil, kaj lahko spremeniš. Tudi, če ti druge obveznosti udeležbo na neobveznih predavanjih otežujejo, se vseeno potrudi in se prikaži.

Poiskati moraš tudi primeren kraj za učenje. Poskusi najti prostor ali okolje, kjer te nihče ne bo motil, in če je le mogoče, izklopi mobilni telefon in računalnik. Kraj, kjer se učiš, mora biti udoben, brez motečih dejavnikov in opremljen z vsem, kar potrebuješ za učenje.

Če se težko učiš ali se težko pripraviš na učenje sam, si poišči prijatelja za učenje. Izberi takšnega prijatelja, ki ti bo pri učenju pomagal in ne nasprotno, da te ne bo oviral ali odvračal tvoje pozornosti od tvojega cilja.

Prav tako je dobro, če ne odlašaš do zadnjega trenutka. Vsakič, ko odlašaš, se boš k stvari spravil še težje. Če imaš preveč dela, pa je pomembno, da si dobro organiziraš čas ali prosiš za pomoč, če jo potrebuješ.

Svoje nove cilje si zapiši na vidno mesto, da jih boš prebral vsak dan. Ni potrebno, da so cilji veliki, bolj pomembno je, da so merljivi in dovolj specifični. Če se resno lotiš spreminjanja načina dela v študijskem letu, ni dvoma, da ti bo to tudi uspelo!