Dan žena je mednarodni praznik žensk, ki ga v približno 100 državah praznujejo vsako leto 8. marca. Je dan praznovanja ekonomske, politične in socialne enakopravnosti ter dosežkov žensk.

Dan žena ni na koledarju označen kot dela prost dan, a kljub temu ga praznujemo tako, da se ženskam podarijo ali vsaj namenijo lepe besede in majhne pozornosti. Včasih ženske v primerjavi z moškimi niso imele nekaterih pravic in so bile zelo zatirane. Ravno zaradi tega so nastali množični protesti in dan, ki ga imenujemo dan žena.

Moč ženske izvira iz dejstva, ki ga ne zna razložiti niti psihologija.
Moške se lahko analizira, ženske … Samo obožuje.

– Oscar Wild

Prvič so ga praznovali leta 1911 v Avstriji, Nemčiji, Švici in na Danskem, takrat se je praznoval še 19. marca, pozneje pa so ga prestavili na 8. marec.

Običaj, ki spremlja dan žena, je poklon cvetja ali druge pozornosti, darilca, kot so čokolada, nakit, sveče, oblačila, bombonjere, in podobno. Gre za simbolično obdarovanje, s katerim ženski pokažemo, da si zasluži spoštovanje in enakopravnost v primerjavi z moškim. Danes je to že samoumevno, a včasih žal ni bilo.

Na dan žena je v navadi, da se spomnimo na vse ženske, ki so nam ljube in jim v znak ljubezni in spoštovanja podarimo kakšen cvet ali darilce.

Drage ženske, 8. marec je vaš dan. Študentski svet Univerze v Mariboru se vam ob vašem prazniku prav toplo zahvaljuje za vaš prispevek k uspešnejšemu in prijaznejšemu življenju, ter vam želi veliko sreče, topline in ljubezni polnih trenutkov.